10-01-2016

Mijtenval januari 2016

Mijtenval januari 2016

Gisteren heb ik van 46 volken de mijtenval van de afgelopen week gekontroleerd. De overige volken hebben geen schuiflade, maar een open gaasbodem. Mijn 4 TBH's en enkele volken zonder noemenswaardige natuurlijkse dagelijkse mijtenval in december hebben geen behandeling gekregen.

Een week geleden heb ik de winterbehandeling d.m.v. het druppelen van een 3,5% oxaalzuur suikerwateroplossing uitgevoerd. De mijtenval in de afgelopen week bij deze 46 volken laat het volgende beeld bij mij zien:

 • 45% van de volken heeft een mijtenval 10 tot 30 mijten: een geringe mijtenbesmetting;
 • 5% heeft ongeveer 30 tot 100 mijten laten vallen;
 • 40% heeft 100 tot 400 mijten laten vallen;
 • 10% heeft 400 tot 700 mijten laten vallen;

In de eerste week valt 80% van de mijten op de bijen, in de 3 weken daarna valt nog eens 15%. Dit geldt natuurlijk alleen voor de broedloze volken.

De eerste categorie met minder dan 30 mijten had het het komend jaar ook wel gered zonder winterbehandeling, echter alle overige volken waren matig tot ernstig besmet en zouden mogelijk komende zomer met vervelende bijverschijnselen, zoals het DWV-virus te maken krijgen. Nu zijn ze voor 95% geschoond en zullen door de lage varroa- en dus lage virusdruk komend voorjaar tot mooie volken kunnen uitgroeien.

De voersituatie was bij vrijwel alle volken nog redelijk tot goed te noemen. Slechts 1 op de 15 volken heb ik bij moeten voeren. Dit waren kleine volken, die al (te) vroeg in het broed zaten.

Als ik kijk naar de relatie tussen huidige mijtenval na de winterbehandeling en de uitgevoerde zomerbehandeling, dan moet ik vaststellen dat de volken, die slechts een eenmalige behandeling van mij gekregen hebben met Apiguard of Thymovar (het BIJEN@WUR advies is een tweemalige blokbehandeling uit te voeren in de zomer!!) nog de meeste mijten op de bijen hadden zitten. Persoonlijk laat ik die 2e behandeling in juli/augustus achterwege om de bijen uit te dagen hun natuurlijke afweer tegen de mijten te versterken.

Ik controleer vervolgens wel de natuurlijke mijtenval gedurende 5 dagen in september. Mocht deze te hoog zijn, dan geef ik de betreffende volken toch direct een 2e behandeling.

Mocht de mijtenval in de winter hoog zijn, pas dan nooit een 2e behandeling met de oxaalzuurdruppelmethode toe! Dat kost de bijen de kop, hun darmstelsel verdraagt dit zeker niet!

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Rikkie

  10-01-2016 om 14:46

  Hoi Ben, ik ben blij met je opmerking dat je de bijen wilt uitdagen hun natuurlijke afweer tegen de mijten te versterken. Bij het inwinteren heb ik onze bijen op bijenthee ingewinterd, dit is een suikeroplossing met een aantal kruiden, een snuf zeezout en eigen honing. Ik heb net mijn volk bezocht welke op een mooie plek in Huizen staat en er is nauwelijks een mijt te zien. Ik heb wel de oxaalzuurbehandeling gedaan (weliswaar met pijn in mijn hart) Ik geloof zeker in een weerbare bij, als zij maar goed voedsel kunnen vinden, diversiteit in nectar en stuifmeel en aandacht van de imker ;-)

 • Thomas Schansman

  10-01-2016 om 15:06

  Beste Ben, fijn dat ook dit jaar ons weer op de hoogte houdt! Ik neem nog graag de gelegenheid om je (en al jouw bijen) een goed en gezond nieuw jaar te wensen.
  En je (en alle lezers van deze blog) bijgaand bericht onder de aandacht te brengen. Wellicht dat je er op wilt reageren.
  http://www.nrc.nl/handelsblad/2016/01/09/lavendel-vertelt-bijen-rustig-eerst-eten-1574143

 • Jan van Cadsand

  10-01-2016 om 15:08

  Als je toe wil naar een varoa weerbare bij,( en wie niet ?) moet je niet OOK met kruiden gaan klooien, maar met volken die met zo weinig mogelijke of zonder behandeling de varoa de baas kunnen, verder telen. Ook kruiden hebben bestand delen die als chemisch aangemerkt kunnen worden. Als je sintjakobskruid sap toevoegd aan het voer, gaan alle mijten dood, en de bijen OOK.

