26-10-2022

Muizenissen

Op deze foto heeft de muis de lege ruimte naast het sluitbord gekozen voor zijn winterverblijf. Een prima oplossing voor de muis en het bijenvolk aan de andere kant van het sluitbord.

Het spreekwoord "muizenissen in je hoofd halen" gaat niet op als we aan binnendringende muizen denken, want het spreekboord duidt op kopzorgen over zaken die van weinig betekenis zijn. Echter in bijenkasten overwinterende muizen kunnen een ware ramp zijn voor je bijenvolk. 

Het overkwam mij natuurlijk ook een keertje met helaas fatale afloop. De muis bouwt temidden van de weggeknaagde raten een prachtig nest. Het nest isoleren ze met droge bladeren, plukjes gedroogd gras en helaas ook plastic restanten. Onder het nest vind je vaak een verzameling eikels en walnoten. Dit dieet vullen ze aan met bijenbrood en de eiwitten van dode bijen. Door hun blijkbaar onrustige gedrag verstoren ze de wintertros, waardoor de bijen extra voer opnemen. Bij mij leidde de ontstane stress tot verzwakking van het volk en vroegtijdige roer in de kast. Het bijenvolkje was ten dode opgeschreven. De muis leefde nog lang en gelukkig. 

Het is zaak de hoogte van onze vliegopeningen te verkleinen tot maximaal 7 mm, de breedte is niet relevant voor muizen. Uiteraard wel voor binnendringende wespen, dus houdt de breedte ook beperkt tot 5 tot 10 cm. Met 7 mm houd je de gewone veld- en bosmuizen wel buiten de kasten. Spitsmuizen zijn nog kleiner en kunnen met 7 mm nog binnenkomen. De spitsmuis legt echt geen winternesten aan in bijenvolken. Ze scharrelen soms wat rond op het bodemgaas en eten wat dode bijen op. Ze verstoren de bijen verder niet. Om spitsmuizen ook buiten te houden moet je de hoogte van de vliegopening beperken tot 6 mm. 

Er is gaas te koop met vierkante openingen van 6 mm. Hiermee houd je alle muizensoorten tegen. Daarnaast zijn er voorzetvliegverkleiners en strips met kleine ronde gaatjes voor de bijen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Cathérine

    27-10-2022 om 17:20

    Hej
    Een van mijn bijenkasten had regelmatig bezoek van een spitsmuis; het rooster was iets verschoven. De bijen hebben weldegelijk storing ervaren. Spitsmuizen zijn insecteters en plukken regelmatig bijen van de wintertros en in grote hoeveelheden. Mijn bijenvolk verminderde van ruim 7 naar krap 5… en de bijenkast zat later aan de voorbuitenkant en rondom onder de bijenpoep en ook op de voorste ramen zaten poepvlekken. Daarbij veel dode bijen rondom. Waarschijnlijk omdat t nog veel te koud was voor een reinigingvlucht, de andere bijenvolken vlogen toen nog niet.
    Gelukkig heeft dit bijenvolk de spitsmuisactiviteiten toch overleefd, na een nieuwe schone kast en zonder de vieze ramen..

    Hej Catherine, stress is echt funest voor de bijen, dus zelfs zo'n piepkleine spitsmuis kan funest zijn. Groet, Ben

  • Gerard

    28-10-2022 om 09:13

    Hoi Ben
    Wij zijn 3 volken verloren door roof van de wespen. Een volk hebben we kunnen redden door deze tijdelijk te verplaatsen. Dit volk stond in een topkast en is overgezet op een standaard kast
    Is het nu nog mogelijk om dit volk terug te plaatsen in de topkast
    groet, Gerard

    Ha Gerard, met dit zachte weer kun je dat nog wel doen. Geen probleem. Pas wel op voor wespen, want ze zijn nog steeds opdringerig. Groet, Ben

  • Boris

    28-10-2022 om 16:17

    Hallo Ben,

    Ik heb het idee dat er door het zachte weer, meer voer wordt gebruikt. Bij een aantal kasten twijfel ik aan de voorraad voor de winter. Kan ik nog met invertbee bijvoeren of levert dat gistingsroblemen op vanwege de lagere nachttemperatuur?

