09-03-2016

Muizennest?

Muizennest?

 

muizennest

Gisteren kwam ik tijdens het schoonmaken van de laatste bodems dit nestje op de gaasbodem tegen. Het lijkt sprekend op een vogelnestje, maar daar is het nog veel te vroeg voor, dus moet het wel een muizennest zijn. Rondom het nest liggen tientallen halve bijenachterlijfjes, dus moet het een spitsmuis geweest zijn? In de hoeken zie je ook de smurrie, die ontstaat op de houten randen rondom het gaas. Schoonkrabben loont dus echt! Mocht er sprake zijn van verdwijnziekte of een dood volk, dan maak ik de bodem met heet sodawater of met een brander schoon. Gelukkig dit jaar geen dode volken!

Mocht het de komende dagen beter weer worden, ga dan vooral naast de kasten genieten van de stuifmeelverzamelende bijen, maar laat vooral de dekplaten/planken dicht! Bedenk dat het in het broednest bijna 35 graden is en buiten wordt het misschien 10 of 11 graden, het verschil is veel te groot. De volken zijn uitermate kwetsbaar in de overgangsperiode van winter naar voorjaar. Die kwetsbaarheid verlaagt hun immuunsysteem, dus handen af van de bijen. Uiteraard kijk ik wel door de folie- of plexiglas dekplaten, dat is een aanrader voor iedere imker. Ik weet nu al welke volken in aanmerking komen voor een vereniging, maar dat wordt eind maart/begin april.

De volken, die nu 7 of 8 straatjes bezetten, zijn tevens de volken, die in staat zijn straks een mooie voorjaarsoogst binnen te halen. De winterbijen mogen de eerste aanzet geven zodra de wilgen in bloei staan. Het verse stuifmeel en nectar activiteert de voedersapklieren van de jonge bijen. De moer zal hierop direct haar legactiviteit vergroten, die vergroting is echter sterk afhankelijk van het aantal huisbijen. Volken, die sterk de winter uitkomen, zullen optimaal groeien. Kleinere volken groeien dus langzamer en zullen nauwelijks toekomen aan het binnenhalen van de voorjaarsoogst. Al hun energie steken zij in het wegwerken van de groeiachterstand. 

Indien de komende week de moer haar legcapaciteit opschaalt, dan leidt dat pas over 40 dagen tot een sterke aanwas van haalbijen. Eind april zal de buitendienst dus echt op sterkte komen, tegen die tijd bloeit het koolzaad en de appelbomen. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Mathijs

    09-03-2016 om 17:18

    Dag Ben,

    Zou je aub uitgebreid willen schrijven over hoe te verenigen en wanneer? Ik zit daar zo over na te denken. Dit wordt mijn tweede bijenjaar en voor mij de eerste keer dat ik ga verenigen. Je hebt ook rekening te houden met wanneer het vliegbijen worden. De hoofdracht zal van de blauwe bessen zijn.

    En wat te doen met een volk dat in de onderbak zit? De bovenbak lijkt door het plexiglas nog vol met voer te zitten. Ze zitten meer onder dan in het najaar, maar toen was het warmer dan nu. Want hoe kan ik voorkomen dat ze straks de honing bij dat volk onderin opslaan? Het moet naar boven in de hk.

    Groeten Mathijs.

  • Blogger Ben

    09-03-2016 om 17:49

    Mathijs, a) verenigen in het voorjaar is heel makkelijk. Je kunt de broedkamers waarin de volken zitten op een mooie voorjaarsdag (> 15 graden) gewoon op elkaar zetten (zonder krant, de jongste moer wint het wel). Na een week of iets later wanneer het mooi weer is, kun je het broednest bij elkaar voegen in 1 of 2 bakken en de oude lege ramen wegnemen.
    b) je kunt op de eerste mooie dag > 15 graden de beide bakken omwisselen, zodat het voer onder komt en het broednest boven. Er mag natuurlijk geen broed in de bovenbak zitten, anders mag je dit niet doen. Broed moet altijd aaneengesloten blijven. Haal gelijk wat volle voerramen uit de zijkanten van de onderbak en vervang deze door kunstraat.

  • Anoniem

    10-03-2016 om 09:08

    B (l) ij met dit blog !

  • Mathijs

    13-03-2016 om 19:51

    Dat verenigen lukt wel, het probleem is: wanneer. Bij de cursus zeiden ze rond 10 april. Zodat je veel vliegbijen hebt tijdens de dracht, maar iedereen heeft er weer zijn eigen mening over en de dracht is toch overal anders. Wat raad jij aan, want voorjaar is zo'n groot begrip, voor mij loopt het voorjaar vanaf 21 maart tot 21 juni. Bij zijn de blauwe bessen de hoofdracht in het voorjaar. Ik zit midden tussen de monocultuur, arme bijtjes.

  • Blogger Ben

    13-03-2016 om 21:27

    Indien het 2 zwakke of middelmatige volken betreft zou ik ze op de eerste mooie dag > 15 graden verenigen. Dus dat wordt eind maart/begin april.
    Het nieuwe sterke volk zal zich daarna beter ontwikkelen dan de oorspronkelijke kleinere volken (1 + 1 = 3). In mei moet het dan op volle sterkte zijn om de blauwe bessen goed te bestuiven.
    De verhouding tussen huis- en vliegbijen past zich aan naar het nieuwe geheel.

  • Mathijs

    14-03-2016 om 09:34

    Het gaat om twee volken die ik heb opgegeven aan jouw onderzoek van de grootte van inwinteren en de kans op overleven. Ik heb ze allebei opgegeven als groot. Half november 7 en 8 straatjes. Nu lijkt het wat minder, maar toen was het misschien iets warmer. Dus dat zal een groot volk worden. ;) Het volk met 7 straatjes zit op 2 bakken, de onderbak er al onderuit en de andere met 8 straatjes op 1 bak.

  • Blogger Ben

    14-03-2016 om 09:37

    Ik zou deze volken zeker niet verenigen, want gelet op de grootte zal dat versneld zwermdrift opleveren. Deze volken moeten zelfstandig in staat zijn om de dracht van de blauwe bes goed binnen te halen. Wanneer begint de bloei van de bes in jouw omgeving?

  • Mathijs

    14-03-2016 om 16:34

    Ik denk dat de bloei van de blauwe bessen zo rond eind april - begin mei is. Zeker weten doe ik het niet, maar ze bloeien sowieso in mei.
    Ik heb nog twee lege kasten, 1 simplex en 1 top bar hive (die tbh moet nog geschilderd en afgewerkt worden.) Ik wil ze laten zwermen en dan na de blauwe bessen dracht. Dus of ik heb 1 volk teveel, waar ik geen kunstzwerm van kan maken of kan laten zwermen of ik moet net als vorig jaar met 1 volk gewoon doppen blijven breken of 1 zwerm/volk verkopen.
    Ik zal eens vragen wat mijn mentor mij aanraad.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.