Moonlight mating
Reacties
-
Patrick
19-05-2020 om 06:14Ben,dit is een interessant verhaal.
Ook ik heb dit verhaal over de imker in Australië gelezen.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring.
Zelf ben ik op dit moment bezig met de laatste fase van mijn eerste koninginnenteelt.
De aanstaande q worden donderdag geboren en worden volgende week naar de Flevopolder gebracht.
Ik vind pers.dat de tijd tussen geboorte en bevruchting vrij lang is.
Kan het geen kwaad om de q met haar nieuwe volkje 6 dagen in een koele donkere schuur te plaatsen in de kastjes doe ik wel gelijk raam met fondant.
Mvg.Patrick
Patrick, de bijen in de bevruchtingskastjes komen bij mij uit verschillende honingkamers en moeten dus harmoniseren. Daarnaast moet er nog raat gebouwd worden op de ingehangen kunstraat en de jonge moeren worden pas vanaf dag 6 bronstig. Daarom moeten de q's zes dagen oud zijn voor je mogen vliegen. Groet, Ben -
Erik
19-05-2020 om 09:16Hallo,
Marc Missotten in Belgie heeft ook ervaring met deze methode.
MvG Erik
Erik, ik heb contact gehad met hem. Groet, Ben -
aad meijer
19-05-2020 om 10:57De koningin zou van nature geneigd zijn te paren met een (zo groot mogelijke)variëteit aan darren. Nu de immuniteit van mens en dier zo actueel is, vraag ik mij af of deze kunstmatige wijze van koninginneteelt op den duur levensvatbare volken oplevert.
Aad, de praktijk zal het leren. Overigens is het niet anders dan op de bevruchtingstations. Groet, Ben -
Geert
19-05-2020 om 11:53Ik plaats een moerrooster onderaan de kast. Geen enkele dar kan eruit. Op avonden van bevruchting haal ik de honingbak eraf en darren vliegen massaal uit. Als de zon onder is alles terug sluiten. Je doet dit enkele dagen na elkaar. Goed weer is een vereiste, bij regen kan je het vergeten.
Geert, interessant. Hoe zijn je resultaten? Hoeveel jaar doe je dit al? Tot hoeveel avonden blijf je doorgaan wanneer de weersomstandigheden op de eerste avonden niet goed genoeg zijn? Groet, Ben -
Gerhard
19-05-2020 om 12:21Zijn er onderzoeken bekend hoe raszuiver deze aanparingen zijn?
Gerhard, ik dacht dat dit onderzocht was bij Marc Missotten. Het resultaat was 85% zuiverheid meen ik. Dat zou een mooie score zijn om de diversiteit op peil te houden. Groet, Ben -
Bart Pietersma
19-05-2020 om 15:51Jans ter Bork in Balinge heeft er ervaring mee voorwaarde is op het juiste moment mooi weer.
Hij heeft een beschutten ruime plek in een weiland achter zijn huis gemaakt.
Mooi om te zien.
Bart, handig dan hoeft Jans ook niet meer naar Ameland ;-). Ik Ik denk dat je de bevruchtingsmomenten gerust een paar dagen kan uitstellen bij slecht weer, want moeren kun je ook na 14 dagen nog goed op paringsvlucht laten gaan. Bij toeval is mij dat wel eens overkomen en dat lukt prima. Groet, Ben
-
Yorben
19-05-2020 om 18:02Hey Ben,
Ik heb een uitdaging. Op 6 mei heb ik dus een veger gemaakt, en nu 13 dagen later, om 17:30,ben ik doppen gaan breken om koninginnen in te laten lopen. De kleinste cellen heb ik weggebroken(6 stuks) tot er nog 3 hele mooie cellen over waren. Toen ik de eerste van deze mooie doppen open maakte was de moer nog wit... Nu durf ik de andere 2 niet te openen, maar op de avond van de 13de dag zouden er toch zeker rijpe moeren in de doppen moeten zitten?
Yorben, lees eens de blogcategorie imkerhandelingen nummer 6 doppen breken. Je moet dus eerst een tuter horen of een uitgelopen cel vinden voordat je alle doppen weg breekt. Dus vanavond en morgen luisteren naar de tuter en dan pas breken. Groet, Ben
Ik wacht in spanning je bericht af.
Groetjes Yorben
-
Hero
19-05-2020 om 20:29Hoi Ben wat me opviel is dat de darren van jou erg licht van kleur zijn, mijn b04 lijn heeft erg lichte bijtjes maar zwarte darren? het zijn f1 volken maar de darren zijn dus zuiver, maar waarom zijn ze dan zo donker? moet zeggen dat de b108 lijn me beter beviel dan deze lijn, meer zachtaardig en een betere voorjaarsontwikkeling , heb je dezelfde ervaringen tussen deze 2 lijnen? groet Hero.
