20-07-2021

Nakontrole van de MiniPlus volkjes

Ruim twee weken geleden zijn er 15 Apidea-volkjes, die 27 juni van het bevruchtingstation Ameland terug gekomen zijn, omgezet naar MiniPlus-kastjes. Gisteren heb ik de volkjes gecontroleerd en voorzien van een voerbakje om de groei te ondersteunen met invertsuiker. Zorg vooral voor kleine vliegopeningen, want roverij ligt op de loer. 

In de video van vanmiddag laat ik zien hoe het volkje zich ontwikkelt. Het meegegeven raam met gesloten broed en opzittende bijen geeft deze volkjes een ware boost. Over twee weken is het eigen broed van de 2e legronde van de nieuwe moeren uitgelopen en kan er waarschijnlijk het 2e randje geplaatst worden. Eind augustus moeten beide randjes vol zitten met bijen en kunnen de volkjes ingewinterd worden. Vanaf dat moment wordt ook de mijtenval bijgehouden, ten einde de meest varroa-arme volkjes te kunnen selecteren. Uiteraard wordt er ook gekeken naar de andere eigenschappen. 

De beste moeren gaan door naar het 2022 teeltprogramma, de mindere moeren worden omgezet naar productievolken. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • J El

    20-07-2021 om 22:32

    Dag Ben,
    Geef je in dat tweede randje ook alleen kunstraat?;En is het ivm metbde verdediging niet beter om suikerdeeg te geven?

    In ieder geval bedankt voor dit thema, het woedt me zo wel duidelijk

    Ha J, bij het plaatsen van het 2e randje verhuis ik 2 raampjes gesloten broed naar het midden boven en hang ik 2 raampjes kunstraat tegen het broed beneden. De rest boven (5 raampjes bij mij) is kunstraat. Invertsuiker is reukloos en nemen ze vlotter op dan suikerdeeg. Groet, Ben

  • Maurice

    21-07-2021 om 20:02

    Hallo Ben, mijn volk is na het maken van een vlieger op 1 broedkamer nu toch wel vol aan worden.
    De meeste ramen zijn met bijen bezet, veel BRIAS. 1 raam is nog niet uit gebouwd met raat. Bovenop staat 1 honingkamer waar nu voor het eerst wat in zit. Zal ik ze nog ruimte geven in een tweede broedkamer?

    Groet, Maurice

    Ha Maurice, dan zou ik niet doen. Ze kunnen nog bouwen aan dat ene raam kunstraat. Hou ze maar lekker compact, goed voor de warmtehuishouding.
    Groet, Ben

  • Peter

    22-07-2021 om 10:29

    Hallo Ben,
    Ook hier dit jaar op 1 broedkamer begonnen, een zelfde beeld als bij maurice, veel brias en een volle broedkamer. Heb er van het voorjaar een vlieger van gemaakt en ze staat nu met alweer 4hk.
    gisteren bij de controle een stuk of 8 zwermcellen uitgebroken, anderhalve week geleden ook al een aantal zwermcellen.
    Is er op dit moment in het jaar nog wat anders mee te doen dan de zwermcellen breken? de opbrengst honing in de kamers ziet er vooralsnog goed uit.

    groeten, peter

    Ha Peter, tot 6 moerdoppen kunnen wisselcellen zijn. Bij 8 stuks kun je inderdaad aan herhaalde zwermstemming denken. Zijn ze echt alle acht belegd?
    Groet, Ben

  • Peter

    22-07-2021 om 20:28

    Hallo Ben,
    Ze waren allemaal belegd, maar nog niet allen met een vette larve erin.
    groeten, peter

    Ha Peter,
    Het blijft een beetje een gok of het zwerm- of wisselcellen zijn. Aangezien het een overjarige koningin is, denk ik meer aan wisselcelen. Zitten ze ook op de raat zelf of aan de randen? Vaak zie je bij wisselcellen een combinatie.
    Groet, Ben



  • Willem

    24-07-2021 om 06:50

    Dag Ben, ik zou 2 zesramer volkjes willen verenigen op 10 ramen. Vanaf wanneer kan je ramen bij elkaar inhangen zonder krant er tussen?

    Ha Willem, dat kun je nu al gerust doen. Beide wat rook geven en ze bloksgewijs overhangen, waarbij je wel het voer aan de buitenkant houdt. Doe het tijdens mooi vliegweer dan is het minder druk in de kast. Groet, Ben

  • Hugo

    24-07-2021 om 16:54

    Wat zijn de afmetingen van de cellen , die opgebouwd worden in uw apideakastjes?

    Ha Hugo, 4,9 mm want ik gebruik ook kunstraat 4,9 en kleine bijen om de kastjes te vullen. Groet, Ben

  • Peter

    25-07-2021 om 14:43

    Hallo Ben,

    De doppen zaten voornamelijk aan de randen, maar 1 in het midden dacht ik. Aangezien ik niet op een zwerm zit te wachten het maar weggebroken.
    Zou een aflegger maken en daar eventueel een nieuwe Q invoeren nog kunnen voor de winter? het lijkt mij nog vrij krap, met zo'n 5 weken voor september.
    groeten ,peter

    Peter, wat heb je aan zo'n broedaflegger? Wordt niet echt een groot volk meer.
    Ik zou dit volk gewoon handhaven en kijk over 7 dagen nog eens en tel het juiste aantal belegde doppen en kijk vooral naar de plaats. Wisselcellen zitten op een kaal gevreten plek tussen het gesloten broed. De omvang van het broed loopt nu ook al terug, misschien toch nog extra hk ruimte tijdelijk geven? Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.