05-11-2024

Nachtvorst en de oxaalbehandeling

De afgelopen drie ochtenden was het gras in de Achterhoek voorzien van een witte ijslaag ontstaan vanuit bevroren condensdruppeltjes. In Winterswijk werd er zelfs al een ochtend geschaatst op kunstmatig aangelegd natuurijs. Om de ochtendtemperatuur voor een ieder inzichtelijk te maken onderstaand de kaartjes van de temperatuur in de vroege ochtend op klomphoogte. De invloed van de warmere noord- en waddenzee is goed zichtbaar: 

klikken om te vergroten

De lage temperatuur zorgt ervoor dat de bijen zich terugtrekken op de wintertros, in de loop van de ochtend verdwijnt de tros echter onder invloed van de zon op de kasten en de stijgende middagtemperaturen. Bij volken in de zon wordt er zelfs in de middag nog korte tijd goed gevlogen. Hoe flexibel en aanpasbaar zijn onze honingbijen. 

Op deze foto's zie je dat de wintertros zich verder terugtrekt naar mate het kouder wordt. Op de gecombineerde foto zie je het verschil van zeker één straatje minder bij lagere temperaturen. Ook is de trosvorming te zien in een Topkast, waarbij de ramen in warmbouw staan. De wintertros zit aan de door de zon beschenen kant van de kast.  

klikken om te vergroten

We mogen na drie dagen grondvorst verwachten dat de moer stopt met eitjes leggen of dat de werkbijen de eitjes niet meer verzorgen. Over drie weken (26 november) zullen de volken broedvrij zijn, veel volken waren dat overigens al. Dat geldt in ieder geval voor gezonde lokaal aangepaste volken. Indien je zomervarroabehandeling niet effectief geweest is, kan het verzwakte volk proberen het verlies aan winterbijen te compenseren door het aanhouden van het broednest. Dit broednestje staat een effectieve winterbestrijding in de weg. Ik zou overigens ook geen bestrjding meer toepassen bij volken op drie straatjes, ze kunnen aan de afkoeling ten onder gaan. 

Dan nog de vraag: hoeveel ml oxaalzuur moet je toepassen bij een- en tweebakskasten? Het kasttype is voor de dosering van het oxaaldruppelen niet van belang. Het gaat om de omvang van de wintertros. De breedte van de wintertros is bepalend voor de dosering, ongeacht waar en hoe de wintertros zit.

In een eenbakskast heb je het weer makkelijk, je ziet nagenoeg altijd de wintertros door het folie of plexiglas zitten en je kunt vooraf het aantal straatjes tellen en je spuit met oxaaloplossing klaar maken. Laat svp de buitenste kleinste straatjes buiten beschouwing en tel uitsluitend de grotere straten daartussen.  Die kleine buitenste straatjes kun je beter niet druppelen, want door de lage buitentemeratuur koelen die bijen aan de buitenkant te snel af. De dosering is 5 a 6 ml oxaaloplossing per geteld straatje. 

Bij het tweebaksimkeren gaat de telling van de wintertrosbreedte hetzelfde. Echter je hebt vrijwel altijd de pech dat de wintertros dieper in de kast zit. Meestal zit de wintertros verspreid over twee broedkamers. De bijen zien overigens zelf geen verschil tussen één of twee bakken, de straatjes lopen gewoon door en de wintertros heeft dezelfde omvang. In een eenbakskast is ze aan de bovenkant iets afgeplat. 

Om de straatjes goed te kunnen tellen, kun je de bovenbak iets terugschuiven en dan kiepen. De telmethode - weglaten van de kleine buitenste straatjes - en de dosering is hetzelfde. Je kunt volstaan met het druppelen in de onderbak als de wintertros daar goed zichtbaar is. De beweging van de bijen in de wintertros zorgt voor een goede verspreiding van de oxaalzuurkristallen. 

De meeste mijten vallen in de eerste week na de behandeling, echter daarna blijft de mijtenval nog drie weken doordruppelen. 

Veel imkers wachten tot later in december met behandelen, dat blijkt vaak niet handig te zijn. Het variabele weer in december zorgt er soms voor dat het gewenste weertype voor de behandeling uitblijft omdat de bijen niet meer op de wintertros zitten. Grijp je kans dus eind november of begin december wanneer het op dat moment koud genoeg is. 

