19-10-2015

Muizen hindernissen

Muizen hindernissen

Op verzoek van een BLOG-abonnee zal ik iets schrijven over binnendringende muizen en de manier waarop je dit kunt voorkomen. Zelf heb ik vanmiddag voor de vliegopening van een paar TBH-kasten een muizenrooster geplaatst. Vergeet je dit een keer dan kun je een nest (winterverblijf) aantreffen in je kast:

In dit geval had ik nog geluk, de muis had het onbewoonde deel van de kast gekraakt, maar vaak maken ze hun woning in een holte, die ze weg vreten uit circa 5 raten, vlak onder de wintertros. Daar waar het voer makkelijk te vinden is, ze eten delen van dode bijen en bijenbrood. In dit nest waren eikels ed aanwezig als wintervoorraad.

Waar dit gebeurt, kan dit het voortijdige einde betekenen van je volk. De verstoring leidt tot stress van de bijen, een verhoogde voeropname en uiteindelijk roer (diarree), dat meestal de dood van het volk tot gevolg heeft. 

 

Hoe kun je het binnen dringen voorkomen?

De kleinste muizensoort in Nederland is de spitsmuis. Deze kan plat gedrukt een opening van 8 mm hoog passeren. Dus een vlieghoogte van 7 mm houdt in principe deze muizen tegen. De breedte is niet relevant, de hoogte is wel belangrijk. Je kunt de opening voorzien van vierkant gaas of van strips met kleine gaatjes erin, zoals vaak gebruikt wordt bij Segebergerkasten. De tradiotionele houten vliegopening verkleiners voldoen ook goed.

Bij langdurig gebruik van bijenkasten kunnen de bijen soms delen van vliegopeningen wegvreten, hou dat dus in de gaten. Alhoewel schuimrubber niet echt muizenproof is, houdt die de muizen wel tegen, indien je een te grote opening hiermee verkleint. De 7 mm regel als maximale hoogte blijft het belangrijkste.

Onderstaand de vliegopening van een TBH, met en zonder verkleining van de opening.

In de spaarkast en de Frankenbeute zit een standaard houten verkleinblokje, zie onderstaande foto's:

 De bijen hebben de afgelopen dagen de eerste dode bijen, die vanwege het koude weer van vorige week nog op de bodem lagen, opgeruimd. Dit beeld kom je iedere keer bij een temperatuurstijging tijdens de winter weer tegen.  Maak je niet ongerust, ook in de winter kan er van 0 tot maximaal 30% van de winterbijen dood gaan.

De huidige sterkte in straatjes uitgedrukt, is wel belangrijk voor de overlevingskansen. Met 6 straatjes en meer hoef je je geen zorgen te maken.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Twan Stemkens.

    19-10-2015 om 19:33

    Hoe verklein je de vliegopening bij een Segebergerkast met een metalen vlieggatschuif? Hier kan ik geen hoogte aan veranderen...

  • geesje van der Spek

    19-10-2015 om 19:39

    Twan dan moet je een kunststof reep je pakken en aan allebei de kanten wat dicht drukken.
    dit is een manier om een vlieg gat te verkleinen

  • Ben SdC

    19-10-2015 om 19:59

    Twan, de Segeberger voorzet vliegopening verkleinens hebben hele kleine gaatjes, waar slechts 1 bij doorheen kan en absoluut geen spitsmuis. Ze zijn bij iedere imkermaterialen winkel te koop.

  • Jan van Cadsand

    19-10-2015 om 21:03

    een muizen rooster krabt ook stuifmeel van de bijen pootjes. Ik heb al 40 jaar bijen, en heb nog nooit last van muizen gehad. mogelijk door dat de balken waar de kasten op staan, op stalen hoekijzers liggen, en dat de balken 10 cm van de bijenstand stoppen. Een lap met peterolie rond de stalen staander in de zomer, verhinderd ook de mieren om in de kasten, en voerbakjes komen, want die kunnen wel lngs het metaal naar boven lopen.

  • Willem

    24-10-2015 om 16:09

    Dag Ben hartelijk dank voor je prompte reactie op mijn verzoek voor de muizen.
    Geweldig dat je zoveel tijd wilt besteden aan het overbrengen van al je kennis aan ons.
    Het enige wat wij hoeven te doen is ons te laven !
    Dank !

  • Angelique Bouwman

    09-11-2015 om 13:58

    @Jan van Cadsand, wat is peterolie? en is het erg dat er wat mieren in de kast kruipen dan? Ik dacht dat dat niet zo'n probleem is (ja tenzij er een heel mierennest in je kast trekt natuurlijk)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.