01-09-2015

Moeren zijn geaccepteerd

Moeren zijn geaccepteerd

Vorige week meldde ik jullie dat ik diverse minder presterende moeren vervangen heb, gewoon door de oude moeren weg te nemen en direct de nieuwe jonge moer via een Nicot kluisje met suikerdeeg (zonder clipje) te plaatsen tussen de broedkamerramen. Gisteren heb ik deze volken gecontroleerd en bij alle volken de voerbakken bijgevuld. De nieuwe moeren waren blijkbaar allemaal geaccepteerd gezien de mooie vlakken met larfjes en eitjes. Alle volken beschikken nog steeds over redelijke broednesten, waarin nog veel open broed voorkomt. De warme dagen en verse stuifmeel en nectar zullen daar zeker aan bijgedragen hebben. De buitenste 2 a 3 broedkamerramen beginnen al aardig vol te lopen met wintervoer.

Over 2 a 3 weken zit het voeren erop. Ik check dan nogmaals de sterkte van de volken door het aantal bezette straatjes te tellen. Volken, die te sterk terug lopen in hun bezetting kun je beter alsnog verenigen.

Het is ook goed om in de 2e helft van september na afloop van het inwinteren te kontroleren of de kasten inderdaad zwaar geworden zijn van het voeren. Mocht een kast in vergelijking met de andere kasten makkelijk te liften zijn, dan moet er nog bijgevoerd worden.

Ben Som de Cerff, imker en docent koninginnen- en bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

Momenteel zijn er nog geen reacties, wees de eerste!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.