24-03-2020

MiniPlus volken omzetten naar andere raamtypen

MiniPlussen zijn handige kastjes om reservevolken en reservemoeren te overwinteren. De MiniPlussen zijn eigenlijk ontwikkeld voor de koninginnenteelt. Je kunt ze na de winter in het voorjaar verenigen met andere volken, waarvan je de moer wilt vernieuwen. Soms hou je volken over. Die kun je in mei/juni weer opdelen in broedafleggers ter grootte van 1 randje MiniPlus en negen dagen later gebruiken om jonge moeren in te voeren of je kunt ze begin april omzetten naar een ander raamformaat, bijvoorbeeld spaarkast of dadantkast. 

De laatste optie leg ik uit in deze video:

De indeling van de ramen in de 6- of 5-ramer is als volgt:

Aan de buitenkant een uitgebouwd raam met deels wintervoer, daarna een raam kunstraat, vervolgens in het midden nog een uitgebouwd raam met deels wintervoer en verder aangevuld met ramen met kunstraat.

De volken groeien in april vanwege het uitlopende broed door naar beneden. Vaak haal ik de bovenste randjes eraf. Er ontstaat een broednest in de onderste kast. Drie weken na het onder plaatsen van de 6-ramer of 5-ramer kun je de moer met een moerrooster in de onderste kast arresten. Na drie weken zijn de MiniPlus-ramen uitgelopen en kun je alle ramen afslaan in de onderste kast. Weer drie tot vijf weken later kun je volken overhangen in een normale broedkamer. 

Deze volken kunnen soms zelfs op de zomerdracht ingezet worden. Door de enorme groei en de duizenden jonge bijen zijn dit zeer vitale volken.

Het voeren van MiniPlusvolkjes kun je doen met interne voerbakken. Die zijn er als volgt uit:

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Dirk Blanken

    25-03-2020 om 07:53

    Het kan sneller Ben,
    Maak een bak waarin de Mini-Plus raamjes passen.
    In de onderkant zit een stukje MR.
    Deze bak komt op de 6 ramer of 10/11 ramer.
    Er wordt één broedraampje Mini-Plus met de koningin in een spaarkastraam gemonteerd met aan weerzijden uitgebouwde ramen voer en kunstraat.
    De rest van het broed komt in de bovenbak het broed boven het MR.
    De bijen op dit broed houden de bijen de rest van de raampjes worden afgeslagen bij de moer.
    Na 3 weken is het broed in de bak bovenop uitgelopen en kan je alle bijjen op de spaarkastramen afslaan.
    Enige nadeel is dat ze veel voer en stuifmeel naar boven slepen. Dirk.

    Ha Dirk, ja jouw methode gaat sneller. Ik heb dan ook andere redenen om sommige dingen anders te doen (bijv 2e BK onder plaatsen). Zoals je weet probeer ik te imkeren MET mijten en bijen en niet TEGEN mijten. Ik probeer het behandelen zo veel als verantwoord is, te vermijden.
    Broedwarmte is ontzettend belangrijk voor bijen en het werkt de reproductie van mijten TEGEN.
    Indien je 1 raampje broed afzondert, leidt dat tot enige afkoeling en daarmee speel je de mijtengezinnen in de kaart.
    In mijn methode gaat het weliswaar langzamer, maar met warmtebehoud en in juni zijn het volwaardige volken.
    Groet, Ben

  • Veronique

    25-03-2020 om 11:04

    Dag Ben,
    Dank voor alle mooie blogs! Je blog komt voor mij precies op het juiste moment, ik ga overstappen van de reguliere spaarkast naar spaarkast combiramen BK+HK formaat. Ik ga het nieuwe kastformaat onder de huidige spaarkasten zetten maar heb nog geen uitgebouwde nieuw formaat ramen. Is dat een probleem? of duurt het dan gewoon wat langer allemaal? Graag je advies!