 • Ben SdC

  10-01-2016 om 15:17

  De enige weg naar een duurzame bij is volgens mij natuurlijke selectie, waarbij we selecteren op bijen, die beter om weten te gaan met de varroamijt. Eindelijk zal het bijenvolk samen met een kleine mijtenpopulatie zich staande weten te houden zonder het gebruik van bestrijdingsmiddelen of andere ondersteunende middelen.
  Onze bij heeft evolutionair gezien weerstand in haar genen zitten tegen parasieten als de mijt.
  Het moet alleen meer tot expressie komen, maar mensen als Paul Jungels in samenwerking met Arista zijn hier nadrukkelijk mee bezig (lees ook Bijenwerk van 10-1-2016).

 • Rikkie

  10-01-2016 om 15:26

  In het boek van Iwer Thor Lorenzen, Natuur en Wezen van de Honingbij is een hoofdstuk gewijd Bijenziekten als gevolg van spijsverteringsstoornissen, een van de mogelijke oorzaken van verminderde weerstand bij de Bij. Ik voeg kamille toe aan de bijenthee en ben zeker niet aan het rommelen met kruiden.

 • Henk Janssen

  11-01-2016 om 09:26

  Er staat een beetje plompverloren dat je de 4 TBH niet behandelt hebt. Heeft dat een speciale reden?

 • Ben SdC

  11-01-2016 om 09:40

  De toplatten van TBH's zijn d.m.v. was en propolis 'gezekerd' en vormen het gesloten dak boven de raten. Om te druppelen moet je de toplatten van elkaar halen en verbreek je het 'dak' boven de bijen. Het enige goed werkende alternatief is oxaalzuur kristallen verhitten. Maar ik heb het gereedschap hier niet voor. De TBH's behandel ik in de zomer met Hive Clean (3x). Dit werkt bij mij tot tevredenheid.

 • Rob W. le Mair

  11-01-2016 om 11:27

  Als je in een TBH kast met 35 mm toplatbreedte bij het inwinteren strookjes OVC materiaal legt met een dikte van 3 a 4 mm heb je het halve ei van Columbus. De andere helft bestaat uit een LED lampje in een platte (even verhitten en plat drukken) PVC installatiebuis met een batterijtje van de juiste spanning. Je schuift het lampje door een vliegopening onder de tros. Een voor één trek je de PVC stroken eruit zodat je ziet waar de bijen zitten.
  En dan maar druppelen. Als een rood lichtje neemt zien de bijen dat niet en jij wel. Dan kun je ze ongestoord behandelen en het precies op de bijen druppelen. Iets meer waar veel bijen zitten, en iets minder waar er weinig zitten.
  Succes, Rob W. le Mair

 • Ben SdC

  11-01-2016 om 11:34

  Wat is OVC-materiaal? Google zegt: Onderwijs Vernieuwings Materiaal. ;-) Waar leg je dat?
  Wordt de afstand hart op hart hierdoor anders?
  Dat wil ik absoluut niet vanwege de warmtehuishouding.

 • Henk Janssen

  11-01-2016 om 12:10

  Op zich interessant. Dat betekend dat de TBH nooit in een broedloze periode behandeld worden en blijkbaar toch afdoende beschermd zijn!

 • Ben SdC

  11-01-2016 om 12:28

  Henk, onjuiste conclusie. Bijen in TBH-kasten hebben net zo goed last van mijten, alleen ontbreekt mij het sublimatie (verhitten) gereedschap om de behandeling uit te voeren. Dus sla ik in deze kasten de winterbehandeling over. Dat levert wel extra risico's op uitval op tijdens de volgende winter, indien de zomerbehandeling onvoldoende is.

 • Henk Janssen

  11-01-2016 om 14:26

  Dat begrijp ik. Maar blijkbaar werkt het in de praktijk bij jou dus wel zo. Ik ben dus wel benieuwd naar de extra uitval die dit dan tot nu toe met zich meegebracht heeft.