Over sublimeren en de daarbij horende temperatuur meer in een volgend blogbericht. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijen- en koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • François

    05-11-2024 om 16:31

    Hoi Ben, Ik heb eergisteren uit pure noodzaak mijn afleggers moeten druppelen- en de productievolken sublimeren met oxaalzuur.
    Op één week tijd heeft de verdwijnziekte op drie kasten toegeslagen. Na een vlugge controle van de overige kasten heb ik een grote aanwezigheid van Varroa vastgesteld, niettegenstaande de behandeling met mierenzuur na het slingeren midden juli jl . Vandaag op mijtenval gecontroleerd en deze is enorm. Hopelijk blijft het bij deze drie kasten! Zou ik de volle voederramen mogen bewaren voor nieuwe afleggers of om bij te voederen indien nodig? Mag ik nogmaals een behandeling met oxaalzuur eind deze maand toepassen aub? groetjes François

    Dag François, de volle voerramen, mits zonder dood broed, mag je komend seizoen gerust weer gebruiken.
    Een tweede druppelbehandeling met oxaal is uitgesloten, dit verdragen de bijen niet want er treedt grote schade op vanwege inname van de oplossing. Sublimeren mag herhaald toegepast worden. Groet, Ben

  • Mike Meeusen

    07-11-2024 om 11:09

    Hallo Ben,
    Bij 1 kast is bij mij ook de verdwijnziekte toegeslagen (ga dit weekend je tip uitvoeren, controleren van het gesloten broed op mijt).
    De andere kast ziet er geweldig uit. Op de schuiflade zie ik geen varroamijt, heb ook niet behandeld. Wat is wijsheid? wel behandelen met oxaalzuur of...

    Ha Mike, check voor de zekerheid de komende week over 5 dagen nog eens de mijtenval. Blijft dat nog steeds 1 mijt of minder per dag, dan kun je gerust het oxalen overslaan. Groet, Ben

  • Joost

    08-11-2024 om 07:51

    Bedankt ben voor het plan van aanpak.

    Alleen een vraagje wat me niet helemaal duidelijk is in je bericht . Je kan nu toch nog niet gaan druppelen in je volken aangezien ze niet heel de dag op de tros zitten. Voor druppelen moet het toch een aantal dagen tegen de 0 graden aanzitten?

    Groet joost

    Ha Joost, je moet inderdaad nog bijna 3 weken wachten en dan toeslaan op het moment dat de nachten kouder zijn. Dus onder de 5 graden, tenminste bij het druppelen. Bij sublimeren moet het juist boven de zes a zeven graden zijn. Groet, Ben

  • Peter

    08-11-2024 om 17:41

    Als de mijtval de afgelopen weken minder dan 1 per 5 dagen is moet je dan nog oxaal druppelen?

    Ha Peter, nee dan hoeft het niet, mits je gaasbodem schoon is. Groet, Ben

  • Joost

    09-11-2024 om 15:13

    Hoi Ben, wat waren nu ook alweer precies de adviezen wat betreft kasten te verplaatsen in het najaar/winter?

    Ik zit namelijk met het volgende:

    Ik wil 2 kasten zo snel als mogelijk verplaatsen omdat de boer waar deze kasten staan het schuurtje heeft gesloopt waar deze kasten voor stonden. Nu staan de kasten heel goed op het zicht langs een druk fietspad een stukje verder zijn er van de zomer al 2 kasten van mij omver gegooid en dit wil ik in de winter niet nog een keer. De plaats waar ik deze 2 kasten naartoe wil verplaatsen is hemelsbreed maar 1.5 km, de weg er naar toe is hobbel vrij want ik heb 5 km verder nog een locatie maar daar kan ik nu niet komen met de auto en deze route bevat veel hobbels waar ik alleen vanaf mei tot augustus met kasten wil rijden.

    Wat is jou advies wanneer je de kasten zou verplaatsen?

    Zelf dacht ik na een paar weken koud weer ze dan een keer te verplaatsen met een graad of 10.....maar dan moet het wel een keer 10 graden worden in de winter:) .

    Ha Joost, klopt, je moet 3 weken koud weer hebben, dan gaan de bijen zich opnieuw orienteren. Dus na 10 koude dagen onder de 8 acht graden en een weersvoorspelling met nog eens 10 koude dagen is genoeg om ze te verplaatsen na de 1e tien koude dagen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.