    Veronique, zet inderdaad je BK bovenop de bk met combiramen. Asap doen wanneer je huidige bk goed bezet is. Over 3 weken zullen de eerste paar combiramen deels zijn uitgebouwd, zodra je daar eitjes op ziet, dan de moer in de onderbak en moerrooster erop leggen. Half mei kun je de oude BK afnemen en slingeren, want dan heeft je oude bk als HK dienst gedaan. Zo sla je 2 vliegen in 1 keer. Groet, Ben

  • Dave

    25-03-2020 om 13:13

    Beste Ben,
    Je hebt me enthousiast gemaakt over het natuurlijk imkeren tijdens een bijeenkomst in Winterswijk. Ik heb een TBH aangeschaft. Maar nu is mijn vraag in het verlengde van deze blog/vlog.
    1. Hoe krijg ik voorgebouwd raat in de vorm van de TBH? Ik heb nu alleen maar spaarkasten.
    2. Hoe krijg ik een volk in deze TBH?

    Groetjes,
    Dave (Aalten)

    Dave, op mijn You Tube kanaal staan 3 of meer video's die de omzetting van spaarkast naar TBH laten zien, zie o.a. https://youtu.be/EW0GsIxDBrA. Ergens laat ik ook zien hoe je de zijlatten met een snoeischaar kunt doorknippen. Maar er zijn meer opties. Groet, Ben

  • Lippe

    25-03-2020 om 13:36

    Ik heb die miniplusjes eigenlijk nooit goed begrepen, maar ben dan ook allergisch voor imkeren met verschillende raammaten. ik voer ze met een broedloze schudzwerm in een zesramer in en zo winter ik ze ook in. Na de winter overzetten in een tienramer en klaar.
    Waarom kiezen veel telers dan toch voor miniplus?

    @Veronique: die kant op gaat makkelijker dan terug heb ik ervaren. Je normale BK ramen passen namelijk wel in een combi-bak, maar andersom niet. Ik heb het destijds met een kunstzwerm in de zwermtijd gedaan, maar je kunt je normale ramen met broed er ook zo inzetten en langzaam naar de buitenkant schuiven gedurende het seizoen. Alleen de ramen met broed overzetten. De voerramen eruit laten en een pak deeg erop. Ze zullen er straks darrenraat onderaan bouwen, kun je dat ook gelijk wegsnijden:)

    Lippe, met minipluskastjes bezoek je de bevruchtingsstations voor de teelt van P-moeren. Dat mag niet met zesramers.
    Groet, Ben

  • Bendicks

    25-03-2020 om 15:52

    @Dave, je kunt in de zwermtijd een zwerm in de TBH doen. Met een beetje voeren gaat dat heel hard. Ook kun je contact opnemen met Aart Stans van Natuurlijk Buiten uit Sinderen die spaarkastramen omgebouwd heeft zodat die passen in een TBH.

    Bendicks, pas met een voorzwerm wel op dat ze de raten netjes recht op de latten uitbouwen. Hou dat goed in de gaten.
    PS in een TBH horen wel volledig natuurlijke raten zonder zij- en onderlatten. Groet, Ben

  • Lippe

    25-03-2020 om 16:55

    Hey Ben, dat was ik even vergeten. Ik reis verplicht met EWK's naar Vlieland en daar gaat de moer binnen een week uit na terugkomst.

    Hey Lippe, Tja, op Vlieland kom je niet ver met Miniplussen ;-). Dan kan ik me voorstellen dat je de volken opkweekt en overwintert in 6-ramers. Doe ik ook wel en die winteren wonderbaarlijk goed uit. Waarschijnlijk vanwege de compactheid en daarmee goede warmtehuishouding. Groet, Ben

  • Arnold 't Hart

    25-03-2020 om 18:16

    Voor Dandant is er nog een optie. De miniplus raampjes die ik gebruik kun je koppelen. Twee miniplus raampjes zijn dan evengroot als een HKraam van Dadant. Die kun je op verschillende manieren converteren naar een Dadant BK. Het is wel de hoge maat HK.

