22-08-2019

Mijtenval van bijna niets tot duizenden mijten

 

 

Tijdens de basiscursussen worden uiteraard alle bijenvolken behandeld, zowel de lesvolken als de eigen volken van de cursisten. Hiermee krijg je een goed beeld van o.a. de mijtenval van grote aantallen volken twee weken na aanvang van de behandeling. Opvallend is daarbij dat er weinig mijten vallen. In de meeste gevallen slechts tientallen mijten en sommige cursisten scoren er 200. De mijtengroei lijkt bij deze volken gereduceerd te zijn, in ieder geval ten opzichte van hetgeen we vroeger zagen. 

Toch meldde een blogvolger deze week dat er bij hem 2500 mijten in 3 dagen vielen, hij gebruikt net als ik o.a. VarroMed. Ook dit was een uitzondering bij hem. Op de foto's zie je 2 verschillende schuifladen van mij, de ene met vele honderden mijten, op de andere met enige tientallen.

Het volk met de hoogste mijtenval had een broedstop gehad eind mei en het andere volk geen broedstop. Ik had de uitkomsten andersom verwacht. Een broedstop vanwege een moerwisseling of kunstzwerm blijkt een forse impact te hebben op de mijtenbesmetting. In de broedloze periode worden veel mijten snel oud en steriel.

Blijkbaar zijn er ook nog andere factoren in het spel, want naast imkertechnische ingrepen, zoals een broedstop, speelt de genetica ook een belangrijke rol. Hoe is het ruimgedrag van het volk? Vaak krijg je zonder dat je het weet door koninginnenteelt van andere imkers toch een beetje Varroa Sensitieve Hygienische eigenschappen in je standbevruchte moeren. Het komt de gezondheid van de bijen ten goede! Mijten vormen nog steeds de grootste bedreiging voor de bijenvolken in deze periode van opbouw van het langlevende wintervolk. Hou ze dus goed in de gaten via o.a. de schuifladen. Hou de volken met de meeste mijtenval buiten de opkweek van nieuwe koninginnen komend jaar. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • jan van Cadsand

    22-08-2019 om 21:12

    ik heb dit jaar voor het eerst met de sponsdoek bovenop 5 cm boven de ramen(in een h.k. met 4dagen 40 ml (2kamers)60% mieren zuur behandeld, ik was ook niet tevreden over de nasserheide verdamper met verschillende temperaturen buiten, en in het volk. Onder één volk lag na 4 dagen 2000 var. + 2 dagen later 500 var. + 3 dagen later 09-08-250st. 10-08-130st. 11-08-180st. 16-08-(5dagen)500st Ik heb nog nooit een zo sterk besmet ? of succes volle bestrijding gehad in een volk. vandaag 22-08-19 lagen er 18 st onder dat is 6 dagen, dus 3 st per dag. dat heb ik ongeveer hetzelfde in 3 volken, en bij 6 volken vallen er nu Minder dan 1 perdag. Ik hoop dat meer Imkers dit systeem hebben uitgetest ik vind het het beste wat ik ooit met mierenzuur bereikt heb. Maar of dat altijd ander verschillende omstandigheden goed werkt, moet uit meerdere ervaringen blijken. die drie volken ga ik nog een keer 4 dagen behandelen, met 20 ml per br.k. Maar nu is het meer dan 25 gr c en dat vind ik te veel, ook al doe je het mierenzuur er s'avonds op, en is het s'nachts een stuk koeler.

  • jan van Cadsand

    22-08-2019 om 23:00

    Er zijn een heleboel redenen te vinden waar om dit volk zo zwaar besmet was. maar ik heb geen Idee, welke het is, of kombinatie van gebeurtenissen. er is 5 x een volle gesloten darren raat uitgehaald. ?????
    er is een nieuwe Moer in uitgelopen van een teelt dop, carnica Slovenie ? er was door te kleine kunst raat ( hoogte ) 2 reién darren raat gebouwd in alle nieuwe raten boven in. dus ????????

  • Piet van Veghel

    23-08-2019 om 08:32

    In onze bijenspecial hebben we het jaren geleden al gesteld: Onze bijen zijn het product van een verdelingsproces waarbij ze hun natuurlijke agressie ten opzichte van indringers zoals varroa verloren hebben. Bij de ingang werd wacht gehouden en besmette bijen ofwel schoon gepoetst ofwel dood gestoken. Het is de reden dat ervaren imkers met volken die al generatielang familiebezit zijn, nauwelijks of geen problemen met varroa hebben. Een bevriende imker wilde zijn agressieve bijenvolken gaan verkopen toen hij kinderen kreeg. Ze dienden ver van de bijen vandaan blijven maar varroa hadden ze niet. Er worden momenteel ook veldproeven gehouden (Bayer/Monsanto) om "Varroa Sensitieve Hygienische eigenschappen" terug te brengen middels het RNA van de bij. Op natuurlijke wijze komt dat wel terug maar misschien moeten we daarvoor 1000 jaar wachten.

