16-05-2018

Nationale overlarfdag?

Vele honderden imkers, zowel in Nederland als in Belgie en Duitsland, hebben vandaag overgelarfd. Het doel is de aanlevering begin juni van jonge onbevruchte koninginnen in bevruchtingskastjes bij de land- en eilandbevruchtingsstations. Over 2, 4 of 6 weken volgen er nog meer aanlevermomenten. 

Dat koninginnenteelt binnen ieders handbereik ligt, wil ik met onderstaande video van gisteravond laten zien. Voor wie het overlarven nog een stap te ver is, zijn er altijd wel ervaren telers, die je willen helpen of sluit je aan bij de BBV of VCI of de Zwarte Bij.org. Die rasverenigingen organiseren overlarfdagen, waarbij je larfjes kant-en-klaar in dopjes kunt ophalen.

Het enige dat je voorlopig nodig hebt is een teeltraam, larfjes en een sterk volk op 2 bk's en een HK. Je kunt de opgekweekte moeren heel goed gebruiken om nieuwe volkjes op te zetten. Een standbevruchte F1 moer geeft op de productievolken de beste resultaten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jolanda

    17-05-2018 om 07:29

    Hoi ben,

    Ik heb sinds 11 mei een moerloos volk kan ik hierin een teeltlat in hangen?

  • Leendert Wisman

    17-05-2018 om 14:37

    Met het plaatsen van het koninginnerooster onderaan de onderste kast, sluit je dan ook de aanwezige en nieuw uit te komen darren niet op in de bijenkast, of kunnen deze wel door het koninginnerooster? Of is dat geen probleem voor een aantal dagen?

    Leendert, ja, de darren worden 5 dagen opgesloten. Na het kluizen haal ik het rooster weer weg. Groet, Ben

  • Anoniem

    17-05-2018 om 15:18

    Zou deze starter kunnen mislukken door de mogelijkheid van twee koninginnen in een volk?

    Anoniem, nee, want ik controleer de BK op doppen. Zonder wisseldoppen kan er geen 2e jonge moer rondlopen. Groet, Ben

  • ad van Esch

    18-05-2018 om 05:59

    Goedemorgen Ben, kan je aan de koninginnen zien ,die je met dopjes op de teeltraam zitten groter zijn, of een stukje raat met larfjes door het bijenvolk tot een nieuwe koningin laat komen?

  • Ben de blogger

    18-05-2018 om 08:44

    Ad, zowel de plastic dopjes als de wasdopjes gemaakt vanuit speeldopjes of redcellen resulteren in dezelfde koninginnen. De bepalende factor voor de grootte en het gewicht van moeren is de kwaliteit en de hoeveelheid voedsel, die ze krijgen.

  • nol van den brink

    19-05-2018 om 08:31

    goede morgen Ben,ik heb een moerloos volk-eierleggende werksters -en een volk met belegde doppen. hoe kan het beste handelen .om daar een moer in te krijgen .hgr nol

  • Ben de blogger

    19-05-2018 om 08:56

    Nol, eileggende werksters ontstaan door het ontbreken van een leggende moer en het ontbreken van open broed. Zowel moer als larven geven namelijk geurstoffen af, die het actieve gedrag van eileggende werksters voorkomen c.q. afremmen. Hang daarom zo snel mogelijk open broed (2 ramen) met veel larven in dat volk. Op dat moment kun je ook het raam met doppen daar tussen hangen.
    Grote kans dat 3 a 4 weken later er weer gewoon broed te vinden is. Het bultbroed verdwijnt uiteindelijk vanzelf weer, doordat het uitloopt.

  • Gijsbert

    09-05-2019 om 08:02

    Hoi Ben,

    Een vraagje mbt het maken van een starter voor het aanblazen van de larfjes. Kan je na het aanblazen deze bijen ook in een zesramer zetten(drie lijkt me zo klein) en ze daar laten zitten tot een koningin uitloopt, op bruidsvlucht gaat en aan de leg gaat? De andere koninginnen worden dan weggenomen.

    Gijsbert, nee dat gaat niet vanwege het ontbreken van broed in de 3-raams starter. De 3-raams starter met water, honing, stuifmeel en jonge bijen is uitsluitend bedoeld om deze 24 uur te gebruiken. Niet langer!
    Voor de verpleging van aangenomen larven heb je complete volken nodig met veel broed e.d. Groet, Ben

  • Gijsbert

    09-05-2019 om 09:54

    Hoi Ben,

    Kan ik de aangeblazen dopjes wel in een volk met koningin plaatsen als ik ze bescherm met een koninginnenrooster? Of worden ze dan geruimd?

