27-09-2019

MiniPlus volken overwinteren

Zesramers en MiniPlussen zijn uitermate geschikt om koninginnen en reservevolken te overwinteren. Ze ontwikkelen zich explosief in het voorjaar en komen bijna altijd goed de winter door. De reden hiervoor is het gegeven dat het vaak nieuw opgezette volken zijn, met een jonge moer. Bij Miniplusjes kun je het beste werken met tenminste twee randjes. Na inwintering moeten de tweerands kastjes ongeveer 12 kilo wegen. Een zesramer geef ik ongeveer 8 kilo wintervoer. Vaak moet je bij zesramers in maart wel bijvoeren.  

Het volk dat op de onderstaande video staat, gaat zijn derde winter onbehandeld tegemoet. Er is wel incidenteel een DWV-bijtje te zien, maar zeker geen ernstige virale aantasting van het broed. Het broed heeft wel een redelijk hoge besmettingsgraad van 18% zoals bleek uit microscopisch onderzoek. Maar dit betekent ook dat uit 82 van de 100 cellen mijtvrije bijen geboren worden. De mijtbesmetting op de bijen was 8%. Uit ervaring weet ik dat ze daarmee de winter wel doorkomen.  Volgend jaar moet er wel ingegrepen worden zodat de mijtbesmetting weer fors verlaagd wordt. Een broedloze vlieger is daar een goede methode voor. Daarmee kunnen ze weer een paar jaar vooruit verwacht ik. Dit kan vooral dankzij het varroahygische gedrag van mijn bijen, een eigenschap waarop ik specifiek selekteer bij de koninginnenteelt.

Dit volk bezet 6 randjes waarvan de bovenste drie vol zitten met honing. Het volk bezet de onderste vier bakjes. In het prille voorjaar (1 maart) kunnen de onderste twee bakjes leeg weggenomen worden. 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker

Deel dit bericht

Reacties

 • Tomer

  28-09-2019 om 00:21

  Dag Ben,
  Ik heb een aantal dadant zesramers ingewinterd. Ik zorg ervoor dat ze minstens 12 kg wintervoer hebben, er van uitgaande dat 1 volledig verzegeld raam ongeveer 4 kg bevat.
  Ze hebben nu het meeste wel in de middelste 4 ramen opgeslaan en maar weinig in de buitenste ramen. Ik ga ervan uit dat ze het zelf wel het best weten, dus denk dat ik het best zo laat en geen ramen omwissel? De ramen zien er dus ongeveer zo uit: 1 kg - 3 kg - 2 kg - 2 kg - 3 kg - 1 kg. Er zijn in het midden 2 ramen met broed. Behalve bij 1 volk, daar zie ik wel een koningin, maar helemaal geen broed of eitjes. Misschien best koningin wegnemen en het volk in een grote kast verenigen met het volk ernaast?

  Tomer, die voerverdeling klopt wel. Ze slaan hun wintervoorraad zo dicht mogelijk bij het broednest op; vandaar dat de buitenste ramen minder gevuld zijn. Die eten ze als eerste leeg de komende twee maanden. Ik zou die moer niet vervangen, want wie weet is het een moer die vroeg uit het broed gaat en dat scheelt weer een generatie mijten. Ik had vorig jaar ook zo'n P-moer. Ik ga ervan uit dat dit volk in augustus nog wel broed had? Want dan heb je al wel voldoende winterbijen. Groet, Ben
  PS Ik heb een workshop Dadantimkeren op de NBV cursussite gezet, misschien iets voor jou?

 • Tomer

  28-09-2019 om 11:46

  Ja alle zesramers hadden 3 weken geleden, toen ik met inwinteren begon nog 4 ramen vol broed. De kasten zitten goed vol bijen. Ik zal het zo laten.
  Workshop dadantimkeren klinkt interessant, bedankt!

 • Anneke van Pelt

  28-09-2019 om 15:16

  Ben je hebt het over een workshop Dadantimkeren op de NBV site; ik kan hem niet vinden...waar moet ik zoeken?

  Anneke, onder de categorie 'bijenhuisvesting'. Groet, Ben

 • Jakob

  29-09-2019 om 10:35

  hoi Ben
  Mijn volken hebben weinig, stuifmeel, kun je ook iets voeren zo als in het buitenland b.v. Pollen Pattys, die zijn hier niet te krijgen, en Soja is niet voldoende
  ver

  Jakob, volken slaan ook niet zo veel stuifmeel op in vergelijking tot honing. Je treft misschien 6 a 7 ramen honing aan als wintervoer en slechts 1 raam bijenbrood. Dat volstaat omdat ze in de komende maanden geen stuifmeel eten, dat begint pas in januari/februari wanneer er weer larfjes gevoed moeten worden. Je kunt overigens in Nederlandse imkerwinkel stuifmeelpreparaten kopen. Vraag er maar na. Groet, Ben

 • Wilma

  18-04-2023 om 01:47

  Hoi Ben. Ik zit te twijfelen mijn reserve moeren in mini plus of EPS 6-ramers te houden. Voor die zesramer is er wel een voerbak, maar geen honing- of broedkamer om erop te zetten 's zomers. Die zwermkasjes heb ik al. Wat is het beste voor de bijen? En het meest praktisch om de seizoenen door te komen?

  Ha Wilma, om moeren langer aan te houden, moet je ze beperken bij het leggen van eitjes. Maar overbevolking in kleine kasten leidt weer tot zwermdrift. Lastige keuze dus. Ook in mp's moet je dus regelmatig broed afnemen om de bevolking te beperken, maar dit mooi te combineren met koninginenteelt. Mijn voorkeur heeft mp, maar dat is persoonlijk. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.