23-05-2018

Moeren knippen?

Moeren knippen is goed voor het bijenvolk, voor de buren en voor de imker en voor zijn collega's. 

 

Wist je dat er maar 1 op de 5 zwermen het eerste jaar in leven blijft, indien de imker geen opvang aanbiedt? 80% eindigt dus in een dood volk omdat ze verhongeren of omdat ze in een schoorsteen of andere niet passende plek terecht komen. Dan knip ik liever bij 1 van de 30.000 bijen een puntje van 1 vleugel af. 

Vanmiddag kwam ik op mijn wekelijkse controlerondje langs de bijenstanden gesloten doppen in een volk  tegen, zo'n 9 a 10 stuks, het merendeel gesloten. Er waren ook nog eitjes aanwezig, dus heb ik nog verder gezocht naar de moer. Door eerdere ervaringen keek ik ook even onder de kastingang en ja hoor, daar hing een flinke kluit bijen. Geen normale baard vanwege de hitte, maar duidelijk een zwermtrosje, waarin de oude moer zou moeten zitten (klikken op de foto).

Dankzij het knippen (even geverifieerd op de kastkaart) was ze voor de kast beland en omhoog gekropen tot onder de verlengde vliegplank. Door de vliegplank weg te nemen, konden ze weer naar boven naar de echte vliegopening kruipen. Als je verder niks doet, zwermen ze over 7 dagen nogmaals. Dus heb ik een broedaflegger van dit volk gemaakt en een paar ramen kunstraat gegeven. Zo kan de moer over een paar dagen weer volop leggen. 

Overigens knip en merk ik de moer terwijl ze op het raam blijft zitten, even bij het borststuk fixeren en een puntje van de vleugel knippen en daarna met een merkstift een puntje zetten. Tussen deze 2 handelingen de moer even loslaten en in de andere richting weer fixeren. 

Voor het knippen laat je haar naar je toe lopen en voor het merken van je af. Daarna fixeren en handelen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Mirjam Timmer

    24-05-2018 om 00:15

    Filmpje? Ik heb maar twee handen.


    Mirjam, ergens in mijn you tube kanaal staat een filmpje waarin ik een moer knip en merk. Je legt het raam met bijen en de moer gewoon vlak op de andere ramen. De moer loopt nu boven op het raam en je hebt 2 handen vrij!

    Als je het raam rustig neer legt, kruipen de bijen op tijd weg en gaat er geen enkele bij dood. Groet, Ben

  • Ronald

    24-05-2018 om 06:28

    Bijkomend voordeel vind ik dat je (zeker in het voorjaar) heel snel ziet of je een stille morrwissel hebt gehad... merkstift of nummertje wil nog wel eens verloren gaan, een vleugelpuntje groeit nooit meer aan.

    Ronald, helemaal eens. Het komt el eens voor dat een teeltmoer zijn merkje verliest, dan is het geknipte puntje een overtuigend bewijs dat ze er nog steeds is. Groet, Ben

  • Anoniem

    24-05-2018 om 07:13

    Ik knip mijn koninginnen nooit. Op deze manier de zwermdrift onder controle houden, breng m.i. veel te veel stress in een bijenvolk. De bijen gaan terug in de kast maar heel die zwermenergie blijft ook aanwezig. Voor de imker en buren heeft het voordelen, voor de bijen zelf zijn er veel vriendelijkere alternatieven om het zwermen te voorkomen.


    W, ik zou zeggen: pas in ieder geval die alternatieven toe zodat er niet gezwermd wordt. De meeste imkers hebben toch af en toe een zwerm. Het blijft lastig..... dus toch knippen om een slechte afloop en overlast te voorkomen? Groet, Ben

  • Hans

    24-05-2018 om 08:13

    En waarom eigenlijk niet de natuur de vrije loop laten en gewoon laten zwermen?


    Hans, omdat volgens de wetenschapper Tom Seeley 4 van de 5 zwermen dood gaat!
    Groet, Ben

  • Rob W. le Mair

    24-05-2018 om 09:51

    Mirjam.
    Als je het raam op een stuk schuimplastic legt dat wat groter is dan het raam, kneus je geen bijen. De moer kan dan ook niet naar de andere kant van de raat lopen. Houdt haar wel voortdurend in het oog, want je ben haar snel weer kwijt op een volle raat. Dus leg alles klaar van te voren zodat je je ogen niet van de moer hoeft af te halen.

  • Jos Steegh.

