10-01-2019

Mijtenval begint weer

Gisteren en vandaag vond ik in 2 van de 18 volken, die ik check op de natuurlijke mijtenval, de eerste jonge mijten op de schuiflade. Deze zijn lichter van kleur dan de volwassen donkerroodbruine mijten. Aangezien ze waarschijnlijk uit uitlopend broed vallen, moeten de eitjes dus al 3 weken geleden gelegd zijn. Dat was dus op 26 of 27 december. 

Dat bevestigt inderdaad de regel dat moeren bij het lengen van de dagen na de winterzonnewende weer een heel klein broednestje opbouwen. Is de eileg productie te groot, of wordt het plotseling extreem koud dan ruimen de werksters een deel van de eitjes weer op en vind je de eitjes terug op de schuiflade. Van anderen hoorde ik dat ze al eitjes op de schuiflade gevonden hadden de afgelopen dagen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Naschrift: Het bijenblog is bedoeld om mijn persoonlijke ervaringen te delen. Het publiceren over kruidenextracten, die ik zelf niet gebruik, omdat ik vind dat de bijen hun voeding zelf via de nectar en stuifmeel moeten verzamelen, is meer een aspect uit de BD-wereld. Daarom heb ik over het genoemde kruidenextract contact opgenomen met de vereniging van BD-imkers. Zij staan niet achter de bereidingswijze van het kruidenextract, zoals die mij bekend is. Het komende jaar wordt hun website vernieuwd en zullen ze ruimte vrijmaken om de samenstelling en bereidingswijze te publiceren van het kruidenextract zoals het in de BD-wereld in Nederland wordt gemaakt. Hopelijk is dit nog voor augustus, zodat de voorstanders eea toe kunnen passen bij het bereiden van het wintervoer. 

Deel dit bericht

Reacties

  • Louis

    10-01-2019 om 22:26

    hier zit de mijtenval tussen de 1100 en 4000 per volk ... na het zomerslingeren word om de 6/7 dagen oxaal verdampt zolang er mijten op de luier(schuiflade) liggen, mijten hebben dus weinig kans om weer in een cel te kruipen .. ondanks het vele verdampen van oxaal de laatste jaren geen uitval van volken gehad .. er kruipt wel veel tijd in natuurlijk, 20 volken tellen en oxalen ... wat wel opvalt deze winter - volken die in augustus/september veel mijtenval hadden op het laatste weinig ... volken die weinig mijtenval hadden in het begin hadden veel mijten in november .. op 9-1 bij de laatste controle na 7 dagen nog 7 mijten op 4 volken (1+1+2+3) .. de andere volken hebben al minsten 3 weken een mijtenvrije luier


    Louis, het is logisch dat volken met veel broed in augustus dan weinig mijten laten vallen en later veel meer. De mijten zitten gewoon in het broed. Bij volken met in het begin veel mijtenval, zit er blijkbaar weinig broed in augustus in de volken, die hebben later extreem weinig mijten.

    Ik ben het volstrekt oneens met je razzia op mijten (net zo lang blijven behandelen tot er 0 mijten vallen). Je zult moeten leren leven met de mijten, beter gezegd de bijenvolken moeten er mee leren leven. Alleen de super sterke mijten blijven bij jou leven, maar die zullen ook in de volken in je omgeving terecht komen. Dus gooi het roer om svp! Eenmalig behandelen in de winter is echt voldoende! Groet, Ben PS sorry voor mijn strenge woorden.

  • Lippe

    11-01-2019 om 09:50

    Het lijkt mij geen goed idee om te verdampen tot er niets meer valt. Je krijgt je volk toch nooit 100% schoon. Het enige wat je hiermee bewerkstelligt is dat je zit te selecteren op sterke mijten en je hebt er een pens werk mee.

  • Ph. v.d. Elshout. ( Philip)

    11-01-2019 om 14:51

    Tja, alles goed en wel met die mijten val, maar maar wat te doen, breder gezegd, wat dient een imker te doen wanneer, zoals bij mij, er nu per volk 12 a 18 mijten per dag vallen ? Wachten op het voorjaar + 15 graden en dan weer met de Liebich methode aan de gang ? Of alles maar zo laten ?

