04-10-2021

Muizenroosters

Met de dalende nacht- en dagtemperaturen proberen muizen de komende maand hun winternest aan te leggen. Indien we ze de kans geven dan is een bijenkast een ideale overwinteringsplaats. Het is windstil, droog en rijkelijk voorzien van proviand. Zowel bijenbrood als dode bijen zijn ideaal voedsel om de winter te overleven. 

Er zijn allerlei hulpmiddelen in de imkerhandel en bij de bouwmarkten verkrijgbaar om de muizen buiten te houden. Het beperken van de vliegopening in de hoogte tot maximaal 6,3 mm is voldoende om alle muizen, zelfs spitsmuizen buiten te houden. Spitsmuizen doen overgens weinig kwaad want ze maken geen winternesten in de bijenkasten. Ze eten in de nacht slechts dode bijen en verlaten de kast dan weer. De uitwerpselen en afgebeten vleugels vind je op de schuifla. 

De bosmuizen leggen complete nesten aan en knagen daarvoor gaten in de raten. Ze verstoren de wintertros en verhogen daardoor het voedselgebruik van de bijen. Soms resulteert de stress in roer en kan een volk sterk verzwakt de winter uitkomen. 

Er is ook gaas verkrijgbaar met uiterst kleine vierkante openingen van ongeveer 6 mm. Ook dit werkt goed om de muizen te weren. 

Ben Som de Cerff, 

Deel dit bericht

Reacties

  • Adri van der Marel

    04-10-2021 om 18:35

    Een latje als vlieggatverkleiner voldoet bij mij altijd erg goed, is simpeler en goedkoper, eenvoudig in de opslag en jaren bruikbaar.

    Ha Adri, leuk om te vertellen dat ik de verkleiner op de foto vond op een vervallen bijenstand in de bergen bij Lago Maggiore zo'n tien jaar geleden. Ik koester m als aandenken aan een mooie vakantie. Groet, Ben

  • Tomer

    04-10-2021 om 20:33

    Daarnet enkele ingewinterde volken overgehangen van styropor Frankenbeute naar houten Dadant kasten. Ik had een aantal piepschuim kasten op de kop getikt en eens uitgetest dit seizoen.
    Ze hebben zo hun voor-en nadelen...persoonlijk verkies ik toch de houten kasten. Vandaag zag ik dat een specht was begonnen met gaten te maken in 1 van de kasten, daarmee was de beslissing snel gemaakt. Liever nu nog overhangen, dan in de winter kasten vol gaten. Heb jij geen last van spechten, of doe je bvb gaasdraad over de kasten? Groeten

    Ha Tomer, ik heb zowel styroporkasten als houten kasten. Vroeger twijfelde ik iedere bij de aanschaf. De laatste jaren ga ik op grond van onderzoek van Seeley en Kraus helemaal voor de betere isolatie van styropor, die veel meer lijkt op de isolatie van nestholtes in bomen.
    Ik denk dat ik 1 x in de twee jaar beperkte schade heb aan 1 styroporkast. Vaak oppervlakkig aan een dak of handgreep. Alle kasten staan buiten op natuurterreinen e.d. . Hier thuis zie ik dagelijks allerlei soorten spechten in de tuin, maar geen schade.
    Ik heb wel vaak last in februari van kool- of pimpelmezen die aan mijn miniplussen pikken. Groet, Ben

  • Deborah van der Eijk

    05-10-2021 om 12:16

    Vanwege gezondheidsredenen ben ik overgegaan op de styroporkasten die een stuk lichter zijn.Mijn ervaring is dat de bijen minder last hebben van vocht in de kasten en inderdaad veel betere isolatie.In de houten kasten trof ik nog weleens beschimmelde raten aan in het voorjaar.Ik heb heel veel vogels in de tuin ook spechten maar nog nooit schade gehad.Misschien komt dat omdat ik de vogels de hele winter flink veel vogelvoer geef!

