11-01-2019

Mijtenval in 130 dagen

Vanaf 27 augustus geteld, zijn er tot en met gisteren uit 18 volken 37.728 mijten gevallen. Die mijten zijn dus een natuurlijke dood gestorven, want deze volken zijn dit jaar en sommige ook vorig jaar niet behandeld tegen de mijten. Al mijn andere volken (met uitzondering van de volken op kleine cellen) zijn wel keurig behandeld begin augustus en december. 

Dit onderzoek naar de natuurlijke mijtenval heeft verschillende doelen:

1. de selectie van teeltmoeren, waarbij de minste mijten vallen gedurende de nazomer, herfst en winter. Deze volken hebben de laagste besmettingsgraad en hiervan wordt verder geteeld.

2. vaststellen of volken kunnen overleven zonder bestrijding van de mijten, hierbij probeer ik te selecteren op virustollerante volken

3. vaststellen welke mijtbesmetting volken nog kunnen verdragen

4. vaststellen hoe de mijtenreproductie en de besmetting verloopt van kleinere bijen op kleinere cellen (4,9 mm kunstraat).

De verschillen in de totale mijtenval per volk zijn extreem verschillend, in cumulatieve (totaal)aantallen (van 27-8-2018 tot 11-1-2019):

- 2 volken hebben slechts 120 mijten laten vallen

- 4 volken tussen de 350 en 500 mijten

- 6 volken tussen de 700 en 1200 mijten

- 2 volken ongeveer 2000 mijten

- 1 volk ongeveer 3000 mijten 

- 3 volken met 7000 tot 7500 mijten.

De 4 volken met de hoogste mijtenval zijn overjarige volken, waaruit blijkt dat de bestrijding van de mijt hard nodig blijkt. Overigens zitten er onder de overige volken ook nog overjarige volken. 

De grootste vraag blijft natuurlijk hoeveel mijten er achter blijven in de volken en hoe winteren deze volken uit? We gaan het zien. 

Ik zal jullie op de hoogte houden. 

Deel dit bericht

Reacties

  • Hero

    11-01-2019 om 11:36

    Dag Ben, waarom gaan onze volken al in januari broed aanzetten? Is dat niet onlogisch, in deze koude periode? Zou het niet logisch zijn om pas broed aan te zetten in b.v.b begin maart? Dan kunnen de waterhalers ook gemakkelijker hun werk doen ,en is er stuifmeel beschikbaar? Groet Hero.


    Hero, de temperatuur is sterk variabel en verschilt per dag, echter het dag- en nachtritme is een mooie constante reeks. Het bijenvolk heeft een cyclische omloop. Er zijn 2 keerpunten in het jaar: 21 juni en 21 december en deze spelen een belangrijke rol in het legritme van de moeren. Na 21 juni (daglengte krimpt) neemt het tempo van eitjes leggen heel langzaam af en na 21 december (daglengte groeit) begint het eitjes leggen weer heel langzaam op gang te komen.

    Nu in januari is er nog maar een heel klein broednestje, echter onder invloed van licht en temperatuur gaan er straks planten bloeien. Zodra de bijen hierop kunnen vliegen, komt er verse nectar en stuifmeel binnen. Die voedselverbetering en toename van licht en temperatuur zorgt ook voor een stimulans van het legtempo van de koningin.

    Dus ons huidige bloednestje begint evolutionair na de winterzonnewende, maar begint pas echt te groeien als de haalbijen weer naar buiten kunnen. Groet, Ben


Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.