Hoi Hero, ik ken jouw B04- en B108-lijn volgens mij niet. De darren zullen het meest op hun grootouders lijken, want die genen hebben ze. Over het algemeen zijn de werksters van mijn verschillende lijnen niet licht van kleur en de darren hebben inderdaad een brede gele band. Overigens niet allemaal. Broeder Adam wilde nooit de uiterste kleuren in zijn moeren hebben, dus geen geel en geen zwart. Groet, Ben -
Jan vels
19-05-2020 om 22:56Wel is het natuurlijk beter om diverse imkers in de omgeving die koninginnen telen te melden hoe laat en welke week je dit wilt gaan doen als er bv imkers bij je in de buurt het zelfde doen heeft het nog geen zin zelf doe ik dit bv al jaren met erg veel succes. Tot dat er vorig jaar een imker op 4km dit ook ging doen. Nu hebben we afspreken gemaakt wat goed werkt tot op heden.
-
john strous
21-05-2020 om 10:46Dag Ben,
2 vragen,
Maandag heb ik ergens een mooie bijenzwerm gevangen en meegenomen.
Een aantal bijen bleef achter en die hebben zich in een trosje verzamelt, waar ze gisteren nog steeds zaten. De eigenaar belde mij, maar ik weet ook niet hoe lang die blijven of wat daarmee gebeurt. Kun jij mij daarover iets zeggen.
Gisteren werd ik gebeld dat er een zwerm bijen in de tuin hing, maar het trosje was zo groot als een klein druiventrosje, een handvol. Ik heb ze afgeslagen en de korf op de grond geplaatst om de andere bijen te lokken, maar de korf was weer snel (zo goed als) leeg. Dus geen koningin.
Maar hoe komt zo'n trosje daar en wat gebeurt daarmee. De bewoner had verder niets gezien of gehoord van een groter volk in de buurt.
Ik ben benieuwd naar je uitleg.
met vriendelijke groet,
John Strous
John, ik zie wel een mogelijk verband tussen je 1e en 2e ervaring. Wanneer je een zwerm schept, zitten er altijd al feromonen aan de bladeren of takken. Indien je de schepkorf daar achterlaat, zitten alle bijen in de korf. Maar wanneer je de zwerm meteen meeneemt, blijven er altijd wel bijen achter. Die verzamelen zich dan rondom het feromoon aan de tak. Het duurt vaak een week voordat alles verdwenen is.
Dat kleine trosje dat je daarna aantrof is waarschijnlijk ook het restant van een zwerm, die verder getrokken is. Na verloop van dagen verdwijnt dat vanzelf. Groet, Ben -
Leendert
21-05-2020 om 14:14Beste Ben,
Heb net een nazwerm in een boom in onze tuin geschept. Het viel me op dat in een zwerm geen darren meekomen. Klopt dat?
Leendert, tijdens het afkomen van zwermen zijn de meeste rijpe darren juist al op pad. Er zal wel eens een enkele dar in een zwerm zitten, maar het zijn er inderdaad heel weinig.
Groet, Ben -
mark
22-05-2020 om 15:30Hoi Ben, zie ik het goed dat er piepschuim in de kast van het onderste filmpje zit? Ik heb dat nl ook, maar ze bijten hier door heen.
Mark, dit zijn houten kasten zonder piepschuim. Maar je hebt gelijk, ook bijen vreten aan piepschuim, zelfs aan hout. Groet, Ben -
john strous
22-05-2020 om 23:43Dag Ben,
Dank voor je reactie over de kleine trosjes bijen.
In mijn nieuwsgierigheid vraag ik mij af waar ze naartoe gaan als ze na enkele dagen verdwijnen.
*gaan ze terug naar de kast waar ze vandaan komen
*bedelen ze zich bij een ander volk in.
*gaan ze dood
* of...doen ze nog iets anders
Voor de mensen die bang zijn voor bijen is het van belang om te weten hoe de stemming in zo'n klein groepje bijen is? Blijven die in hun gemoedelijke zwermstemming of worden die agressiever na verloop van de dagen?
Ik heb op internet gezocht naar de antwoorden, maar kon er niets over vinden.
Ik hoor graag van jou.
Met vriendelijke groet,
John Strous
John, je moet hierbij onderscheid maken tussen trosjes bijen, die een kleine nazwerm zijn (dus met jonge moer) of puur een achtergebleven restant van een grotere zwerm. De kleine nazwerm verdwijnt in de regel in zijn geheel. Het restant zal verhongeren, zeker als het solitair hangt zonder aanwezigheid van andere bijenkasten. Van agressie is geen sprake als ze met rust gelaten worden. Groet, Ben -
Jan Adrichem
24-05-2020 om 19:54wat leuk dit nieuwe filmpje over gescheiden darren ruimten.
helemaal nieuw voor mij. Ik ben ook helemaal niet bezig met koninginnen teelt.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.