Muizen vinden hun voer weer in de natuur
Reacties
-
Ferry
03-03-2020 om 13:21Hi Ben
Dank voor je nieuws! Altijd interessant
Ik heb wel een vraag mbt de schuiflade: de wel/niet discussie.
Laatste tijd haal ik die alleen nog bij heel warm weer weg, maar ik lees hier iets anders. Wat is “best practice” volgens jou?
Hi Ferry, ik laat zelf ook de schuifladen het hele jaar door zitten (tenzij de bijen buiten hangen met 35 graden). Alleen voor de imkers, die de la er wel uithalen, is het advies om bij broed in januari de la weer terug te plaatsen. Afkoeling van het broed speelt de varroamijten in de kaart, die bij afkoeling meer volwassen dochters krijgen. Groet, Ben -
Piet
03-03-2020 om 19:31Hallo Ben,
Ook ik vind je berichten heel nuttig en leerzaam!
Heb nog wel een vraag:
Heb vorige week mijn zes volken even gecheckt en de bodems gepoetst. Had eigenlijk verwacht een aantal van de onderste broedbakken te kunnen weghalen. Echter bij alle volken zaten de bijen verdeeld in beide broed bakken. Op zich niet echt een groot probleem, maar waar kan hier de oorzaak van zoeken? Doe ik misschien iets verkeerd??
Piet, ik denk dat je niets verkeerds doet. Het is een nadeel van de spaarkast ten opzichte van bijvoorbeeld de grotere dadantkast, waarmee je altijd met 1 BK werkt.
De zachte winter heeft er blijkbaar voor gezorgd dat de bijen eerder een broednest aangelegd hebben onder de voerkrans in de bovenste BK. Wellicht heb je ruim ingewinterd of hebben de bijen in de herfst nog veel honing gehaald. Allemaal redenen voor een honingkoepel in de bovenste BK, waardoor de bijen naar beneden gedrukt worden. Groet, Ben -
Corry
03-03-2020 om 23:58Dag Ben,
Ik heb een vraag die niet over muizen gaat. In de Q&A gisteravond had je het over het plasticfolie op de kast. Wat is dit voor folie, hoe dik is het en waar kun je dit kopen?
Corry, je kunt drie verschillende doorzichtige dekplaten gebruiken. Het beste werkt folie van 0,4 mm dikte te verkrijgen bij iedere imkerwinkel. Daarnaast werkt het dikkere plexiglas (duurder) ook goed, maar ook een gewoon vel plastic (goedkoper, maar sneller minder doorzichtig) werkt. Op de foto's van mijn kasten 'met wintertros bijen zie je voorbeelden. Groet, Ben -
yvonne somers
04-03-2020 om 08:25hartelijk dank voor die altijd weer goede adviezen, steunen mij in ieder geval bij mij acties in en rond de kast
-
Ed Rietdijk
04-03-2020 om 19:57Hoi Ben,
Bij een van mijn kasten was het vanmiddag in het zonnetje bijzonder druk, honderden bijen vlogen zonder duidelijk doel rondom de kast, ik heb geen bij gezien met stuifmeel maar wel erg veel bijen die op de vliegplank met het achterlijf omhoog met hun vleugels aan het waaieren waren. Heeft dat gedrag een specifieke reden of doel?
Groet, Ed
Ed, het zou kunnen zijn dat het volk zonder moer zit. Het is gedrag dat hoort bij het missen van de moer. Ook het niet halen van stuifmeel duidt daar op. Wacht de ontwikkelingen nog een weekje af en blijf dit volk vergelijken met de andere volken. Bij moerloosheid lopen er ook vaak meerdere bijen zoekend op de voorkant boven de vliegopening. Ze maken tevens een aanhoudend huilend geluid wanneer je klopt tegen de kast.
Groet, Ben
-
Corry
04-03-2020 om 20:18Dank je wel Ben, het is fijn om je blogs te volgen.
-
Ed Rietdijk
06-03-2020 om 11:38Oei Ben, dat zou vervelend zijn, is er een kans dat zo vroeg in het seizoen al een koninginnen cel is gemaakt en dat er straks een nieuwe moer uitloopt of is dat kansloos omdat er ook nog waarschijlijk geen darren zijn om haar te bevruchten. Als het volk het voorlopig zonder moer moet doen wat zijn dan de te volgen stappen?
Bezorgde groet, Ed
Ed, je kunt nu slechts afwachten tot het warmer weer wordt en dan het volk inspecteren op moergoedheid. Het verschijnsel van de zich vreemd gedragende bijen zou kunnen duiden op moerloosheid, maar misschien is er een andere reden. Dus gewoon afwachten. Indien je later geen broed meer aantreft of uitgelopen of afgebeten redcellen aantreft, dan moet je de moer zien te vinden en deze wegnemen. Het volk kun je dan verenigen met een buurvolk.
Reken gewoon op een goede afloop, misschien was het verschijnsel eenmalig. Maar bereid je ook voor op een slechtere ;-). Het blijft natuur. Groet, Ben -
Ed Rietdijk
06-03-2020 om 12:38Zo is dat, positief blijven. Omdat ik (nog) maar twee volkjes heb valt er nog niet samen te voegen maar mijn beider docenten bijenhouden hebben straks volkjes Carnica F1 te koop uit eigen kweek van hun P moeren.
Maar zoals gezegd nog even afwachten en wat wel hoopvol is dat er op de bodemplaat mul in verschillende kleuren ligt over 7 straatjes.
Groeten maar weer, Ed -
Ed Rietdijk
10-03-2020 om 12:27Hoi Ben,
Gisteren in het zonnetje vlogen de bijen zoals je dat mag verwachten, geordend en met een duidelijk verschil dan de vorige keer, er kwamen ook bijen met stuifmeel binnen en van onrustig gedrag is geen sprake meer. 'So far so good' dus.
Hartelijke groet, Ed
Hoi Ed, zodra het > 15 graden is met een lekker zonnetje en weinig wind gewoon kijken in het volk. Houd in gedachten dat moerloosheid vaak tijdelijk is, want zodra de bijen redcellen of wisselcellen opgetrokken hebben, dan vertonen ze weer normaal gedrag want het gevoel van moerloosheid is dan verdwenen. Ik ben benieuwd wat je straks tegen komt.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.