  • Hans

    25-03-2020 om 21:08

    Dave, Bendicks, ik heb vorig jaar een een zwerm in een TBH gedaan, ging opzich prima. Inderdaad wel opletten dat ze recht gaan bouwen. De bijen begonnen niet in het midden van de latten te bouwen met als gevolg dat ze (ondanks een reepje kr)scheef gingen bouwen naarmate het volk groeide . Met het recht drukken van de raten is een raat afgebroken.
    groet Hans (Aalten)

  • PimS

    27-03-2020 om 17:20

    Hallo Ben,
    Vandaag voorjaarscontrole gedaan. Overwintering op 2 broeibakken. Nu blijkt dat in alle volken het broednest over beide bakken verdeeld zit. Ik was gewoon de onderbak te verwijderen omdat daar veelal 2 jaar oude ramen in zitten. Wat te doen? Is broed uit de onderste bak te verplaatsen naar de bovenste bak een optie om zodoende de onderste bak weg te halen?

    Pim, dat is een optie, alhoewel ik geen groot voorstander ben om broed om te hangen. Maar mocht al het broed inclusief twee kantramen met voer in de bovenbak passen, dan zou je dat kunnen doen. Hou het open broed in het midden en het gesloten broed aan de zijkanten. Een andere optie is om in boven- en onderbak twee oude lege of overtollige voerramen weg te nemen en te vervangen door kunstraat aan beide kanten van het broednest. Dat kun je misschien over tien dagen deels nog een keer doen. Hiermee houd je het broednest zoals het nu is intact. Groet, Ben

  • J El

    27-03-2020 om 19:44

    Hoi,
    Ik heb een volk, dat neemt het suikerdeeg niet op, kan dit kwaad?, het haalt wel gewoon stuifmeel

    J, nee dat kan geen kwaad. Ze kunnen op dit moment voldoende dracht vinden. Volgende week gaan ze bij lagere temperaturen wel weer eten van het suikerdeeg.
    Groet, Ben

  • Dieter

    02-02-2023 om 16:56

    Ben,

    In alle manieren van omzetten van miniplus naar ander raamtype is er sprake van enkele uitgebouwde ramen afwisselend met kunstraat ramen.
    Wat als deze mini plus je eerste volkje is?
    Enkel kunstraat en bijvoeren (met wat?)
    Ik heb enkel een 11 raams broedkamer ter beschikking. Begin ik dan met bijvoorbeeld 5 ramen met kunstraat tussen 2 sluitblokken?
    Mvg

    Ha Dieter, in jouw geval begin je de omzetting wanneer je denkt dat je miniplusvolkje het ene MP-bakje redelijk goed bezet. Misschien zitten ze in het vroege voorjaar nog op 4 raampjes, dan even wachten tot ze zes miniplusraampjes bezetten. Want je hebt wel voldoende bijen nodig om de doorgroei naar simplex mogelijk te maken.
    Dan zet je alle bezette MP-raampjes over naar simplex. Hoe? Door ze met draadjes vast te zetten in lege simplex BK-raampjes (MP toplat tegen onderkant simplex toplat). Je maakt ook 2 extra simplex bk-ramen met kunstraat erin en 2 extra iso sluitramen.
    Nu hang je de 6 MP-ramen vastgezet in simplexramen over in het midden van je spaarkast. Spaarkast op dezelfde plaats als de MP. Kijk even welke ramen broed bevatten en hang aan iedere kant van het broednest 1 raam simplex met kunstraat. Sluit nu de zijkanten van alle ramen af met een iso sluitraam. Je volkje zit dus nu op 8 ramen midden in de spaarkast. Leg een 2,5 kilo pak suikerdeeg met een gat van 8 cm doorsnee op het voergat. Zorg dat het voergat midden boven het volk zit. Zet een lege hk op de dekplank en vul de HK met steenwol of iets dergelijks. Daarna het volk 2 weken met rust laten. Na 2 weken kijken of je kunstraat is uitgebouwd en belegd. Zo nee, kast dicht en 1 a 2 weken wachten. Zo ja, dan hang je de belegde nieuwe simplexramen precies in het midden van het broednest en hang je 2 nieuwe simplexramen met kunstraat tegen het broednest (1 raam aan iedere kant). Etc. Mogelijk bouwen de bijen de lege randen naast de MP-raampjes vol met natuurraat. Dat geeft niet. Je werkt deze MP-raampjes langzaam naar de buitenkant van de kast zodat je deze later kunt wegnemen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.