11-05-2015

Moerdoppen?

Moerdoppen?

Zondagmorgen hebben we in Bussum tijdens de basiscursus kunstzwermen gemaakt. Het is duidelijk dat de zwermdrift de kop op steekt. Bij 1 op de 4 volken kom ik in mijn eigen volken belegde doppen tegen. Het is nu zaak je volken wekelijks te controleren. Wil je zwermen voorkomen dan is het zaak iedere dop weg te nemen en over 7 dagen weer te controleren. Je kunt natuurlijk ook een kunstzwerm in de vorm van een veger of een vlieger maken of met een broedaflegger het zwermen vertragen. Verwacht je nog 2 weken dracht, maak dan eventueel een vlieger. De haalbijen blijven nectar verzamelen en hebben in het begin nauwelijks open broed om te verzorgen. De honingvoorraden zullen hierdoor sneller groeien.

Een andere optie is om de doppen te laten staan, de leeftijd van de oudste doppen in te schatten en vervolgens 2 dagen voor je de geboorte van de eerste tuter verwacht, ieder avond te luisteren aan de zijkant van je kast. Na enige avonden luisteren zul je de tuter horen en kun je vervolgens de kast openen om de aanwezigheid van de kwakers te controleren. 

Soms heb je geluk en hebben de bijen de doodgestoken zusterkoninginnen van de tuter al opgeruimd, je vindt open gebeten doppen. In de meeste gavallen vind je nog veel gesloten doppen, maak deze open en laat de jonge moeren uitlopen. In de komende uren zal de sterkte overblijven en kun je het volk 3 weken met rust laten.

Zelf maak ik van de volken, die in zwermstemming komen, 1 of 2 keer een broedaflegger van 2 ramen gesloten broed met opzittende bijen en combineer deze van meerdere volken tot een verzamelbroedaflegger (hierover later meer in de categorie koninginnenteelt). Het afnemen van voldoende broed en bijen doet de zwermdrift vaak ook verdwijnen.

Deel dit bericht

Reacties

 • jolanda

  11-05-2015 om 12:27

  Ik ben verrast ik had 3 weken geleden de koningin opgesloten met een moerrooster. Maar afgelopen vrijdag een zwerm !van mij?nee dat kan niet .zondag gekeken en jawel een tuter erin en een lege dop !en nog 4 rijpe doppen ! Na 20.00 uur rooster weggehaald .hopelijk deze week op bruidsvlucht !hoe is de oude Queen weggekomen ? Rooster is niet kapot!

 • Ben SdC

  11-05-2015 om 14:26

  Je hoort de moer niet op te sluiten door de uitgang te blokkeren met een moerrooster. Het volk gaat namelijk gewoon zwermen en vermoedelijk is je moer vastgelopen in het rooster, de bijen proberen haar te bewegen mee naar buiten te gaan.
  Ook je darren sluit je op achter het rooster. Deze methode is dus niet echt bijvriendelijk en voorkomt het zwermen echt niet. Nog beter kun je de moer knippen als je haar wil beperken weg te vliegen met de zwerm.

 • Anoniem

  11-05-2015 om 20:59

  Bij ons gisteren,in 2van de 4 volken veel belegde doppen (vol gelei!). Ruimte genoeg in de kasten ! Wordt dus wekelijks contre bij ons in gang gezet. Doppen alert dus!!

 • willem

  12-05-2015 om 08:13

  Dank voor het inspirerende bericht. Ik ben er blij mee!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.