29-10-2018

Mijtenval toont broed aan

Mijtenval toont broed aan

Drie weken geleden - begin oktober - begon de temperatuur te stijgen tot uiteindelijk zomerse waarden. Die temperatuurstijging had tot gevolg dat het broednest in sommige volken weer werd uitgebreid. Er kwam weer volop nectar en stuifmeel binnen van de klimop. Met het uitbreidende broednest nam de mijtenreproductie blijkbaar ook weer toe. Vanaf 22 oktober zie ik dat duidelijk terug in de mijtenval. De mijtenval steeg vanaf die datum in sommige volken sterk en de kleurverschillen van de gevallen mijten toont duidelijk aan dat er tevens jong volwassen en onvolwassen vrouwelijke mijten vallen. De bijna zwarte mijten zijn de moedermijten, die blijkbaar ook aan het einde van hun levenscyclus zijn gekomen. Zal slechts dat deel van de mijten, dat zich niet meer gereproduceerd heeft en reserves heeft opgebouwd, de winter overleven? Gezien de massale mijtenval in enige onbehandelde volken lijkt het daar wel op. 

Op de foto links (klikken voor een vergroting) onder zie je onvolwassen mijten, die nog niet levensvatbaar zijn op het moment van de geboorte van de jonge bij. In het midden onder zie je een jong volwassen mijt.

Zie je 's morgens vroeg verkleinde bijen of bijen met verkreukelde vleugels op de vliegplank liggen, dan heb je te maken met een ernstige mijtbesmetting. Op dit moment kun je daar niets aan veranderen, maar behandel dit soort volken eind november met een oxaalzuurmethode.  

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Willem M

    29-10-2018 om 22:57

    Niet alleen de klimop bloeit maar ook de mosterd en nog andere plante voor groen bemesting bloeien uitbundig

  • Hans

    30-10-2018 om 02:29

    Dag Ben,
    Ik heb dagelijks dode bijen, klein en/of met verkreukelde vleugels. Ook doorlopend tientallen mijten per dag. Maar waarom eind november behandelen en niet drie weken na eerste vorst?

    Hans, je hebt gelijk om te wachten tot 3 dagen na een paar dagen vorst. Maar met verkleinde bijen en verkreukelde vleugels is de urgentie hoog. Dat probeerde ik aan te geven met eind november. Mocht er geen lichte vorst komen in de 1e helft van november, dan zou ik een dergelijk volk toch maar oxalen op een koude ochtend eind november of begin december.
    Sluit komend jaar dit volk uit van de teelt. Vervang deze K in mei door een jonge K uit een beter (minder mijten en geen DWV) volk. De genen uit dit volk kun jij en je omgeving missen als kiespijn. Groet, Ben

  • Robert

    30-10-2018 om 07:51

    Bij controle zag ik bij een volk inderdaad ook misvormde bijen. Kan ik die nu nog behandelen met Varroamed?


    Robert, dat heeft op dit moment geen zin, want je broed is ziek van de varroa's en virussen. Ik zou het advies volgen, dat ik ook aan Hans gaf. Eind november/begin december oxalen op een koude ochtend en deze moer komend jaar vervangen door een jonge moer uit een beter (lees: geen DWV-bijen) volk. Groet, Ben

  • Anoniem

    04-11-2018 om 02:00

    Hallo
    Hier bij mij het zelfde mijten vallen met hopen in 1 van mijn sterkte volk bij mijn andere volken iets minder maar te veel om goed te zijn ik heb ze vandaag behandeld .met oxzaalzuur. Ook worden mijn kasten gans de dag lastig gevallen door wespen hebben jullie daar ook last van ? Ps ben blij je blog terug te kunnen volgen Ben .; )


    R., het heeft niet zo veel zin om nu te oxalen. Vooral de volken met de ergste mijtenval hebben nog broed, want daar vloeit de mijtenval uit voort. Met oxaal tref je de mijten niet in het broed en is het dus verstandiger om in december te oxalen, wanneer de kans op broed tot een minimum beperkt is.
    Indien je straks voor de 2e keer gaat oxalen met een oxaalzuursuikerwateroplossing breng je schade aan in het darmstelsel van de bijen. Dat kost je dus bijen. Dus je kunt beter niet oxalen in oktober of november, want het heeft weinig. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.