Muldiagnose - wel of niet oxalen?
Reacties
-
Arnoud
08-11-2021 om 16:47Beste Ben,
Dank voor je heldere uitleg steeds.
Vraag: waarom valt er in 1 Zwartebij volk nu heel veel mul op de bodemlade? en in de andere 5 Zwarte volken nagenoeg niets? Alvast dank voor antwoord.
Ter info:
varroamijten op de lade komt een enkeling keer voor in de afgelopen 2 weken tijdens monitoring.
Ha Arnold, dit verschil kan verschillende oorzaken hebben. Volken beschikken in oktober over gesloten voer en open voer. Ze spreken in eerste instantie het open voer aan, daarna maken ze het gesloten open. Blijkbaar is dit volk als eerste door het open voer heen en knagen ze het verzegelde voer open.
De volken gaan ook niet allemaal gelijk uit het broed, dit kan bijvoorbeeld liggen aan de leeftijd van de moer. Broed in oktober bepaalt in grote mate het voergebruik. Sommige volken gebruiken dus meer voer.
In de loop van november zakt het gebruik terug naar 1 kilo per maand. Dan staat het volk op de spaarbrander. Groet, Ben -
Louis
08-11-2021 om 20:09Dag Ben
Bij dagelijkse telling sinds 23 oktober vielen er in 1 volk tot 120 mijten per dag .. bij de andere volken was dit 0 tot 33 .. Ik heb dan besloten om een blokbehandeling met Oxaalsublimatie te starten op mijn 19 volken .. na 3x sublimeren zit ik nu aan een telling van 93 tot 2500 op 2 weken .. het zijn de grootste volken die het meeste mijten hebben .. ik ga nog 2x sublimeren zodat ik 25 dagen overbrug .. groetjes
Ha Louis, interessant dat je telt. de oxaalbehandeling werkt altijd nog 4 weken door na het behandelen, dus op grond van de gedwongen mijtenval hoef je niet meer te behandelen. Je weet nu in ieder geval welke volken het meest mijtgevoelig zijn. Hiervan kun je komend jaar maar beter snel afscheid nemen, tenminste van de moeren.
Je zegt terecht dat de grootste volken de meeste mijten hebben. Enige broedbeperking in de vorm van eenbaksimkeren zou je eens kunnen uitproberen. Het scheelt veel mijten. Groet, Ben -
Dirk Blanken
09-11-2021 om 17:23Hallo Ben.
Ik heb me altijd verbaasd over die grens van 1 mijt per dag.
Er hoeven maar enkele dode bijen en grof mul op het rooster te liggen om mijten op de lade te missen.
Ik ben inmiddels begonnen om na te telen van VSH koninginnen en dat schijnt te werken.
Minder mijten t.o.v. de oude lijnen.
Bovendien dit jaar minder mijten bij alle volken.
Misschien heel schoon begonnen.
Groet Dirk.
Ha Dirk, vooral op een iets warmere dag kan er veel mul vallen, dus ik controleer mijn mijtenval dagelijks in de teeltvolken/moeren. Door kleine cellen en SMR/VSH vallen er nagenoeg geen mijten meer. In 2016 ben ik ermee begonnen, ik zie jaarlijks een halvering van de mijtendruk.
Die grens van 1 mag wat mij betreft best op 2 of 3 mijten liggen om de selectiedruk wat hoger te houden. De volken kunnen dood gaan aan de virussen, maar ze kunnen heel veel "schone" mijten verdragen, weet ik uit ervaring.
PS ken je mijn selectiemethode voor de beste SMR teeltmoeren?
Groet, Ben -
Ton Donders
19-11-2021 om 07:45Hoi Ben,
Dit jaar ben ik imker geworden.
Heb 2 volken.In okt. stelde ik vast dat er op 1 volk(groot) +25 mijten vielen.
Kleine volk had 5 dode mijten op de plank.
Ben op 25 okt nog gaan mierenzuren (via zo'n doekje methode) ivm hoge temp.
Heb in 1 week 40ml zuur toegepast.
10 ml per keer,op ma,wo,vr,en zondag.
Nu 18 nov,vallen er op het grote volk nog 17 en op het kleine volk tussen de 0 en de 7 in 4 dagen( 0,1,3,7).
Wat raad U mij aan om te doen ivm met oxalen en wanneer?
Wachten tot dec/jan of zo snel mogelijk als de temp het toestaat.
Woon in Brabant bij Eindhoven.
Volk moet natuurlijk broedloos zijn.
Heb nu mijn eerste volkjes en zou balen als ze nu al sneuvelen.
Een beginnend cursist in Jan,
Dank u wel, Ton
Ha Ton, het is ook lastig om zonder basiscursus de juiste behandelingen te geven. Imkers kennen een voorjaars-, zomer- en winterbehandeling. Jouw behandeling was een veel te laat uitgevoerde zomerbehandeling. Die moet je altijd eind juli beginnen. Jouw sponsmethode is de meest heftige voor de bijen, je kunt in de toekomst beter de Liebig methode toepassen of nog softere.
De winterbehandeling kun je het beste in de eerste helft van december uitvoeren. Begin volgende week wordt het kouder en stoppen de moeren zeker met eitjes leggen. omstreeks 15 december kun je dus het beste oxaalzuur druppelen.
Let vooral op de sterkte, bij meer dan 5 straatjes (de ruimte tussen de ramen zijn dan bezet met bijen) kun je oxalen. Daaronder niet oxalen, ze verdragen de afkoeling niet goed. Pas op je handen en ogen want oxaalzuur is gemeen spul.
Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.