Mijtenval als graadmeter voor de besmetting
Reacties
-
Gert valk
24-10-2020 om 21:46Wat een interresant en leuk verhaal! Ga zo door Ben!
Ik leer steeds weer wat bij;)
Ha Gert,
Doe maar mee met de MiniPlussen. Selectie op P-moeren en F1-zusters is heel leuk! Groet, Ben -
Catherine
25-10-2020 om 07:57Hej Ben,
Ik meet ook vrijwel dagelijks de mijtenval en zie ongeveer hetzelfde patroon als jij; vrij stabiel per bijenkast en iets meer mijten na een warmere dag. Hier in Zweden liggen we wat betreft herfst ca. 2-3 weken voor op Nederland. De kasten met lage mijtenval en geen bijen met DWV op de vliegplank/ voor de kast zijn nu nagenoeg broedvrij. De kasten met grotere mijten- e/o virusbelasting lijken nog 1-2 straatjes ( donkere mul) broed te hebben.
Mijn kasten zitten op raatgrootte 5,1 en uitbouwen 4,9 is dit jaar moeizaam gegaan ( grotendeels warboel). Volgend jaar wil ik ze graag overzetten op 4,9. Heb je hier nog tips voor? Ik kan namelijk niet uitgebouwd krijgen.
Catherine, juist in Zweden wordt heel veel op 4,9 mm geimkerd. In de hoek van Buckfastimkers met Elgon-bijen zou je eens kunnen informeren. Kun je Erik Osterlund niet mailen?
Ze bouwen 4,9 mm beter uit in juli dan in april/mei is mijn ervaring. Er moet niet veel dracht zijn, want dan maken ze er broddelwerk van. Het liefst bouw ik 4,9 mm op vanuit apidea naar miniplus en van miniplus naar dadant. Maar goed....ik begin direct met kleine bijen in de apidea's. Groet, Ben -
Jan Adrichem
25-10-2020 om 09:41bedankt Ben
Goed verhaal ik ben ook aan het monitoren geslagen sinds 2 jaar waardoor de oxaal zuurbehandeling elke keer per situatie bekeken wordt.
Jan, dit heet IPM, Intergrated Pest Management. Groet, Ben -
Jan T
25-10-2020 om 11:48Erg interessant artikel. Zou het imkeren op 4.9 mm eigenlijk "standaard" moeten worden?
Jan, denk het niet, want de overstap is veel te lastig. Maar met 5,1 mm kan iedereen imkeren. Dat zou dan wel al een klein stapje zijn in de goede richting. Groet, Ben
-
Renée
25-10-2020 om 12:50Hoi Ben, interessant stuk. Heb ik je goed begrepen dat je je volken in topbarhives ook niet behandelt?
Ik ben erg benieuwd wat je ervaringen zijn bij deze volken als het gaat over mijtenval, natuurlijk evenwicht en overleving.
Ha Renée, bij mijn TBH's kan ik met de dichte bodems uitsluitend monitoren op bijengezondheid (geen dwv of verlamde bijtjes) en op sterkte. Als die beide goed zijn, behandel ik niet. Ik denk dat ik 5 jaar geleden voor het laatst mijn 3 TBH's behandeld heb. Maar misschien kan ik dit doen, dankzij de voorselectie op gezonde mijtarme jonge volken. In de grote volken ben ik kritisch op bijen en broed. Zodra het broed enigszins minder er uit ziet, dan vervang ik de moer door een moer van mijn betere lijnen. Dat helpt het broed dan zienderogen opknappen. Groet, Ben -
minke
25-10-2020 om 13:58hoi Ben, dank weer. ivm met de varroametingen, een vraag over de enquete die elk jaar wordt afgenomen en bij mijn weten (uit mijn geheugen) het verlies van volken in de winter meet. Waarom is dat eigenlijk? Zelf merk ik namelijk dat ik de meeste volken verlies in de zomer. (ik zet er geen emoticon meer in, want volgens mij wordt het bericht dan afgebroken door het programma, maar het is dus snik). Ik kreeg toevallig afgelopen 2 weken diverse berichten, waaronder van 1 iemand die een verdwijnziekte kast had (ik kon hem jouw blog daarover mailen van 2016!) en van iemand die zijn enige volk dit jaar had verloren aan een misgelopen zwerm en vervolgens een darrenbroedig volk/moer. Ik zelf heb ook een bijzonder jaar gehad met maar liefst 5 darrenbroedige volken van de 10. Het ligt ongetwijfeld aan mijzelf overigens, maar misschien toch ook aan varroa (slechte darren) of klimaat? Dus waarom alleen het verlies in de winter meten? Weet jij waarom dit is?
Ha Minke, in Duitsland inventariseert men wel herfstverliezen. Maar het mislukken van nieuw opgezette volken of het verliezen van volken ten gevolge van mislukte kunstzwermen wordt niet gemeten. Waarschijnlijk omdat je dan meestal een uitbreiding de mist in ziet gaan, maar niet de oorspronkelijke volken.
Uiteraard is het zeer vervelend en verdrietig wanneer je een voorzwerm verliest en tevens de nieuwe moer niet goed bevrucht wordt of niet terugkeert.
Deze laatste zaken hebben mogelijk toch iets met ervaring te maken, alhoewel slechte bevruchtingen vaker gemeld worden. Misschien toch vanwege de droogte of kwaliteit van de darren de laatste drie jaar?
Misschien toch een leuk topic voor een poll of een enquête.
Ik zal het eens aanslingeren bij de NBV. Groet, Ben -
Susanne
25-10-2020 om 14:24Dank je wel weer, Ben, voor je heldere uitleg.