    Ha Deborah, die styropor kasten isoleren uitstekend en inderdaad nooit last van vocht. Hout is dan wel duurzamer, maar voor het bijenvolk zelf zijn die houten kasten slecht geïsoleerd. Dit speelt vooral een grote rol tijdens de dagen dat de volken niet op de wintertros zitten. En dat zijn er zeer veel in onze zachte kwakkelwinters. Groet,Ben

  • J El

    05-10-2021 om 12:20

    Nu ik klaar ben met het voeren van de bijen zou ik graag de houten dekplanken nog verwisselen voor die doorzichtige dekplanken. Zou dat nog kunnen in verband met het dichtmaken van de kieren? Ze zijn nieuw, er zit dus nog geen propolis aan.
    MvG

    Ha J., gaat goed hoor bij mooi weer. Ik heb gisteren nog 3 houten dekplanken verwisseld voor plexiglas. Wel goede isolatie aanbrengen, direct aansluitend op het plexiglas. Groet, Ben

  • Tomer

    05-10-2021 om 16:17

    Een imker in mijn vorige woonplaats had jaarlijks grote gaten in zijn styropor simplexkasten. Kasten stonden in natuurgebied en de dader was een groene specht. Als de specht éénmaal ontdekt hoe hij tot aan de raten geraakt, kom je er niet meer vanaf, zo zei hij. Het enige wat hielp is een gaasdraad op 20cm rondom de kasten. Isolatie en gewicht zijn de grote voordelen, maar de nadelen zijn er ook: schade door mieren, wasmot, vogels en imker (bij het minste zit er een deuk in). Was of propolis wegkrabben gaat niet zonder dat er wat van de kast meekomt. Schoonbranden zeker niet :-) Mijn stevige houten kasten zijn bovenaan goed geïsoleerd en nog nooit een dood volk gehad door koude, ook nooit beschimmelde raten. Groeten, Tomer

    Ha Tomer, inderdaad..... mieren kunnen ook flink knagen, vooral tussen de bodem en de broedkamer. Dat kost je 1 x in de 5 jaar een tube reparatiekit. Voor mij is dit het enige nadeel.

    Mijn volken in 22 mm houten dadant kasten doen het ook goed. Toch kunnen wij niet goed vaststellen welke thermische stress of inspanning het kost om het broednest in oktober, februari, maart en april warm te houden.
    In goed geïsoleerde kasten is volgens onderzoek de mijtenreproductie minder.

    De isolatiewaarde van styropor is aanzienlijk beter dan 18 of 22 mm houten kasten. Groet. Ben

  • Henri

    05-10-2021 om 16:29

    Vanuit de opleiding heb ik automatisch gekozen voor de segeberger kast.
    Licht en veel keuze voor extra’s.
    Maar het nadeel van een specht heb ik toch al vaker moeten ervaren.
    Verschillende dingen geprobeerd, alleen met gaas afschermen functioneerd.
    Maar waarom gaan spechten niet op houten kasten?
    Dat lijkt me meer op een boom dan kunstof…
    Muizen daar in tegen heb ik gelukkig nog nooit last gehad.

    Ha Henri, mogelijk dat voedselschaarste in bepaalde gebieden de spechten toch aanzet tot het hakken van gaten in styropor bijenkasten. De groene specht zie ik hier dagelijks, ze voeden zich vooral met insecten uit de grond. De bonte specht zit hier altijd in de bomen of op de pinda's. Maar bijenkasten laten ze links liggen. Misschien ruiken mijn kleine bijtjes niet lekker ;-). Ze hebben wel een insectenhotel (hout) kapot gehakt. Groet, Ben

  • Niki

    06-10-2021 om 15:46

    Ha die Ben,
    Ik heb eindelijk een goed heidehoning jaar! Een kleine feestje hier. De heide meet een vochtpercentage van 19,5%. Voor heide dus mooi droog als je leest dat het ook 23% mag zijn. Voor die laatste wordt een tht-datum van 6 maanden geadviseerd.
    Welke tht-datum past naar jouw idee bij mijn 19,5% heide?
    Groet Niki

    Ha Niki, goed gedaan! Ik zou gewoon 18 maanden aanhouden. Je zit namelijk 3,5% onder de limiet. Om je in te dekken, zou je het nog kunnen verlagen naar 12 maanden. Groet, Ben

  • Niki

    06-10-2021 om 20:15

    Thanks Ben :-)

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.