    Piet, evolutie kost vele duizenden jaren. Om sneller van de varroabestrijdingsmiddelen af te komen, is het goed om teelt en selectie toe te passen. Iedere imker kan van zijn minst besmette volken natelen. Wat mij betreft mogen die ook zachtaardig zijn. Groet, Ben

  • Hans Mohrmann

    23-08-2019 om 08:45

    Iets ergers dan een gepatenteerde bij of moer kan ik mij niet bedenken

  • Jan Adrichem

    23-08-2019 om 09:09

    Wat een raar bericht van Piet.
    Hoe kan je nu concluderen dat bijen die langdurig in familiebezit zijn geen varoa hebben?
    Darren bevliegen toch alle kasten en besmetten zo volken?
    Nepnieuws???

  • Anton

    23-08-2019 om 11:16

    Momenteel heb ik 3 volken die ik sinds 12 augustus met Apiguard behandel.
    - De veger van voorjaar 2018 die in april 2019 gezwermd heeft, heeft de hoogste mijtenval van ruim 300 in 2 dagen. In het voorjaar heb ik darrenraat gesneden.
    - De geschepte zwerm van zomer 2018 die in juni 2019 een stille moerswisseling heeft gehad, heeft een mijtenval van ongeveer 40 per dag. In het voorjaar heb ik darrenraat gesneden.
    - Datzelfde aantal van 40 geldt voor de zwerm die ik heb uit het voorjaar 2019.
    300 mijten in 2 dagen is niets vergeleken bij de genoemde 2500, maar is dit op zich veel of normaal tijdens de eerste week van de behandeling met Apiguard?

    Anton, 150 mijten per dag is een redelijk hoge besmetting. Je ziet dat volken in het tweede jaar een hogere besmetting opbouwen. Zwermen van dit jaar zijn in de regel minder besmet omdat de grootste besmetting achterblijft in het moedervolk. Groet, Ben

  • Lineke

    23-08-2019 om 13:37

    Hoi Ben, ik hoop dat ik je alweer - of topic - om raad mag vragen.

    Het is helaas niet goed gekomen met het volk met redcellen. Ik heb 4 weken later (vandaag) gecontroleerd, maar er is totaal geen broed aanwezig. Gelukkig is er ook nog geen sprake van eileggende werksters.

    Op 3 meter afstand staat een moergoed volk. Dus ik wil die 2 volken middels de krantenmethode verenigen. Daarbij vraag ik me de volgende zaken af:

    1) Welk volk moet boven? Ik lees het sterkste volk onder, maar ik lees ook het moergoede volk boven. Dat is in mijn geval tegenstrijdig met elkaar, want het moergoede volk is ook het sterkste volk.

    2) Hoe laat kan ik dat het beste doen? De kasten staan dus 3 meter uit elkaar, maar ik kan ze niet geleidelijk dichter bij elkaar zetten, omdat er een tuintje tussen zit. 1 volk is dus straks de weg kwijt. Leek mij het beste als dat het moerloze volk is, dus alles naar de plek van het moergoede volk te verplaatsen. Daarnaast lijkt het mij dus het beste om het verenigen 's avonds in de schemering te doen als de meeste bijen thuis zijn, zodat ze 's ochtends wakker worden op de nieuwe plek. De kasten zien er hetzelfde uit, dus ik hoop dat dat helpt.

    Ik hoor weer graag je advies.
    Groet, Lineke

    Lineke, zeker weten dat ze moerloos zijn? Maken ze een bruisend geluid en vertonen ze stress bij het openen van de kast? Anders nog een paar dagen een raam open broed van het andere volk inhangen voor de zekerheid. Na 3 of 4 dagen moet je de redcellen kunnen vinden. Wel wegbreken voor vereniging.
    Indien echt moerloos dan inderdaad verenigen. Ik zeg altijd: beste volk met beste moer mag de voordeur houden, dan komt dus bij jou goed uit. Doe het inderdaad maar in de schemering. Bij gelijk uitziende kasten zal het vervliegen na een dag wel over zijn ;-). Groet, Ben

  • Lineke

    23-08-2019 om 15:12

    Hou Ben, dank voor je advies. Het moerloze volk bruiste inderdaad enorm bij het openmaken van de kast, dus ik weet het wel zeker. Zal de volken vanavond verenigen en hopen dat ze morgen met vliegen de nieuwe plek/kast vinden. Dank!