-
Jaap uut Ede
25-10-2020 om 14:35Dag Ben,
Het afgelopen seizoen heb ik de indruk gekregen dat de natuurlijke mijtenval niet altijd een goede weergave van de besmettingsgraad is. Ik vond gedurende het seizoen maar heel weinig mijten op de onderleggers, maar helaas, de behandeling met mierenzuur resulteerde in vele honderden mijten.
Daarnaast heb ik een volk met veel bijen met zwarte achterlijven. Wat is daarvan de oorzaak en wat is er aan te doen?
Dag Jaap, de mijtenval in de zomer stelt inderdaad weinig voor omdat de meeste mijten dan verstopt zitten in het broed. Je kunt er dan geen peil optrekken, maar dit is anders vanaf medio augustus. Dan vallen ze bij sterk besmette volken bij bosjes, ook wanneer je niet zou bestrijden. Uiteraard moet je wel bestrijden, maar de mijtenval is dan wel maatgevend voor de besmetting.
Je zwarte bijen zijn of (kaal geworden) rovers of ze hebben last van het verlammingsvirus CBPV, ook wel zwartzucht genoemd. Ik heb er wel eens over geschreven, kijk even bij de blogcategorie bijengezondheid. Groet, Ben -
Margeo
25-10-2020 om 14:38Beste Ben interessant artikel weerom dank daarvoor.
Even iets anders 3 weken geleden aan u een berichtje gestuurd ivm roverij van wespen in een van mijn kasten .Wat blijk nu die kast is helemaal leeg nog slechts enkele bijen.Kan dit veroorzaakt zijn door de wespen of was er iets anders aan de hand..
Mvg Margeo
Ha Margeo, de kans is zeer groot dat de wespen niet de hoofdoorzaak zijn van het verdwijnen van de bijen, maar dat er een ander onderliggend probleem was. Namelijk moerloosheid of darrenbroedigheid of een zware mijtenbesmetting. Ik denk dat verzwakking door een defecte moer de oorzaak zou kunnen zijn. Daardoor laten de bijen de bescherming vallen en valt zo'n volk ten prooi aan rovers. Groet, Ben -
Henk
25-10-2020 om 21:00Hallo Ben, wat weer een uitgebreide en heldere uitleg, top !!
Wil as seizoen een volkje “zwarte bijen” aanschaffen. Hier wil in meerdere koninginnen uit halen, dmv aflegger, en redcellen. Kan ik deze jonge K”s invoeren in mijn bestaande (rasloze )bijenvolken en zo geleidelijk al mijn volken de eigenschappen krijgen van de zwarte bij ?
Of kan ik beter 2 volkjes zwarte bijen aanschaffen en daarmee doorgaan ?
Dag Henk, zodra je begint met een specifiek ras moet je wel jaarlijks koninginnenteelt gaan doen, ook al is het in een simpele manier in de vorm van broedafleggers. Je moet wel beschikken over een raszuiver basisvolk dus met P-moer ook wel F0-moer genoemd.
Schaf je P-moer zwarte bijen met volkje aan dan kun je daar twee jaar plezier van hebben en daar broedaflegger van maken waarin F1 moeren zullen ontstaan.
Vooral niet doorgaan met F2 of F3 volken, want dan verwateren de eigenschappen snel vanwege het gebrek aan echte zwarte darren in je omgeving. Groet, Ben -
Alexandra
06-11-2020 om 09:34Hallo Ben,
Ik ben in september met mijn eerste bijenvolk begonnen. Dit volkje heb ik gekocht van een imker die zijn bijen niet behandeld tegen varoa. De dames deden het heel goed en ik heb ze in sept bijgevoerd. Echter begin oktober ging mijn volk van 6 straatjes teruglopen naar 3 straatjes. Per dag waren gemiddeld 10 mijten op de la te vinden. Verder geen tekenen van ziektes ondrr de bijen. Voedsel was er genoeg (7-8 ramen) en een half raam raam met gesloten broed.
Eind oktober ging het helemaal mis. Alles bijen waren weg/dood de koningin zat nog alleen op een raam en leefde nog net. Op de gaasbodem lag nog een handje vol dode bijen
Ik baal er echt enorm van en ik vraag me af wat ik anders had moeten doen.
Een niet nader te noemen imker werd zelfs boos op me dat ik niet alsnog heb behandeld tegen varoa. Heeft hij gelijk. Ik wil het graag goed doen maar nu weet ik het echt even niet meer.
Ha Alexandra, spijtig, maar jou treft geen blaam. September zou veel te laat zijn om het volk alsnog te behandelen. Dat volk was bij de vorige eigenaar ook hoogstwaarschijnlijk dood gegaan. Dus als die imker het sportief opneemt, dan krijg je van hem in het voorjaar een nieuw vervangend volkje.
Alle beginnende imkers adviseer ik altijd het zogenaamde driegangenmenu aan. Pas na jaren ontstaat er zoveel ervaring en inzicht dat je de mijtenbesmetting goed kan beoordelen/meten zodat het verantwoord is om 1 of meerdere behandelingen achterwege te laten.
Het zijn overigens virussen, die het volk de das om doen en niet de mijten. De mijten fungeren vaak wel als gastheer voor de virussen. Deze bijen zijn dus genetisch gevoelig geweest voor de virussen. Daardoor verdwijnen de zieke bijen de kast uit om in het veld buiten te sterven. Op die manier loopt je hele kast leeg. Een verschijnsel dat we verdwijnziekte noemen of colony collapse disorder. Een triest verschijnsel, maar vanwege je late aankoop niet verwijtbaar aan jou. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.