    Philip,
    Wat jij kunt doen?
    1. niet in paniek raken ;-), de huidige sterkte van je volk zegt meer dan de mijtenval. Straatjes 5 of meer bij < 7 graden? OK!
    2. herhaal je mijtentelling nog eens over 5 aaneengesloten dagen, want de mijtenval fluctueert sterk blijkt uit mijn dagelijkse metingen. Kijk ook eens naar de kleur. Donkere kleur zijn volwassen mijten, licht bruin/oranje zijn jonge mijten
    2a. bij een mijtenval > 2 mijten per dag: overdenk wat er is misgegaan met je vorige winter- en zomerbehandeling?
    2b. beiden wel uitgevoerd?
    3. inderdaad nu kun je verder niets doen, wachten op de voorjaarsinspectie
    4 dan direct een bouwraam plaatsen en 2 weken later nog een 2e bouwraam, dus versneld mijten weg vangen
    5 direct na de honingafname eind juli de zomerbestrijding correct uitvoeren.

    Dan zou alles weer onder controle moeten zijn. Tussentijds kun je in mei een vlieger maken, wanneer het volk sterk genoeg is. In de vlieger (zonder broed) zitten heel weinig mijten. Groet, Ben

  • jan van Cadsand

    11-01-2019 om 16:02

    1e hoelang is het geleden dat je met oxaal bestreden hebt, ik tel pas na een behandeling na 28 dagen, daar voor vallen/poetsen ze er nog uit broedcellen. als er dan nog meer dan 2 per dag vallen, zou ik nu zo snel mogelijk, nog 1x Oxaal z. verdampen. Of druppelen als dat dit seizoen nog niet gedaan is.

    Jan, goede opmerking. Tellen moet je pas doen vanaf 4 weken na de behandeling, zelf heb ik vroeg in december al behandeld.
    Verder heeft nu nog behandelen geen zin, de winterbijen zijn al lang geleden gevormd en hun levensverwachting kun je niet meer veranderen. Dus niets doen is het beste.
    Groet, Ben

  • Jos. Jac. J. van Melick

    11-01-2019 om 16:39

    Geachte Mede-imkers,

    Wat een drukte van onwetendheid welke tot mij komt als er al bijna dertig jaren aan één stuk door uit angst voor een kleine parasiet in de Bijen, de leeftrillings-frequentie bepaalt...
    Wat te doen, wanneer zo een bekendmaking als toentertijd - begin jaren tachtig van de vorige eeuw - de angst van de commerciële onderzoekers jou om de oren & ogen werden gepraat & geschreven; in Deutschland werden zelfs processen-verbaal uitgeschreven wanneer men als imker geen rekening kon overleggen voor een bestrijdingsmiddel ter bestrijding van de 'Varroa-destructa', hetgeen voor mij persoonlijk het startschot bleek van een optimaal verkeerd gekozen grond van bestrijding... geld kan je voor een harmonische Natuur nu eenmaal niet helpen...
    Hetgeen door mij als welgericht antroposoof, naast het Biologisch-Dynamisch en Geopathisch onderzoek vanaf 1982-1983 bijstond uit de boeken van Dr. Rudolf Steiner was: "Gericht gesorteerde kruiden handhaven in het suikersupplement dat in de herfst wordt verstrekt". Rudolf Steiner is hierover zeer duidelijk; "Ook, een belangrijk deel van de honing - liefst uit het voorjaar - de Bijen doen behouden vanwege de ruime voorziening van "Voedende waarden". Kale, nietsbetekenende
    suiker voeren aan onze hardwerkende Bestuivingsinsecten en, dan ook nog bepalen wanneer zij - vreemd genoeg - aan de Generatieve Vermeerdering zouden mogen werken". Nee imkers in het land, jullie krijgen ook klachten op je geëigende leeftrillingsfrequentie wanneer jullie alleen maar maagvulling krijgen aangereikt; denkt alleen maar aan de verleden scheurbuik welke het mensdom heeft getroffen...
    Goed VOEDEN, doet àlle met Liefde gehouden Bijen langdurig overleven!
    De door ons gehouden Bijen dragen nog altijd en, relatief zelfde, levensdeel bloed van de Bijenkoningin van vóór de Varroaperiode.