    24-05-2018 om 11:12

    Als je rechts bent, pak dan de moer als ze van je af loopt bij beide vleugels vervolgens neem je ze over bij het borst stuk tussen duim en wijs vinger links.
    Nu heb je ze klaar voor te merken en te knippen
    Ik vind dat iedereen verantwoordelijk moet voelen voor zijn eigen zwermen zodat ze niet verloederen in de natuur net zomin als hond of kat.

  • Rinske

    24-05-2018 om 11:58

    Wat moet ik doen? Er ligt een afgebroken raat in de TBH achter de ingang. Hij ligt er al een poosje gezien de aanpassingen. Het is een deel van het broednest.

    Rinske, mij ook wel eens overkomen. Laten liggen tot het broed is uitgelopen en dan weg steken. Groet, Ben

  • Anoniem

    24-05-2018 om 12:17

    Ben,
    dit is demagogische prietpraat. Je moet een cursus statistiek volgen, plus een cursus uitleggen van statistiek. Ik begrijp dat toegepast op de vogelwereld, het verstandiger is om de jonge vogeltjes in het nest al te kortwieken, omdat de overlevings kans van de meeste jonge vogeltjes in het eerste levensjaar niet erg groot is.


    B, ik heb niet geadviseerd om jonge onbevruchte moeren te kortwieken. Wetenschappelijk onderzoek van Tom Seeley heeft echt vastgesteld dat 4 van de 5 zwermen dood gaat. Daarnaast veroorzaken ze soms overlast. Leuker kan ik het niet maken. Groet, Ben

  • Ronald

    24-05-2018 om 13:44

    Omdat zwermen overlast geven hans, en je door het meervoudig laten zwermen ontstaan in alle locaties volken waar je vwb oogst niets meer aan hebt in dit jaar. Maw..na je voorjaarsoogst kun je zo ongeveer stoppen met je honingverkoop. Nu kan dit wellicht voor menigeen geen doel zijn. . Maar na de zoveelste zwerm te moeten scheppen daalt de draagkracht van je hobby doorgaans behoorlijk in de omgeving. Het laten zwermen veroorzaakt maatschappelijke overlast en kosten ( bv brandweer... volk aan de kerk of in spouw/onder dak) etc en is absoluut niet meer van deze tijd ( mening). En voor degene die vinden dat het een natuurlijke drang is en maar moet mogen: mijn hond moet ook schijten... erg natuurlijke drang... bij u in de tuin?

  • Ria

    24-05-2018 om 14:18

    Ben ik lees en kijk met veel plezier naar je berichten. Mijn eerste jaren als bijenhouder hadden we zelfgemaakte toplattenkasten waar ik de bijen alles zelf liet doen maar inmiddels heb ik twee kastjes en dat betekent dat ik alles nog moet ervaren. De informatie met beeld en geluid geeft me meer zelfvertrouwen als ik in de kast aan het werk ga. Bedankt!

  • Bart

    24-05-2018 om 19:45

    Ik werd deze week gebeld over een bijenvolk dat via de spouw tussen het plafond van de melder en de vloer van bovenburen was gaan zitten. De werksters kwamen door gaten en kieren ook in de woningen. Het was onmogelijk om dit volk er levend uit te krijgen. Een bestrijdingsdienst heeft het op moeten lossen. Geen goede reclame voor honingbijen en zonde van het mooie volk.
    Het knippen van moertjes is een goede verzekering. Als er ondanks zwermverhinderende maatregelen toch nog een zwerm af komt.

  • Jan JANSEN

    24-05-2018 om 20:42

    Dag Ben, 1)als eerste erg goed material wat jij post. Ik woon in Frankrijk, en moet veel zelf uit zoeken. Dus veel dank and keep going! 2) Verder sluit ik mij aan bij Miriam, en zal gaan zoeken op YouTube. 3) Ik kreeg van een imker vriend uit NL het advies om nummertjes planken en knippen eerst op darren te oefenen. Ik lees jouw reactie wel, Jan.

  • Ben de blogger

    25-05-2018 om 07:45

    Jan, veel succes met de bijen in Frankrijk. Oefenen op darren is de goede manier om het te leren. Groet, Ben

  • Deborah van der Eijk

    28-05-2018 om 15:26

    Aangezien ik de bijenkasten op een vlonder boven de sloot heb staan is het knippen dan niet zo handig....als de koningin een beetje onhandig manouvreerd ligt ze in het water en de zwerm is haar dan kwijt...

  • Ben de blogger

    28-05-2018 om 17:21

    deborah, het is juist de bedoeling dat de zwerm de moer verliest want dan vliegen de bijen na een half uur terug naar de kast. daarna kast op 1 gesloten dop zetten.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.