    Het volk wat ik wilde gebruiken voor koninginnenteelt is namelijk een paar weken geleden gezwermd en dat zit nu met een nieuwe koningin(nog onbevrucht) en bijna geen broed meer. Nu kan ik uitwijken naar andere kast(topbarhive) maar daar zit een goede koningin in die ik wil behouden en ik krijg zaterdag al de larfjes. Help! ;)

  • Ben de blogger

    09-05-2019 om 10:04

    Gijsbert,
    Hang de aangeblazen doppen maar in een moergoed volk, wel goed afgesloten met moerrooster. Er naast open broed hangen voor de benodigde voedsters.

  • Marc Segers

    11-05-2019 om 21:31

    Hoeveel larfjes mag je in 1 volk hangen om koninginnendoppen te maken??

    Marc, dat is volledig afhankelijk van de sterkte van de starter en het pleegvolk. In een gewone verzamelbroedaflegger kun je omstreeks 20 tot 40 larfjes hangen. In een Broeder Adam-aflegger omstreeks 60. In een echter starter omstreeks 40. In een moergoed pleegvolk kun je 20 larfjes laten verzorgen.
    In de regel houd je tussen de 50 en 60% over van hetgeen je mee begint. Groet, Ben

  • Gijsbert

    16-05-2019 om 11:57

    Kan een moergoed pleegvolk gaan zwermen als de doppen dicht gaan? Larven/doppen zitten in een met koninginnenrooster afgesloten raampje. Afgelopen tijd wel speeldopjes gevonden in de kast maar nooit met ei of larf.

  • Ben de blogger

    16-05-2019 om 22:12

    Gijsbert, heb ik nog nooit meegemaakt. Maar een volk kan natuurlijk wel zwermdrift ontwikkelen. Groet,Ben

  • Geert

    01-09-2019 om 20:35

    Heb sinds enkele dagen een overlast gevende zwerm uit een oud bankstel gehaald in een tuin uiteraard, erg klein .
    Plus ik heb veel zwaluwen gehad , die pakke veel bijen. ??

  • Jeroen

    25-05-2020 om 13:34

    Ben, Je maakt het pleegvolk niet 9 dagen voor het overlarven moerloos. In plaats daarvan leg je een moerrooster waaronder je de moer zet. En je maakt het volk pas de dag voor het overlarven moerloos.
    Dit is anders dan wat ik in het boekje lees m.b.t. koninginnenteelt en doppenmethode. Daarin wordt gesteld dat het volk tenminste 7 dagen voor het overlarven moerloos gemaakt moet worden.
    Dus ik ben in verwarring hierdoor. Begrijp ik een en ander verkeerd of hanteer je een andere werkwijze?
    (Ik gebruik geen starter. Bij gebruik van een starter moet/kan er blijkbaar een moergoed volk gebruikt worden.) Ik heb helaas de youtube live sessie m.b.t. koninginnenteelt gemist. Groeten, Jeroen

    Jeroen, er is wel een You Tube video van mij over het voorbereiden van een starter/pleegvolk. Negen dagen voor het overlarven de moer onder een rooster stoppen. Op de overlarfdag de moer wegnemen met 2 of 3 ramen broed. De overige ramen met bijen afslaan in de kast en de ramen mogen mee naar de moer of andere volken. Daarmee heb je een hopeloos moerloos volk gemaakt ZONDER open broed. Uitsluitend gesloten broed aanwezig. Hierin plaats je dus het teeltraam een uurtje later. Wel extra voeren. Groet, Ben

  • Jeroen

    26-05-2020 om 18:18

    Ben dat klopt. Ik heb dat YouTube filmpje bekeken (ik refereerde daaraan, want dat filmpje staat hierboven namelijk :) Maar snap dus niet waarom jij het op deze manier doet en er in de boekjes een andere methode wordt verteld.

    Jeroen, het principe van het gebruik van gewone volken voor de koninginnenteelt wordt wel in buitenlandse literatuur en in mijn imkerboek beschreven. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Deze methode werkt erg gemakkelijk voor de teelt van 10 tot 15 moeren. Goed voor de kleine telers. Groet, Ben

  • Jurn

    12-05-2022 om 10:20

    Dag Ben, heb jij ervaring met de Jenter-methode?

    Ha Jurn, jawel, maar je weet nooit goed of de moer direct op dag 1 de eitjes gelegd. Dat maakt het lastig plannen. Als ik keek op dag 4 waren het meestal nog eitjes. Je wikt op dag 4 larfjes hebben..... groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.