    Goed te doen is:
    a. Weinig gesupplementeerde suiker 3 á 4kg., met de kruiden als door Rudolf Steiner de imkers is voorgehouden te Dornach bij de bouw van het Goetheanum, op 10 november 1923. Veel bouwvakkers waren toen ook imker;
    b. Kruiden, weergegeven op de daartoe geschreven handleiding, al dan niet zelf geteeld of gekocht in een kruiderij;
    c. Handleiding is door te mailen naar één bepaald adres, van waaruit distributie kan worden verzorgd, indien gewenst.
    d. Accuraat handelen is zeer noodzakelijk; in het andere geval zou je er beter niet aan beginnen om geen spijtoptant te hoeven worden.

    Ben, als jij aan hen welke behoefte hebben om voor de komende herfst de Bijen een rustige winterzit willen bezorgen, al is het maar bij wijze van proef, vanuit jouw centrale punt een afschrift van mijn document te willen sturen, zend ik jou zo een document toe.
    Graag hiertoe jouw ontvankelijke e-postadres.
    Alzo, trachten wij dan georiënteerde imkers te maken van hen, welke de Harmonie in de Bijen prevaleren.

  • Christel

    11-01-2019 om 18:51

    Ik zou het document graag ontvangen Jos Jac!

  • Liesbeth

    11-01-2019 om 19:06

    Ik houd me ook aanbevolen.

  • lode

    11-01-2019 om 19:11

    ontvang ook graag dat document. Nu al bedankt

  • JosL

    11-01-2019 om 19:18

    Ook ik houd mij aanbevolen.

  • Germain

    11-01-2019 om 21:42

    Ik zou het document graag ontvangen.
    Met dank .

  • Bastiaan

    11-01-2019 om 22:07

    Ook mijn interesse naar dit document is geprikkeld. Al is het alleen al te doen omdat de manier van schrijven mij doet denken aan Don Quichot.

  • Hans de Vos

    11-01-2019 om 22:47

    ik houd me ook aanbevolen

  • Bertien

    11-01-2019 om 23:01

    Lijkt mij ook een interessant experiment.Ik heb dus ook belangstelling voor de toetevoegen kruiden

  • Sandra

    11-01-2019 om 23:09

    Ik houd me ook aanbevolen voor het document.

  • Marc

    11-01-2019 om 23:18

    Ik zou dit document ook graag ontvangen

  • Emiel. emiek@hotmail.com

    11-01-2019 om 23:29

    Jos ik zou het graag willen uit proberen en het document willen ontvangen..Nog een prettig Bijen jaar toegewnst en de Hartelijle Groeten van ons.

  • Ferdi

    11-01-2019 om 23:53

    Ik heb er ook interesse in.
    De natuur is vaak sterker en slimmer als we denken

  • blauwehoeve

    12-01-2019 om 06:50

    Ben, graag ontvang ik ook een mail met het document van Melick. Bedankt voor het delen heren, interessant.

  • Henri

    12-01-2019 om 06:57

    Misschien gewoon op de startpagina van bijenhouders.nl plaatsen?
    Als document of als link?

  • Robbie

    12-01-2019 om 07:57

    Ik ontvang graag een exemplaar van het document.

  • Twan Stemkens

    12-01-2019 om 08:39

    Mijn interesse (zoektocht) in andere manieren van bestrijding van de Varroa is groot.
    Echter, ik zie een datum voorbij komen m.b.t. een advies uit 1923 dat 60 jaar later nog eens herhaald werd?
    Maar in 1923 was er nog geen mijt te bekennen in de imkerij. Bovendien is dit advies gebaseerd op bijvoeren, dat is enkel nodig als er honing wordt geoogst!
    Dat is opmerkelijk, want ik heb twee volken (in Warrékasten) waar ik geen honing van oogst. Toch moet ik hier behandelen tegen de Varroa.

    Wat zou het advies van Steiner zijn geweest als hij bekend zou zijn geweest met de huidige problematiek?
    En: Wat zijn de bevindingen en ervaringen met een deze manier van bestrijden?

    Ik ben overigens ook geïnteresseerd in het document.

  • Ben de blogger

    12-01-2019 om 10:29

    Ik heb de heer van Melick gemaild en gevraagd het betreffende document naar mij toe te mailen. Op voorwaarde dat er op het document geen auteursrechten liggen, zal ik hiervan een link opnemen onderaan het bovenstaande BLOG-bericht. Het door de heer van Melick genoemd kruidenpreparaat is GEEN bestrijdingsmiddel tegen varroa's. Er wordt volgens de BD-opvattingen waarde toegekend als ware het een voedingssupplement ter versterking van het immuunsysteem van de bijen. Een verkeerde toepassing of dosering kan ook averechts werken. Wees gewaarschuwd!

