01-02-2018

Mijtenval over 150 dagen

De afgelopen 5 maanden heb ik van 16 volken de mijtenval op de voet gevolgd. Indien je de gemiddelde dagelijkse mijtenval van deze 16 volken in een grafiek vertaalt, dan kun je goed zien dat er zich steeds pieken in de mijtenval voordoen. De 2e grafiek laat de totale mijtenval per volk zien. 

 

Op de Y-as (links) staan de aantallen mijten vermeld (klikken om te vergroten). 

Die pieken worden allemaal veroorzaakt door temperatuurstijgingen, met uitzondering van de iets bredere piek (rechts van het midden), die volgt op de oxaalzuurbehandeling. Slechts de helft van de 16 volken hebben een oxaalzuurbehandeling ondergaan.   

Het is natuurlijk de vraag of deze pieken worden veroorzaakt door het loskomen van de wintertros na de temperatuurstijging waardoor dode mijten, die tussen de wintertros zijn blijven hangen, alsnog vallen of dat de piek mede wordt veroorzaakt door het poetsgedrag (grooming) van de bijen zelf. 

De 2e grafiek laat de cumulatieve mijtenval van 16 volken gedurende 150 dagen zien. Hierbij zie je grote verschillen tussen de volken. Opvallend is de mijtenregen in september en oktober, die wordt veroorzaakt door het sterk krimpende broednest. Blijkbaar volgt de mijtenpopulatie de zelfde overwinteringsstrategie als onze bijen. Om te overleven is het niet nodig dat alle mijten blijven leven. Ook bij de mijten ontstaan langlevende wintermijten, de rest gaat dood. Medio november als de mijten niet meer kunnen instappen, vanwege het gebrek aan open broed, zie je dat de mijtenval zich stabiliseert. 

Waarschijnlijk kunnen uitsluitend volken die een vertraagde mijtenreproductie laten zien, overleven zonder varroabestrijding. Vaak wordt een aantal van 1500 mijten bij sterke volken genoemd als bovengrens om de winter te kunnen overleven. 7 Van deze 16 volken hebben een totale mijtenval < 1000 mijten. Dat betekent dat er waarschijnlijk net zo'n groot aantal nog in de volken aanwezig is. Van de beste twee ga ik dit jaar weer natelen en tussentijds mijtentellingen uitvoeren. 

Heb je belangstelling om eens te lezen hoe de Afrikaanse volken de mijtenpopulatie onder controle weten te houden of hoe het gebruik van 4,9 mm kleine cellen in de praktijk gaat? De komende nieuwe editie (update) van het imkerboek "het jaarrond praktisch imkeren" gaat daar verder op in. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

 

   

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Erik Schroën

  01-02-2018 om 15:43

  Hallo Ben, interessante materie. hoe groot waren de volken waarin je aan het tellen was? Grtz Erik.

  Erik, heel divers. Van grote Dadantvolken tot MiniPlus-volken (van 2 tot 4/5 randjes). Gelijkwaardige volken geven ook nog flinke verschillen. Mvgr Ben

 • Harry

  01-02-2018 om 16:11

  De X-as is altijd de horizotale as.
  De as links met aaantal mijten is de Y-as.

  Harry, dank je. Rechtgezet. Mvgr Ben

 • Hein

  01-02-2018 om 16:23

  Uit de linker grafiek - die van het enkele volk - zou je kunnen aflezen dat de mijtenval na de oxaalzuurbehandeling eigenlijk weer op hetzelfde niveau verder daalt als daarvoor. De behandeling zou dan weinig tot geen blijvend effect hebben gehad!

  Hein, de linker grafiek is de gemiddelde mijtenval van 16 volken. Maar je conclusie deel ik. De oxaalbehandeling is waarschijnlijk niet erg effectief geweest. mvgr Ben

 • Harry Mouris

  01-02-2018 om 22:42

  Hoi. De oxaal behandeling heeft wel degelijk effect gehad. De oppervlakte (X maal Y) onder de grafiek geeft de hoeveelheid mijten weer. Dus hoewel de piek niet erg hoog is is hij wel vrij breed. De hoeveelheid is. dus best aanzienlijk

  Harry, net even bestudeerd en uitgerekend. De verhoogde mijtenval bij de 8 behandelde volken was gedurende de 5 weken aansluitend op de behandeling 1685 mijten. Dit is 8% van de totale mijtenval van deze 8 volken over een periode van 5 maanden. De huidige wekelijkse mijtenval bij deze 8 volken is ongeveer 2% van de totale mijtenval. Dat blijft dus (te?) hoog. Misschien hangt het wel samen met de tamelijk hoge temperatuur van de laatste weken? mvrgr Ben

 • karin

  02-02-2018 om 07:56

  Ben,
  als je de mini plus behandelt, doe je dat dan ook met oxaalzuursublimatie, of druppel je. En hoeveel gebruik je dan voor een 2 romps kastje ( voor sublimatie en voor druppelen) Of gebruik je daar hive clean en hoeveel dan?

  Karin, ik heb nog nooit gesublimeerd. Ben huiverig voor de gassen. Dus druppel ik met oxaalzuur of met hive clean. Dit jaar met oxaalzuur behandeld. 10 tot 15 ml direct op de wintertros in de MP's. Overigens alleen de volkjes met verhoogde mijtenval behandeld. Mvrgr Ben

 • Jos S

  03-02-2018 om 12:33

  Dag Ben,

  Dag Ben,
  Ik heb begrepen dat je in de winter volken kan verplaatsen binnen een kleine straal.
  Twee volkjes wil ik op een andere locatie zo'n 200 m van de huidige standplaats zetten.
  Is het verstandig om dat te doen als de bijen op een tros zitten of moet ik wachten totdat de temperatuur hoger wordt en 's avonds voordat er verplaatst wordt de kasten afsluiten?

 • Ben de blogger

  03-02-2018 om 12:40

  Jos, je kunt ze er beste vandaag of morgen neerzetten. Het blijft nu wel enige weken koud, dus gaan ze daarna opnieuw invliegen. Die 200 m kun je ze wel dragen? Bij gebruik van een kruiwagen zou ik ze even dichtdoen met een schorbandje en wat schuimrubber in de vliegopening.

 • Esther

  04-02-2018 om 09:47

  Hallo Ben,

  Mooi overzicht!

  Een vraag: Ik heb begrepen dat om over te stappen op 4,9 mm er eerst een tussenstap gemaakt moet worden op 5,1 mm. De 4,9 mm kan ik bij Imkerij de Linde kopen, maar hoe kom ik aan 5,1 mm?
  Alvast bedankt, Esther

  Esther, ik heb het via een bevriende imker in Zweden gekocht. Maar het blijkt ook in Duitsland te koop. Zie bijv.
  http://www.bienen-beuten.at/wachs-mittelwände.html
  Misschien moet je het iets bijsnijden. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.