30-09-2024

Muizen en winterzit

Rond 1 oktober zien we dat veld- en bosmuizen hun winterverblijfplaats gaan inrichten. Zorg ervoor dat ze buiten je bijenkast blijven, want anders zorgen ze in de winter voor overlast voor het bijenvolk. De bijen ervaren stress van muizen, ze gaan hierdoor meer voedsel consumeren en kunnen uiteindelijk ten onder gaan aan roer. 

Er zijn allerlei maatregelen te treffen tegen muizen. De verkleining van de vliegopening met roosters of het plaatsen van gaas met een diameter van 6 mm in de hoogte is voldoende. Ronde vliegopeningen boven de bodem, die in de winter op een kier staan houden de muizen ook op afstand. 

Van wespen hebben we dit jaar vanwege het verregende voorjaar geen last, althans niet in de Achterhoek. Dat zal dus mogelijk ook gelden voor de hoornaars. De electrische harpen tegen Aziatische hoornaars blijken bij een sterke predatiedruk wel degelijk te helpen volgens wetenschappelijk onderzoek. Bij temperaturen van 15 graden of minder zijn ze veel minder actief. Wellicht hebben we daardoor snel minder last van de hoornaars in deze tijd van het jaar. In Spanje en Italie blijft het nog steeds boven de twintig graden en is het nog volop zomer. 

Op de volgende video worden de dekplanken, soms nodig om in te winteren, vervangen door folie of plexiglas. Het geeft je een goede indruk van de sterkte van de volken. Dit voordeel behoud je de komende maanden. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Peter vdV.

    30-09-2024 om 12:35

    Vraag: zijn de Segeberger houten vliegopeningsblokjes 'muisdicht' voor bos- en veldmuizen.

    Ha Peter, ik ken geen houten, maar wel metalen met een stukje hout. Het metalen deel zorgt voor een goede constructie tegen muizen. Groet, Ben

  • Joos

    30-09-2024 om 20:31

    Dag Ben. Je geeft aan dat je de kast in het filmpje al lang niet meer hebt behandeld. Maar bij het vervangen van koninginnen krijg je toch een nieuw volk met weer de bijbehorende (soms nare ) eigenschappen. Of laat je ze zelf elk jaar hun eigen koningin trekken ( F7

    Dag Joos, wanneer ik de koningin vervang, krijgt het volk een F1-moer met dezelfde of nog betere eigenschappen. Ik doe zelf namelijk aan teelt en selectie. Groet, Ben

  • Joost

    03-10-2024 om 19:40

    Dag Ben, ik had een volk dat het niet goed deed, eind juli Koningin vervangen door jonge F1 moer. Het volk bleek ook zwaar besmet te zijn en ik zag ook bijen met het DWV -virus. Het volk lijkt aardig hersteld. Er vallen ook nauwelijks mijten meer, maar zit nog maar op 5 ramen bijen in een 10-ramer wel met 3 halve simplexramen broed. Er staat een mega volk naast met een F2 koningin, maar die is ineens extreem agressief, waardoor je de kast niet kunt openen, dus koningin wisselen is geen optie. Wat zou jij doen ? Verenigen of redt zo'n klein volk het wel. Wat is de ondergrens van overleven?

    Dag Joost, ik vrees dat je in beide volken een groot probleem hebt. Het kleine volk was zeer besmet met virussen, waardoor het te weinig langlevende winterbijen heeft aangemakt en het grote volk is waarschijnlijk bezig met een wissel, die op niets uitloopt.

    Normaal gesproken zou ik zwak nooit met sterk verenigen, maar bij deze twee volken twijfel ik. Echter de kans is groot dat het grote agressieve volk de moer afsteekt in het zwakke volk.

    Beide opties "wel of niet verenigen" zijn niet erg optimistisch. Ik vrees voor de ondergang van beide volken. Mocht je toch willen verenigen, gebruik dan zeker een krant om de vereniging enigszins te vertragen, want het kan oorlog worden tussen beide volken. Groet, Ben


  • Jordan

    04-10-2024 om 06:30

    Hoi Ben, helaas heb ik je webinar over het eenbaksimkeren voor de NBV op het laatste moment moeten missen. Kan ik deze nog ergens terugvinden? Zou heel fijn zijn.
    PS heb je nog een tip hoe je het beste langdurig goede rook maakt met de beroker? Ik gebruik eierdozen en bijentabak, maar de rook blijft niet erg lang.

    ha Jordan, het webinar is te vinden op MIJNNBV. Ik gebruik zelf ook altijd eierdozen en die branden helemaal op. Ik denk dat je beroker niet helemaal goed functioneert of misschien verstopt is. Groet, Ben

  • Maarten Van Der Grinten

    08-10-2024 om 17:12

    Jordan, etiket van de eierdoos scheuren. Deze brandt minder goed.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.