20-02-2019

mijtenbesmetting vaststellen

Gelukkig is mijn wintersterfte dit jaar (2018/2019) beperkt gebleven tot 8%. Er waren o.a. twee nieuw opgezette volkjes op 4,9 mm raat omgekomen. Vanwege de kleine cellen was ik extra gemotiveerd om de mijtbesmetting vast te stellen, omdat deze volken op kleine cellen niet meer behandeld worden tegen de varroamijt.  Ik wilde weten of de mijtbesmetting de oorzaak kon zijn van de wintersterfte. 

Eigenlijk zou iedereen bij wintersterfte de mijtbesmetting vast dienen te stellen, tenzij een andere oorzaak bijv. roer duidelijk is. Het kost 15 minuten en je kunt dingen uitsluiten. Mijn andere volken op kleine cellen vliegen goed, er komt vers stuifmeel binnen, dus die hebben de winter goed overleefd. In de tweede helft van maart ga ik de kasten bij > 15 graden voor de 1e keer open maken. Nog een maandje geduld dus, dan kan ik de kleinere bijen weer eens goed controleren en op video ztten. Twee van deze volken hebben inmiddels hun 3e winter onbehandeld overleeft. Voor 8 volken was het hun tweede winter. 

In onderstaande video zie je het maken van 2 bijenmonsters.

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Julian

  20-02-2019 om 14:38

  Beste Ben,

  Kunnen wel komende zondag met het mooie weer al voorjaarsinspectie doen? Het wordt al 15+ graden Of is het toch beter om te wachten?

  Julian, het is echt veel beter om te wachten tot de 2e helft van maart. Het volk is net een week uit zijn winterrust en het broednest is erbij gebaat dat het bijna 35 graden blijft.
  Alleen in noodgevallen maak je de kast open om een darrenbroedige moer weg te nemen (en te verenigen) of om een raam voer over te hangen. Groet, Ben

 • Wil Brans

  20-02-2019 om 16:06

  Je maakt bijenmonsters en doet die in een potje. Wat doe je daarna daadwerkelijk met die dode bijen?

  Wil, uitwassen in water en mijten eruit halen. Wordt verteld in de video. Groet, Ben

 • Dorothé Vriezen

  20-02-2019 om 17:19

  Beste Ben het valt me op dat bij de tweede kast die je opent het voer onder of naast de bijen zit. Nu heb ik geleerd dat bijen zich naar boven toe eten en dat als het koud is ze niet meer naar beneden of naar, in jou geval, naar rechts gaan want zo te zien zijn ze naar links gegaan en daar bovenin ia alles leeg, vooral ook het middelste raam.
  Misschien dus toch voergebrek ondanks dat de kast nog vol voer zit.

  Dorothe, de meeste van mijn volken zitten in de winter tegen de bovenkant. Ze eten zich in de regel door het wintervoer heen naar achteren. Daar zit nog voldoende voer, ook naar links en naar rechts zit nog voldoende voer.
  Het blijft soms een raadsel... Groet, Ben

 • Roel

  20-02-2019 om 17:44

  Mbt mooie weer en miniplus
  Mn Buckfast ers waren erg actief en halen al 2 wkn stuifmeel.
  Vandg de educated gok genomen om ze om te hangen in 6 ramer waarvan 3 raampjes met broed ingebonden zijn in simplex raampje.

  Gedaan om 15:00; Q binnen en gezien alle bijen weer in kast en nu 17:30 30,2 graden binnen.
  Een blije imker zeker als ze de komende dagen weer actief zijn (mooi weer en veel dracht)

  Roel, pas op, want er komt vrijwel uitsluitend stuifmeel binnen. De bijen zullen dus nog niet bouwen. Je had beter kunnen wachten tot het volk duidelijk aan het groeien ging in de miniplus en pas daarna overhangen naar een 3- of 6-ramer. Groet, Ben

 • Margriet K.

  20-02-2019 om 19:21

  Dag Ben, Kunnen de volle voerramen die je uit een kast met dode bijen haalt gebruikt worden voor een ander volk of is het beter om die ramen te smelten?
  Stel dat het dode volk een virusinfectie had, dan lijkt het me een risico om die voerramen weer te gebruiken.

  Margriet, over dit onderwerp heersen verschillende meningen. Voor het blijven leven van virussen is levend materiaal nodig, dit geldt niet voor bacteriën of sporen. Ik geef de ramen met wintervoer, waarbij ik de broedgedeeltes uitsnij, weer terug aan broedafleggers.
  Groet, Ben

 • Arnoud

  20-02-2019 om 19:44

  Hallo Ben,
  ben benieuwd naar wat de doodsoorzaak kan zijn/is geweest?
  Alle volken bij mij in natuurgebied hebben de winter tot nu toe overleeft en er komt volop stuifmeel binnen. Met groet.