  • Davy Petit

    23-08-2019 om 15:53

    Dag Ben voer jij met Varromed ook een blokbehandeling uit ? of is een behandeling voldoende in uw ervaring ? Met oxaal verdamping doe ik een blok van 4Xmet 5dagen tussen en dat werkt zeer goed en zeer weinig belasting voor de bijen. Je moet dit wel strikt topepassen omdat je enkel foretiesche mijten dood en daarom een hele cyclus moet doorlopen. Hoe zit dat met Varromed ?

    Davy, met VarroMed moet je ook een blokbehandeling toepassen, dus druppelen op dag 1, dag 6 en dag 13. Daarmee overbrug je het volledige popstadium van 12 dagen, dus ook alles dat na de 1e behandeling uitloopt. Groet, Ben

  • Davy Petit

    23-08-2019 om 16:49

    Dag Ben dus als ik met oxaal dag 1 6 en 13 doe is het ook goed. Ik had namelijk gelezen via Randy Oliver dat je vier blokken doet met 5 dagen tussen dus dat lijkt te veel als ik je advise ter harte neem. Greot D

    Davy, de producent adviseert om de mijtenval te monitoren en bij meer dan 5 mijten per dag nog een 4e of 5e behandeling uit te voeren. Naar mijn ervaring is dat alleen nodig bij ernstige gevallen van besmetting. Met 3x in 13 dagen kunnen de mijten niet ontsnappen. Het is niet de bedoeling om extra sterke mijten te krijgen. Groet, Ben

  • karin

    23-08-2019 om 17:47

    Ben ,
    als ik het goed versta heb je dan een keer 5 dagen tussenpauze en een keer 7 dagen...,?

    Karin, het is vooral belangrijk dat je de 12 dagen van het popstadium overbrugt. Dus vandaar dag 1 en 13 en er tussen door nog 1 keer. Of dat op dag 6 of 7 is, maakt niet veel uit.
    1,6 en 13 is het advies van de producent, maar 1,7 en 13 en net zo goed. Groet Ben

  • Frank

    24-08-2019 om 00:03

    Beste Ben,
    Ik heb vier dagen geleden Thymovar tegen Varroa gebruikt maar nu schiet de temperatuur ineens omhoog de aankomende week hier in de Ardennen ( + 30 graden ) moet ik misschien de plaatjes tijdelijk wegnemen ?
    De temperatuur gaat pas komende donderdag 29-08 dalen.

  • Ben de blogger

    24-08-2019 om 08:14

    Frank, aangezien de plaatjes er net pas 4 dagen op liggen, lijkt het me inderdaad beter om de plaatjes tijdelijk weg te nemen of de schuifladen tijdelijk uit te nemen als tussenoplossing.

  • Susanne

    24-08-2019 om 09:50

    Ik heb nu al verscheidene jaren minder mijten. Ik heb dit jaar maar 1x mierenzuur gedaan. Ga wel in de winter oxaalzuur doen met gedeminiraliseerd water en dan zien we wel wat dat volgend jaar brengt.

    Susanne, vooral met deze bijen en deze standplaats door gaan. Groet, Ben

  • Gert Valk

    24-08-2019 om 15:49

    Hoi Ben, varromed bevalt mij erg goed.

    Ik heb een vraag over de Heide.
    Afgelopen dinsdag morgen heb ik toch nog twee volken neergezet Op de Heide daar ik eerst niet van plan was om te gaan. Nu zaterdagmiddag even gekeken en was verrast dat bij de volken twee honing kamers voor 70% vol zitten. Ze halen dus enorm. Ik ben van plan om maandag een derde honingkamer te plaatsen zal het verstandig zijn in dit geval om deze onder op te plaatsen?
    Alvast hartelijk dank! Groet. Gert

    Gert, ik zou eerlijk gezegd helemaal geen derde HK plaatsen. Ik zou gaan voor goed verzegelde heidehoning met een laag watergehalte. Je hebt nu de kans voor prachtige honing, geef ze de kans deze klus voor 100% af te maken. Een derde HK voorkomt waarschijnlijk een goede verzegeling en houdt het watergehalte hoog. Groet, Ben

  • Lineke

    24-08-2019 om 20:52

    Hoi Ben,

    Ik hoop dat je mijn bericht snel ziet. Ik heb de 2 volken gisteravond middels de krantenmethode verenigd. Vandaag was ik weg, maar toen ik net thuis kwam zag ik bergen dode bijen voor de kast. Ze maken elkaar af en ze zijn nog steeds bezig. Ik zie op de vliegplank dat bijen door ander bijen gedood worden.

    Ik heb de kast open gemaakt. Ze hebben de krant nog niet helemaal uit, maar er zitten al wel gaten in. Veel bijen van het volk dat ik er bovenop heb gezet zitten aan de buitenkant van de kast van hun eigen verdieping te stertselen.

    Toch weet ik echt bijna zeker dat ze geen koningin hadden. Want ik had gisteren ook nog wat open broed ingehangen en ik zag daar vandaag al kleine beginnetjes van dopjes op. Die ik weggehaald heb.