    Het inwinteren op eigen honing zou de bijen sterker (meer weerstand) kunnen maken, maar de varroareproductie wordt hierdoor niet verminderd. Goede voeding voor de bijen ondersteunt de immuniteit en kan ze een betere weerstand geven tegen virale infecties.

  • Jan Adrichem

    12-01-2019 om 13:16

    Helder stukje. Het is toch meestal en-en in plaats van of-of.

  • Lippe

    12-01-2019 om 13:52

    Tsja.... weer allerlei rotzooi toevoegen... nee bedankt.
    Zorg dat de dracht in je omgeving na de linde in augustus en september op orde is, dan wordt er een sterk wintervolk opgebouwd en hoeft er niet te veel ‘lege’ suiker bijgevoerd worden. Hou het zo dicht mogelijk bij de natuur zou ik zeggen

  • Dorothé Vriezen

    12-01-2019 om 22:49

    wat betreft de natuurlijke varroa bestrijding ligt het complexer. Wat bijdraagt is o.a. ook bijen laten zwermen, broedloze periode, bruidvlucht toestaan zodat de koningin zelf kan bepalen van welke dar ze wanneer haar eitje bevrucht, zo min mogelijk de propolus zegel verbreken en zeker niet in de winter. Niet steeds het volk verstoren door te kijken door plexiglas deksel ivm licht dat dan in de kast komt. boek: Het lied van de bij (luister naar de wijsheid van de bij) van Jacqueline Freeman is een aanrader.

    Dorothé, het leuke en mooie van bijenhouden is dat iedereen het op zijn eigen manier kan doen. De meeste imkers hebben het beste voor met hun imme. Het splitsen van een volk via het afkomen van een zwerm verdeelt inderdaad de varroapopulatie. Een broedloze periode verhindert de mijtenreproductie. De koningin bepaalt echter niet via de bruidsvlucht met welke darren ze paart, dit is een pure natuurlijke selectie via een wedvlucht tussen de door de feromonen aangetrokken darren. Hier bepalen de darren de strijd om de gunst van de paring. De koningin bepaalt adhv de celmaat of er een bevrucht of onbevrucht eitje gelegd moet worden. Maar zij bepaalt echt niet dat spermacel 346 van vader F aan de beurt is om het eitje van haar te bevruchten. Er schijnen zelfs soms meerdere spermacellen binnen te dringen in de eicel.

    De aanwezigheid van propolis is van positieve invloed op het welzijn van het volk, echter een (haar)scheurtje in de propolisvernislaag van de kast doet daar niets aan af.

    Indien je twijfelt aan de wintervoerraad kun je beter door het plexiglas heen kijken naar de aanwezigheid van verzegelde voerramen dan dat je de houten deksel moet afnemen om in de kast te kijken. De lichtinval door het folie of plastic reikt slechts een paar cm tussen de straatjes daaronder blijft het pikkedonker. Derhalve is de verstoring minimaal en het bijenvolk sterft tenminste niet vanwege gebrek aan voer.
    Zo heeft ieder zijn nadeel ook een voordeel. Je blijft steeds de persoonlijke afweging maken van wat het beste is voor de gezondheid van de bijen. Groet, Ben



  • Dorothé Vriezen

    14-01-2019 om 19:22

    Dank je Ben voor je antwoord.

  • Marleen

    15-02-2019 om 10:59

    Hallo Ben, ik lees net op biogroei.be dat er een roofmijt is, de Hypoaspis die op varroamijten jaagt. De bij zou zich zelfs aanbieden aan de Hypoaspis roofmijt om zich van de varroamijt te laten verlossen. Op de bodem vind je na 10 dagen kleine lichaamsdelen van de varroamijt terug. jarenlange ervaring in Canada. Heb jij hiervan gehoord of ervaring mee?

    Marleen, wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de roofmijt uitsluitend mijten van de bodem kan doden en verorberen. Het haalt geen mijten uit het broed en daar zitten de meeste mijten. De functie van die roofmijten is dus zeer beperkt. De bijen moeten het in de toekomst hebben van hun eigen hygiënische kwaliteiten. Groet, Ben

  • Marleen

    15-02-2019 om 12:44

    Dankjewel, 37 euro en een desillusie bespaard!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.