Mijtenval in 130 dagen
Reacties
-
Hero
11-01-2019 om 11:36Dag Ben, waarom gaan onze volken al in januari broed aanzetten? Is dat niet onlogisch, in deze koude periode? Zou het niet logisch zijn om pas broed aan te zetten in b.v.b begin maart? Dan kunnen de waterhalers ook gemakkelijker hun werk doen ,en is er stuifmeel beschikbaar? Groet Hero.
Hero, de temperatuur is sterk variabel en verschilt per dag, echter het dag- en nachtritme is een mooie constante reeks. Het bijenvolk heeft een cyclische omloop. Er zijn 2 keerpunten in het jaar: 21 juni en 21 december en deze spelen een belangrijke rol in het legritme van de moeren. Na 21 juni (daglengte krimpt) neemt het tempo van eitjes leggen heel langzaam af en na 21 december (daglengte groeit) begint het eitjes leggen weer heel langzaam op gang te komen.
Nu in januari is er nog maar een heel klein broednestje, echter onder invloed van licht en temperatuur gaan er straks planten bloeien. Zodra de bijen hierop kunnen vliegen, komt er verse nectar en stuifmeel binnen. Die voedselverbetering en toename van licht en temperatuur zorgt ook voor een stimulans van het legtempo van de koningin.
Dus ons huidige bloednestje begint evolutionair na de winterzonnewende, maar begint pas echt te groeien als de haalbijen weer naar buiten kunnen. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.