28-09-2017

Najaarscontrole

Gisteren op 27 september werd het nog 21 graden in de middag. De bijen vlogen goed op de klimop en brachten veel stuifmeel binnen. Ik wilde met eigen ogen wel eens zien in welke mate dit stuifmeel opgeslagen wordt. Het volk dat ik gisteren bekeek, wordt getroffen door een extreme mijtenval. Er lijkt me geen verband te bestaan met de laatste varroabehandeling, want die was op 8 augustus. Of blijft misschien het oxaalzuur uit de Hive Clean behandeling via het harenkleed van de bijen nawerken? Met het krimpende broednest (nu nog 3 grote ramen) verdwijnen blijkbaar ook dagelijks de uitlopende mijten naar de schuiflade. Van een ernstige terugval in de bijenbezetting t.g.v. het verkreukelde vleugelvirus is hier ook geen sprake. Heeft dit volk een sterke weerstand tegen virussen? Ik blijf dit volk de komende weken en maanden volgen. Vooralsnog grijp ik niet in bij dit volk. Waarschijnlijk lossen ze het probleem zelf op. Het volk staat solitair opgesteld. 

Overigens vielen er vorige winter  in de periode november - februari ruim 4000 mijten uit dit volk. Dit was voor mij de reden om dit jaar eerder te beginnen met monitoren. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Maria

    28-09-2017 om 11:39

    Ben, heb je dit volk ingewinterd met suikerwater of alleen die ene raat met honing gegeven?

  • Ben de blogger

    28-09-2017 om 12:14

    Dit volk is bijgevoerd met invertsuiker. Omdat ik het gewicht medio september iets te laag vond, heb ik ze een voerraam bijgegeven.

  • stefan

    28-09-2017 om 15:06

    Ik heb 4 volken, bij 3 werd er mooi rondom het broednest suikerwater opgeslagen en verzegeld, ik zie het een beetje voor mij als een koepel. Maar 1 kast ging het volk het suikerwater maar niet verzegelen. de buitenste 2 ramen aan beide kanten zijn mooi verzegeld (honing) ik kreeg de tip gewoon door te voeren. Nu zit ik met een bovenbak vol suikerwater onverzegeld, de bovenste 30 cm is niet in gebruik genomen.
    Is dit een eigenschap van het volk en had ik dit kunnen voorkomen?

  • ruud

    28-09-2017 om 16:16

    Bij laatste najaars controle deze week in een groot Carnica volk blijken er doppen getrokken te zijn, Majesteit nergens te vinden, geen broed. Wat te doen?

  • Ben de blogger

    28-09-2017 om 16:50

    Stefan,
    Het klinkt alsof je er nog een BK (30 cm) bovenop geplaatst hebt tussentijds. Waarschijnlijk zit het volk te ruim, waardoor ze het voer te veel verspreid op kunnen slaan. Bijen zullen alleen volle cellen verzegelen. 75% volle sluiten ze niet af. Met risico op gisting, Kantblokken zorgt voor een compacte opslag als krans rond en boven het broednest.

    Ruud,
    Het volk zou al 'uit het broed' kunnen zijn, terwijl de oude moer nog wel aanwezig is. Vanmiddag trof ik ook 2 volken aan zonder broed maar met moer.
    De kans op bevruchting van de nieuwe moer in oktober is erg klein. Je kunt overwegen, indien je nog andere volken hebt, om twee volken te verenigen. Maar breek dan wel de doppen weg.
    Zo niet afwachten tot het voorjaar en duimen.

  • stefan

    28-09-2017 om 22:39

    Bedankt voor je reactie Ben.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.