 • De Jan

  21-02-2019 om 01:34

  Ik ben benieuwd wat uw conclusies gaan zijn. Volgens mij is zo'n dood volk in de winter bijna altijd het gevolg van varroa (of beter de door varroa geïnjecteerde virussen). Tenzij er niet tijdig en voldoende langlevende winterbijen werden aangemaakt of tenzij er niet voldoende voedsel aanwezig was. Maar dat was hier wel in orde.
  Hoe betrouwbaar is die test? Blijven de mijten gewoon op de dode bijen zitten en vallen ze er niet af wanneer ze ook sterven?

  De Jan, volgens mij blijven de mijten gewoon tussen het chitinepantser van de bijen zitten. In het ene monster vond ik 5,7% besmetting en in het andere 0,3% meen ik. Dat is dus geen verklaring voor de sterfte. Groet, Ben

 • Jan Adrichem

  21-02-2019 om 15:15

  ik heb een iets andere vraag.
  ik heb 2 DD honingkamers die geheel verzegeld waren bewaard en nu geslingerd.
  Prima honing die niet versuikerd is.
  Nu wil ik de legen honingkamers terug geven aan de bijen zodat ze ook schoon worden. Kan ik deze nu met een koninginnen rooster op een groot volk zetten of neem ik dan het risico dat het volk teveel temperatuur verliest?
  Of zal ik ze luchtdicht verpakken en na half maart aanbieden?
  Ik durf ze niet voor de kasten te zetten omdat er dan oorlog ontstaat.

  Jan, al mijn bakken staan gewoon geslingerd in de schuur. Die ramen zijn toch al schoon, al zijn ze nog iets nat van de geslingerde honing? Gewoon net voor het begin van de kersendracht op het moerrooster plaatsen, dan nemen de bijen ze onmiddellijk in gebruik. Deze methode bevalt me uitstekend. Groet, Ben

 • Jan Adrichem

  21-02-2019 om 16:09

  Dank je. Ik laat ze zomers altijd schoon maken door de bijen omdat ik het idee had dat ze dan eerder zouden gaan schimmelen. Weer wat geleerd. Groet.

  Jan, ramen met stuifmeel kunnen gaan schimmelen, maar geslingerde ramen niet, mits droog opgeborgen. Soms bemerk je in het voorjaar wel een lichte geur van gisting van de honingrestanten. Maar de bijen poetsen dat heel snel schoon. Groet, Ben

 • jan Roozenburg

  21-02-2019 om 20:25

  hallo Ben al achter de oorzaak? mijn volk heeft tot opheden de winter overleefd maar er worden nu verminkte bijen en dwv bijen uit de kast gegooid ook behoorlijke besmetting varoa ondanks behandeling oxzaal december kan ik nu als nog met mierenzuur behandelen?

  Jan, ik weet het nog niet. De oorzaak bij mij ligt niet bij de mijten. Bij jou kun je even niets doen, zeker niet met mierenzuur werken, want dat doet niets bij deze temperatuur. Ik zou bij redelijk mooi weer snel een bouwraam inhangen in de bovenste BK op positie 2 en twee weken later nog een bouwraam aan de andere kant. Hiermee kun je snel een aantal varroamijten weg vangen. Groet, Ben

 • Frank27

  21-02-2019 om 21:25

  De meningen zijn blijkbaar verdeeld, maar ik zou een voerraam van een volk dat om een onbekende reden het loodje heeft gelegd, niet aan een ander volk aanbieden. Safety first.

  Frank, dat is een zeer gerechtvaardigde stelling. Groet, Ben

 • Mathijs

  22-02-2019 om 14:02

  Dag Ben,
  Met betrekking tot virussen en dat ze leven materiaal nodig hebben, ik dacht dit ook, maar dit hoeft niet. Er zijn virussen die in een rust modus gaan als er geen gastheer is en zo weken, maanden of jaren kunnen overleven. Het is maar de vraag hoe dat zit bij de virussen die bij de bijen leven. Ik bewaar daarom nooit voer van dode volken. Mathijs

  Mathijs, ik ken wel sporen, die zich na jaren van rust weer kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld Amerikaans Vuil Broed. Groet, Ben

 • Gail

  22-02-2019 om 16:50

  Hallo Ben,
  Een van mijn 4 volken haalt geen stuifmeel. Moet ik mij zorgen maken. Dit volk kwam ook iets later op gang. Grts Gail

  Gail, het zou kunnen duiden op moerloosheid. Maar genetisch kunnen ze ook traag op gang komen. Even in de gaten houden en desnoods bij 15 graden snel checken. Geen moer...verenigen met buurvolk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.