    Wat moet ik nu doen? Kan ik nog iets doen???

    Help!

    Groet, Lineke

    Lineke, heel triest deze onverwachte reaktie waarschijnlijk van het sterkste volk, maar er is nu niets meer aan te veranderen. Laat ze maar een week met rust en dan de lege ramen boven wegnemen. De stemming was blijkbaar niet goed of de verschillen tussen de volken te groot of de stress is toegeslagen. Zelf ook een keer meegemaakt. Heel naar al die dode bijen. Groet, Ben

  • Hans

    24-08-2019 om 21:41

    Beste Ben, onlangs heb ik mijn volken behandeld met Varoa med (blok behandeling).
    De mijten val varieerde ook bij mij enorm van enkele tien tallen tot wel 1000 na de laatste behandeling.
    Ik ben van plan om (na de warme periode van komende week)bij de volken met de hoge mijten val de spons methode met 60% mierenzuur toe te passen zoals Jan van Cadsand hierboven beschrijft.
    Is dit verstandig of is dat te veel van het goede?

    Hans, ik adviseer je om nogmaals 1 behandeling uit te voeren met VarroMed en zeker geen sponsdoekmethode toe te passen. Dat wordt te veel van het goede. De sponsdoekmethode is de heftigste methode en vraagt ook weer een blokbehandeling om de 4 dagen. Nee, blijf maar bij VarroMed, dat verdragen de bijen goed en je merkt zelf op: de mijten vallen hierdoor bij bosjes. Het werkt! Groet, Ben

  • Lineke

    25-08-2019 om 08:22

    Goedemorgen Ben, ja het is echt een vreselijk gezicht. Ik voel me zo verantwoordelijk, maar ik kan niet bedenken wat ik verkeerd heb gedaan. Heb echt alles volgens het boekje gedaan. Ook vooraf beide volken met apifonda gevoerd. Maar als ik het moerloze volk aan haar lot had overgelaten waren ze ook dood gedaan. En voor het opnieuw inhangen van een raampje met broed voor redcellen leek het me nu ook echt te laat, omdat het met de vorige redcellen niet goed is gegaan en het volk nu dus al zo lang moerloos is.

    Ik zie ze ook nu nog steeds levende bijen naar buiten slepen. Helpt het niet nog om over beide verdiepingen wat rook te blazen en eventueel nog wat etherische geur olie te druppelen? Of voeren? Is er echt niets meer wat ik nog kan doen? En loop ik het risico dat de koningin van het sterke volk ook gesneuveld is?

    Groet, Lineke

    Lineke, je hebt niets verkeerds gedaan. De bijenvolken waren blijkbaar te veel verschillend in geur, gedrag, genen, ras (?) en stemming. Het nieuwe moerloze volk heeft zich blijkbaar stressvol gedragen en is niet geaccepteerd. Misschien herkennen de bijen iets dat wij überhaupt niet opmerken, bijvoorbeeld virussen of iets anders, waardoor ze gezien worden als een bedreiging. Dit moeten we accepteren met natuur, de bijen hebben hun eigen agenda en volgen hun soms hun eigen koers, ondanks onze goede bedoelingen. Groet, Ben

  • Lineke

    25-08-2019 om 10:33

    Ben, dank voor je bemoedigende woorden. Dit zijn altijd de momenten dat ik het wil opgeven. Ik wacht het verder af. Groet, Lineke

  • Christel

    28-08-2019 om 19:11

    Lineke, ik leef zo met je mee! Belangrijkste is dat je jezelf niets kwalijks neemt! Hou vol! Sterkte!

  • J El

    28-08-2019 om 22:09

    Ik ben een beginnend imker, en krijg raad en advies van mijn baas die t al meer dan 40 jaar doet maar geen verstand heeft van varroa, nu voer ik een behandeling uit met varromed, maar herken geen mijten, graag zou ik weten hoe je op zon plank nou precies de mijten herkent, kan iemand dat uitleggen?

    J, in de BLOG categorie "varroamijten" vind je diverse foto's en zelfs video's van varroamijten. Ik zal zo nog een nieuw blogbericht maken over mijten. Groet, Ben

  • Len den Besten

    05-09-2019 om 08:03

    Goeiemorgen Ben. Ik heb mijn 2 volken ingewinterd op eigen honing aangevuld met invertsuiker. Ik heb de honingkamers op de broedkamers staan immers de bijen willen een honingzolder. Vraag: Gaan de bijen willen bij vorst hoog zitten in de honingkamer waar de warmte is? Moet ik het moerrooster verwijderen?

    Len, de bijen weten het voer wel te vinden, ze hebben het er zelf opgeslagen. Wel asap je moerroosters eruit halen!
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.