09-05-2020

MiniPlus-quatro en honingkamer 50%

In deze tijd van het jaar wordt honingkamers afnemen door menigeen ervaren als een zware klus. Alhoewel het een luxe probleem is, kom je er eigenlijk niet onderuit een deel van de honing te oogsten. Het is ook zo'n prachtig produkt! Met verder van de weg afgelegen bijenstanden is het wel een heel gesleep met al die zware honingbakken naar auto of aanhanger.

In Duitsland hebben ze daarom voor de Dadantkasten, die mooi vierkant zijn, twee halve honingkamers uitgevonden. 50% en 50% maakt ook 100% niet waar? Daarmee komt het maximumgewicht op negen kilo voor een 5-raams gevulde Dadant honingkamer. Dat is toch mooi lichter dan een volle spaarkasthoningkamer. Op de foto's zie je de halve hk's geplaatst worden.

In deze tijd van het jaar houdt menig imker zich ook bezig met het maken van broedafleggers en het telen van koninginnen. Om het plaatsen van de miniplussen en het verenigen van de volkjes te vereenvoudigen heb ik een MiniPlus-quatro laten timmeren. Hierin kunnen vier MiniPlus-volkjes gehuisvest worden. Neem je later een koningin eruit, dan kun je een tussenschot uitnemen en heb je twee volkjes verenigd. Op deze manier kun je ook twee 14 raams volkjes met reservemoeren overwinteren. Helaas is deze uitvoering wel erg zwaar. Maar een dergelijke opstelling komt de warmtehuishouding van de volkjes zeker ten goede.

Wist je trouwens dat je met 2 raampjes gesloten broed met opzittende bijen, een raam voer en enige ramen kunstraat makkelijk volwaardig in te winteren volken kan opbouwen? De bijen kunnen enorme prestaties leveren!

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Haico

    09-05-2020 om 10:59

    Hoi Ben, leuk om te zien die gedeelde honingkamers. Ik heb zelf ook zo’n kast met tevens een gedeelde broedkamer. Idealiter zou ik deze broedkamers als volgt willen gebruiken; overwinteren met 1 groot volk, splitsen in het voorjaar, dan de hele zomer 2 volken in 1 kast houden (strikt gescheiden), en dan in het najaar samenvoegen en als 1 volk weer overwinteren. Dit lijkt eenvoudig, maar 6 dadantramen is mogelijk toch te klein, want ik had vorig en dit jaar ook een zwerm van de helft waar het oude volk in zit. Heb jij advies of ervaring hiermee. Alvast dank.

    Haico, de gesplitste broedkamer (niet het onderwerp van deze blog) is meer bedoeld om twee zwak uitgewinterde volken samen in een kast maar wel gescheiden te huisvesten en dan tijdens het voorjaar wel een gezamenlijke honingkamer te geven. Na het voorjaar weer overhangen in twee grote dadantkasten. Mijn zwakke volken van vorig jaar gingen in juni toch tegelijkertijd zwermen. Te laat geweest met opdelen. Groet, Ben

  • Vincent

    09-05-2020 om 12:24

    Die gedeelde honingkamer vind ik ook wel een goed idee voor een spaarkast. Ik moet een hele boomgaard doorkruisen met die zware bakken, moet altijd bij de auto even bijkomen :)

    Vincent, gezien de kleine doelgroep van de spaarkast, die vrijwel uitsluitend in NL toegepast wordt, vindt er geen innovatie plaats. Dus helaas voor jou geen halve honingkamers met dunne tussenwand. Zelf maken?
    Groet, Ben

  • Geert

    09-05-2020 om 18:50

    Koop een steenkruiwagen. Ideaal om de zwaarste bijenkast te verplaatsen.

  • Hero

    09-05-2020 om 20:08

    Ik werk al enige jaren met gedeelde honingkamers op een topkast, het voordeel lichter in gewicht een nadeel bij het terugplaatsen, is dat er bijen meer bekneld raken dan met 1 honingkamer , maar ja elk nadeel heb zijn voordeel.!

  • Gait

    10-05-2020 om 09:37

    Hoi Ben, je geeft aan voor een broedaflegger twee ramen gesloten broed met opzittende bijen te gebruiken. Moet dit niet open en gesloten broed zijn t.b.v. te maken redcellen?

    Gait, ik geef ze na 9 dagen een jonge Buckfastmoer. Het blijkt dat er altijd nog wel wat larven opzaten, want ik moet altijd nog wel redcellen wegbreken. Groet, Ben

  • Jos Hillen

    10-05-2020 om 10:07

    Toen ik voor Dadant Blatt gekozen had besloot ik om voor Dadant Blatt Clambie te gaan. Dat wil zeggen dat een broedraam in 2 honingzolders past. De raampjes van de honingzolder zijn daardoor iets lager. En daar ben ik nu blij om. Een twaalfraams honingzolder weegt maximum 27 kg en dat is nog juist te doen.

  • Patrick

    10-05-2020 om 14:55

    Hey Ben,
    Ik was woensdag ook 1 van de vele die genoten heeft van jouw live streamen over de koninginnenteelt.
    Ik heb alles goed in me opgenomen en de voorbereidingen getroffen.
    Zaterdag om 9 uur starter gemaakt,om 13.00 larfjes vrijgegeven 2 uur met rust gelaten in n koele schuur en om 16.30 met starter huiswaarts gekeerd.
    En nu komt t.
    Vandaag kastje alvast op de tuin gezet 10.00 en tot 13.00 met rust gelaten.
    Dit is mijn eerste x koninginnen teelt dus spannend,12.50 ik loop met starter naar mijn bijen en wat denk je .
    De starter valt uit mijn handen,hoe is t mogelijk.
    Snel teelt latten in pleegvolk geplaatst.
    Ik heb 2 teelt latten zeker op iedere lat 6 doppen uitgebouwd.
    1 teeltlat per kast.
    Nu mijn angst, is alles voor niets geweest of kunnen de larven wel tegen n flinke stoot.
    Mvg.Patrick

    Patrick, de larven liggen vast in een dikke gelei, dus kunnen ze wel tegen een stootje. Over 4 dagen kun je het zien bij het opkooien. Succes! Groet, Ben

  • Patrick

    10-05-2020 om 16:49

    Ben bedankt voor je reactie.
    Ik hoop dat je gelijk hebt.
    We gaan t zien donderdag.
    Patrick

  • Mea kriek

    13-05-2020 om 19:32

    Waar zijn deze kleine HK kamers te koop

    Mea, deze halve honingkamers zijn specifiek voor dadantkasten. Je kunt ze kopen bij Holtermann in Duitsland.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.