02-01-2020

Mistig begin van 2020

 

De periode van het oxalen hebben we met oud en nieuw afgesloten. In Duitsland is het zelfs verboden om na 1 januari nog te oxalen i.v.m. de mogelijke residuevorming in de voorjaarshoning. Volgens de vandaag afgesloten NBV-enquete heeft 84% van de bijna 400 deelnemende imkers de oxaalbehandeling uitgevoerd. Daarmee is dit de meest toegepaste behandeling uit het driegangenmenu. Meer opvallende uitslagen volgen in Imkernieuws van 15 januari 2020.

Alhoewel het buiten waterkoud is, zullen de bijenvolken hun eeuwenoude gewoontes om weer een broednestje aan te leggen, volgen. In de kern van de wintertros gloeit een kacheltje. De thermostaat staat op 34,5 graden Celcius. Hiermee profiteert de hele wintertros van de opwarming van binnenuit.

Uiteindelijk zal dit broednest over 10 weken uitmonden in een geweldige groeispurt van het volk. In mei worden er weer duizenden bijen per dag geboren. Deze video uit 2019 laat zien hoe bijen eendrachtig samenwerken om een gezamenlijk doel te realiseren, het binnentrekken van een nieuwe woning. Een geweldig wonder van de natuur! Laten wij als imkers en natuurliefhebbers net als deze bijen samenwerken aan een bloemrijke duurzame toekomst. 

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Nick

  03-01-2020 om 01:58

  Mooi berichtje voor het nieuwe jaar. Voor iedereen de beste wensen en een goeden gezond bijenseizoen

 • henri uit zuid Limburg

  03-01-2020 om 11:14

  Alle bij liefhebbers, een gezond 2020, ook voor jullie zelf :)
  En het gaat steeds sneller, ook nu heeft alweer het eea in bloei gestaan.
  Zoals de hazelaar maar ook de elzen hebben hun eerste stuifmeel alweer afgegeven.
  Voor de bijen te vroeg, maar het geeft weer aan dat de winters steeds korter en minder koud worden...
  Maar zien hoe de bijen ermee kunnen omgaan.
  Bij een enkel volk voel ik de nestwarmte nu alweer door de dekfolie.
  En dan is de kortste dag net nog geen twee weken geleden geweest.
  Zij maken het dat ik als imker alweer naar het nieuwe siezoen mag uitkijken, allemaal (ook de imkers) veel succes.
  Henri

  Henri, de bijen waren er eerder dan de mens. In Frankrijk hadden ze al vele honderden jaren ons huidige klimaat met zachte winters. Die bijtjes redden zich prima!
  Groet, Ben

 • Gerrit

  03-01-2020 om 13:02

  Alle mensen een voorspoedig 2020. Eind vorig jaar nog oxaalbehandeling uitgevoerd. Opvallend was de grote hoeveelheid mijten. Toch maar goed dat behandeling is uitgevoerd?
  Vr. gr. Gerrit

 • Wimke

  03-01-2020 om 15:15

  Allereerst de beste wensen allemaal. Nu even over dat filmpje. Het ziet er mooi uit maar heeft het ook een reden / voordeel om het zo te doen, en niet gewoon in de nieuwe behuizing kieperen. ik vind het een beetje eng de koningin zou maar eens opvliegen.

  Wimke, de kans om de koningin naast de kast te gooien met het uitstorten van bijen uit een kieps of emmer is ook reëel. Maar beide opties zijn goed. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  03-01-2020 om 16:33

  Gaan deze bijen uit hun zelf de kast in of is de koningin er eerst in gezet?
  Allemaal een prachtig bijen jaar gewenst natuurlijk.
  Vriendelijke groet, Ed

  Ed, de koningin zit er gewoon ergens tussen. Ze wandelen uit zichzelf naar binnen. Blijkbaar is de donkere nestholte met de geur van propolis vanwege de vorige bewoners zeer aantrekkelijk. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  03-01-2020 om 19:08

  Is dat héél bijzonder of gebeurd dat wel vaker.
  Anders gezegd als ik een lege kast naast mijn twee volkjes zet hoe groot is dan de kans dat er een zwermvolk de kast betrekt, en is dat wel wenselijk omdat je niet weet hoe het met de kwaliteit van dat volk gesteld is.
  Vriendelijke groet, Ed

  Ed, deze voorzwerm heb ik ergens anders vandaag voor de kast uitgestort. Als jij lege kast naast je andere kasten zet, komt er nooit een zwerm van jezelf in. Misschien wel van een imker, die 1 km verderop zit. Groet, Ben

 • Andrés

  03-01-2020 om 20:15

  Aan allen en dracht volle 2020 toegewenst.

  Dank voor het delen van deze leuke video Ben, ik heb vorig jaar ook zo'n video mogen maken, waar ook de moer de kast in ziet lopen. Echt "BIJzonder"

  Gr.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.