    Groet Boris

    Ha Boris, bijvoeren lukt deze week nog goed. De nachttemperatuur ligt ook nog hoog. Groet, Ben

  • Hero

    30-10-2022 om 10:42

    Ha Ben, Heb je de vlogs van Ian gezien, A canadian beekeepers blog, ik weet dat je hem ook volgt. Het blijkt wel weer hoe meer varroabehandelingen hoe zwakker de bijen en hoe meer varroa, ik werk sinds 2017 met natuurbouw en de varroa is nu acceptabel, een paar volken mischien uitgezonderd .Hij had 1 volk tijden vergeten te behandelen en daar was de aantasting minimaal. ! Ik denk dat hij verkeerd bezig is. Dus mede bijenverzorgers hoe meer varroabestrijding des te meer mijten. Groet Hero.

    Ha Hero, ik ben ook zeker geen voorstander van een zero-mijt beleid. Integendeel. Je selecteert hiermee op super vitale mijten. Ian ziet al resistentie tegen Apivar ontstaan.
    Ik denk zelf ook dat het elimineren van parasieten een tegendraads effect heeft. Maw ze proberen het verlies aan populatie pijlsnel te herstellen en daarmee vermenigvuldigen ze zich razendsnel.
    Bij mij doen ze dat niet meer, er ontstaat een natuurlijk evenwicht tussen de bijen en de mijten.
    Door meerdere oorzaken staat bij jij de voortplanting op een laag pitje en wordt het de bijen te erg, dan ruimen ze mijten zelf op. Groet, Ben

  • Ferry

    30-10-2022 om 12:30

    Hi Ben,

    Excuses dat ik deze blog een beetje kaap, maar is er iets te zeggen over het verbruik van het wintervoer met al die vliegdagen van de lastste maanden?

    Ha Ferry, ik denk dat dit weinig impact heeft. Wat wel impact heeft, is een broednest. Maar de daglengte en de biologische klok zorgt wel voor het stoppen van het broed. Groet, Ben

  • Hero

    30-10-2022 om 20:22

    Ben het is heel goed dat je ons laat zien, dat we ook zonder varroa bestrijding bijen kunnen houden, toen ik over ging naar natuurbouw werd er gezegd dat ik dan minder honing zou oogsten, nooit iets van gemerkt, Ook werd er verteld dat je darren raat moest snijden, wel ik heb veel meer darren als vroeger, maar mijn volken zijn zeer zachtaardig, dus laten ze de moeren in de omgeving maar bevruchten. De darren zijn geen opvreters, ze verwarmen het nest zeer goed, met andere woorden, veel darren zou wel eens een pluspunt kunnen betekenen om geen grote aantallen mijten te kweken . Wie ben ik om een volk mijn wil op te leggen, nee het volk beslist en niet hun verzorger.Als ik imkers op bezoek krijg hoor ik vaak ,jou bijen zijn klein? maar is dat te zien? 5.4 cellen of 5.1 of zoals jij 4.9? Groet Hero.

    Ha Hero, bij natuurbouw krijg je al snel 5,1 mm cellen. Meet het maar eens na. 10 cellen samen opmeten, van celwand cel 1 tot en met de celwand cel 10. Mijn bijen zien er ook kleiner uit. Bij 4,9 zijn de bijen 7% kleiner dan bij 5,4 mm cellen. Groet, Ben

  • Rob.

    04-11-2022 om 11:36

    Hoi Ben,
    Kan ik de overgebleven voerramen, zeker 15 stuks gewoon in de vriezer leggen of moeten die eerst in het plastic.. Raten komen uit een verdwenen volk.
    Een andere vraag, ik heb nog een kast op 2 bakken staan. Mocht ik in het voorjaar in de onder bak wat broed aantreffen dan kan ik deze toch in het midden van het broednest hangen wat in de boven bak zit en vervolgens het broed weer aan schuiven? Ik heb dit ergens in de blogs gelezen maar kan het niet meer terug vinden.
    Met vriendelijke groet, Rob.

    Ha Rob, je kunt de voerramen inderdaad zo in de vrieskist deponeren. Wel even 2 dagen eruit halen voor je ze teruggeeft in het komende seizoen.

    Je kunt de ramen met broed bij mooi vliegweer in het voorjaar verhuizen naar boven. Wacht niet te lang want ze slaan tijdelijk nectar en stuifmeel op in de onderbak. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.