26-04-2016

Mijten in het bouwraam

Mijten in het bouwraam

Op deze foto van Anneke Steinebach is duidelijk te zien dat de mijten zich hebben gevestigd op de streklarven/poppen. De mijten hebben in het darrenbroed 14 a 15 dagen de tijd om voor nakomelingen te zorgen. Hiermee biedt het darrenbroed meer kansen om veel dochters te krijgen dan het werksterbroed met de kortere broedcyclus. Bovendien is de instaptijd van het darrenbroed (de periode dat het aantrekkelijk is voor mijten) 3 x langer dan werksterbroed. Darrenlarven produceren meer feromonen. 

Het darrenbroed is zodoende 10 x aantrekkelijker dan werksterbroed. Op de circa 10 zichtbare larven zie je op de foto al 3 mijten rondlopen en wellicht zitten er nog meer in aan de niet zichtbare kant. Van collega imker Bas uit Lochem kwam het zelfde bericht: 3 op de 10 darrencellen in het bouwraam waren besmet met een mijt.  

Bij dergelijke besmettingen mag je concluderen dat je een zeer ernstige mijtenbesmetting hebt, maar je ziet ook met eigen ogen dat het werkt. De eerste reductie  in het prille voorjaar levert op termijn het meeste voordeel op en de kippen zijn er weer blij mee!

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Jan van Cadsand

  26-04-2016 om 14:07

  Ik doe dit al jaren, en ik zal dat ook blijven doen. ik houd zelf in de winter, een darren raat in de kast als buiten raat in de b.b met 8 ramen sp-kast, Vaak is bij de sterke volken het raam al belegd of verder, bij de eerste controle, en dat is de belangrijkste vangraat van het seizoen !

 • Freek Furstner

  26-04-2016 om 14:30

  wat is b,b. (broedbak?) ?

 • Ferry Bantjes senior

  26-04-2016 om 15:32

  Bovenste Broedkamer bb

 • Rob W. le mair

  26-04-2016 om 16:54

  De kippen zijn er blij mee maar als je niet oplet de mijten ook.
  Mijten die bijen bespeuren in hun omgeving springen op een bij. In het broed zitten waardevolle stoffen voor de bijen, die er dan ook op af komen in de kippenren. De mijten zitten daar te wachten op een taxi en zo zitten ze weer in het volk. Dus eerst een nachtje in de diepvriezer en dan pas naar het kippenhok.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.