 • Ben SdC

  12-01-2016 om 11:23

  Henk, in 4 jaar met 4 TBH's imkeren heb ik in totaal 2 TBH-volken aan wintersterfte verloren. Dat is dus een gemiddelde van 12,5% sterfte per jaar. Te hoog voor mijn doen, maar dit betreft ook een experiment op winteroverleving zonder darrenraatmethode en zonder winterbehandeling. Je ziet gelijk dat de mijten en virussen de overhand krijgen.

 • Jan van Cadsand

  13-01-2016 om 12:30

  Een soldeer bout van 100 wat daar soldeer je met zilver een een stukje waterleiding mof op van 1.5 cm hoog met bodem en je hebt voor 14 euro een oxaalzuur verdampings apperaat. ik heb dat op een varoa r.v.s. schuiflade gemonteerd en werkt perfekt.

 • Boom Rodenburg

  13-01-2016 om 20:21

  Hallo Ben,
  ik sprak je aan op een bij-eenkomst in Rotterdam zuid niet al te lang gelee, ik ben een kennis van Roos Boum.
  helaas kan ik de link naar
  http://www.bijenhouders.nl/blog/broed-zichtbaar-op-schuiflade
  niet meer zien, eerst wel maar nu redirect hij mij naar de blog-overview

  anyway ik heb sinds een paar dagen een wel coole hand microscope, geweldig wat je op de varroa-lade ziet. maar kwam tevens deze creepy crawlers op mijn varroalade tegen, enig idee wat dit zijn die ik op 'mijn' mijten zie? lijken mij luizen oid?

  en op het laatste plaatje zijn dat die pissebed-droppings waar je het in de 'broedzichtbaaropschuiflade' blog over had?

  https://www.youtube.com/watch?v=Y1xb8zi4wWY

 • Ben SdC

  14-01-2016 om 10:57

  Er is momenteel een klein probleempje met de BLOG, waardoor sommige recente BLOG-items niet meer zichtbaar zijn.
  Hallo Boom Rodenburg, mooie video over de varroa en hun plaaggeesten (parasieten). Ik vermoed dat het luizen zijn, maar welke weet ik echt niet. Misschien voorleggen aan www.waarneming.nl? Ik hoor het graag als je of iemand anders het weet.

 • Peter Verbruggen

  17-01-2016 om 14:55

  Beste Ben,

  Een week na de oxaalzuur behandeling door middel van verhitting trof ik op een van de volken "sneeuw vlokken" aan.Hoe moet ik dat interpreteren, is dat nog een restant van oxaalzuur?
  De behandeling heb ik uitgevoerd met 2 xschepjes oxaalzuur =2 Mg gedurende 2 minuten.hierna 10 minuten gewacht alvorens alle isolerende doeken te verwijderen?

 • Boom

  17-01-2016 om 15:28

  Ha Ben,

  iemand vertelde mij over het waarschijnlijk stuifmeelmijten zijn in het filmpje met de varroa
  ik kan er weinig over vinden op het web, op een enkele foto na
  imkerpedia vertelt er dit over…
  http://www.imkerpedia.nl/wiki/index.php/Stuifmeelmijt

 • Blogger Ben

  17-01-2016 om 16:11

  Peter, waar trof je die 'sneeuwvlokken' aan? Het kan ontstaan zijn tijdens het neerslaan van de oxaalzuurkristallen, misschien nemen die - net als ijskristallen in sneeuwvlokken - een bepaalde organische vorm aan. Ik heb er nog niet eerder van gehoord of over gelezen.
  Boom, stuifmeelmijten ligt zeer voor de hand. Ik heb er wel enige duizenden voor je ;-), zal ze ook eens bekijken onder mijn microscoop.

 • Adri Mesu

  16-07-2017 om 19:59

  Hallo Boom Rodenburg en Ben, het is mogelijk ,dat wat jullie luizen noemen roofmijten zijn b.v. Hypoasis Miles of een andere (zie ook mijn Face-Book) . Ik heb een bijenvolk waarin roofmijten zitten en welk al 12jaar niet tegen Varrao is behandeld

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.