31-05-2023

Nadere info over de bestrijding van de Aziatische Hoornaar

Nadere info over de bestrijding van de Aziatische Hoornaar

Mijn blog van gisteren riep veel vragen op over een landelijke aanpak, bestanden voor de 3D printer, hoe je vallen moet gebruiken enz. De volgende info komt van Leontine Uijthof, welllicht komen jullie hiermee verder of kun je de specialisten direct hierover mailen.

 De roep om info avonden over de Aziatische hoornaar neemt toe, een landelijke aanpak is nodig, maar het organiseren kost tijd. Een info avond is misschien snel te regelen, maar achter de schermen vindt allerlei overleg plaats met bijvoorbeeld de Provincie. In Overijssel hebben imkerverenigingen het zelf opgepakt en bijeenkomsten georganiseerd om met een gezamenlijke aanpak de Aziatische hoornaar te bestrijden. Daar zijn inmiddels rond de twintig info avonden gegeven, staan meer dan 150 vallen klaar en zijn imkers goed ingelicht over het herkennen en opsporen van de Aziatische hoornaar. Wat kun je doen om mee te helpen in de strijd?

Inventariseer binnen je vereniging of er imkers zijn die kunnen meehelpen met het geven van info avonden in jouw regio. Denk aan leraren Imkeren, bijengezondheidscoördinatoren en mensen die zich graag willen verdiepen in dit onderwerp en zich hiervoor kunnen inzetten. Zoek contact met de BijenGezondheids Coordinator in jouw regio, het is belangrijk om samen op te trekken. Een presentatie en draaiboek (klikken om het landelijke draaiboek te openen) met alle info is beschikbaar. In het draaiboek staan bijvoorbeeld de links naar de bestanden om zelf met de 3D printer vallen te printen. En duidelijke uitleg over hoe, wanneer en waar je de vallen kunt inzetten. Je kunt hierover contact opnemen met Leontine Uijthof (leontine.uijthof@gmail.com) of Marianne Meijboom (marianne@bijenhouders.nl). De bijengezondheids coordinator van jouw regio kan zich met vragen wenden tot Erwin Lankheet (erwin@lankheet.eu)

Vorige week heeft de NBV Task Force een mailing naar alle leden gestuurd, lees die goed door, veel vragen die als reactie op de blog van Ben komen worden daarin beantwoord.

 groeten, Leontine

 

Op deze NBV website pagina vind je nadere info over de aanpak van de AH.

Een gebruikshandleiding voor de VBI AH-val

Een korte video over de AH, opgenomen in Frankrijk:

Een korte video over de EH, opgenomen in de Achterhoek:

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Pderore

  01-06-2023 om 10:11

  Ook even ter info:
  Je moet de bevolking inlichten via lokale FB-pagina’s en hun aandacht proberen vasthouden. Zie in België de “Kijk in uw kot” actie, oproep via FB om in tuinhuis, nestkast, onder afdaken te zoeken. Met enkel de imkers die zoeken en het plaatsen van vallen zal het nooit lukken.
  Enorm veel info is te vinden op de FB-pagina: Vespawatchers. Zowel voor imkers als voor buitenstaanders.

 • Wim Broekman

  01-06-2023 om 22:14

  Ik ben het eens met een landelijke aanpak m.b.t tot voorlichting voor de gehele bevolking.
  Met alleen imkers bereik je niet voldoende.
  BV een spotje van de informatie van de overheid rond het 20;00 uur journaal, net zoals dat met andere maatschappelijke items gebeurd (ik ben de BOB)

 • Nico van Amstel

  03-06-2023 om 04:23

  Perfect dat jullie er zoveel aandacht aan besteden. Ik denk ook dat dat echt belangrijk is (dus ook op grotere schaal). Bij mijn weten zijn ze hier (Noord-Holland rond Alkmaar) nog niet gespot maar het is goed om erop voorbereid te zijn. Het zal niet tegen te houden zijn - maar hopelijk wel te beperken.

 • Jesse

  04-06-2023 om 09:28

  Goedemorgen Ben,
  Misschien even iets nakijken? In elk geval krijg ik sinds 1 juni dagelijks ca 5.35 uur geloof ik, hetzelfde e-mailbericht. Een beetje veel …
  Verder, super mooi weer voor alle bestuivertjes! Groet!

 • Jan Mannaert

  04-06-2023 om 09:46

  Goedemorgen: hier elke dag om 2:35 heb het bericht daardoor meerdere keren gelezen , hoop dat het dit jaar in zeeuwsch-vlaanderen niet zo erg wordt dan vorig jaar,zeker 50 doodgemept in de buurt na melding heeft men een groot nest verwijderd. het vervelendste is nog de paniek in en rond de kasten,we zullen zien.

 • Pderore

  04-06-2023 om 11:47

  Op de facebookpagina van Vespawatchers bij “uitgelicht” staat een link naar de app van Johan Wauters waar je op het kaartje kan zien waar er dit voorjaar nestjes en koninginnen gevangen/verdelgd zijn (gefilterd uit het waarnemingen-portaal en in een app gegoten). In Nederland zitten de AH nu reeds in de regio boven Drenthe. België is dit voorjaar praktisch een rode vlek geworden met meldingen, maw katastrofale vooruitzichten voor veel imkers. Het zuiden van Nederland heeft ook reeds veel meldingen.

 • Judith

  05-06-2023 om 06:48

  Hier ook elke dag bericht over deze blog. Dit is rond 00.31 uur. Misschien even naar kijken? Groetjes Judith

 • Lia Loosschilder

  05-06-2023 om 09:11

  Ook ik krijg in de nacht een dubbel bericht van de blog.
  Groetjes Lia

 • Roel

  05-06-2023 om 11:01

  Hier ook, inmiddels als 5 a 6 keer dit bericht ontvangen.

 • Enne

  05-06-2023 om 15:03

  Ik heb dit bericht ook al 4x gekregen!

 • Gerrit Bijvank

  05-06-2023 om 18:24

  De provincie is verantwoordelijk voor het bestrijden van deze exoot de AzH.
  In Overijssel heeft de provincie 130 vallen beschikbaar gesteld en werkt goed mee.
  Het is m.i. ook goed dat meldingen van gevangen de AzH ook bij andere Provincies terecht komen die nog geen actie hebben genomen. Hopelijk neemt dan die provincie actie en publiceert het e.a. in de dagbladen etc..

  ha Gerrit, ik heb al eens gepleit voor een publieksvriendelijke speciale AH-app voor op de telefoon, waarin de hele keten van meldingen tot en met vernietiging vastgelegd kan worden. Dit kan veel PR opleveren bij publiek en overheid. Groet, Ben

 • rick

  22-06-2023 om 18:08

  Beste ben, in het draaiboek staan verkeerde foto's van de Europese hoornaar!
  bij 1,2,1 kenmerken
  doet mij meer denken aan de Vespa simillima dan aan Vespa crabro
  Als de NBV alniet eens een goed voorbeeld kan geven snap ik dat het voor het grootse deel van de mensen niet te doen is.

  ha Rick, ik heb je opmerking doorgegeven aan de AH-specialisten. groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.