03-04-2017

natuurbouw in een TBH

Vanmiddag kon ik mijn nieuwsgierigheid niet bedwingen en wilde ik de vorderingen op de leeg ingehangen toplatten rechts van het broednest even bekijken. De oude voerramen heb ik naar rechts geschoven en de camera in de TBH gehouden. In een week tijd hebben ze de eerste lege toplat volledig uitgebouwd met al belegde werkstercellen en de tweede toplat wordt uitgebouwd met darrenraat. Het valt me op dat ze vaak met twee bouwploegen tegelijk werken. De moer heeft zelfs de buitenkant (de darrencellen) van de nieuwe raat ook al belegd. Vlak ernaast zijn de bijen nog aan het bouwen. Je ziet dat ze eerst de middenwand verlengen en vervolgens de ronde celranden opbouwen, die vervolgens op grond van efficientie een zeskantige structuur krijgen. 

Op de nieuw geplaatste latten heb ik punaises, voor onze Belgische vrienden: duimspijkers, geplaatst, zodat ik weet dat hierin geen oud wintervoer aanwezig kan zijn. Handig om al je nieuwe latten te voorzien van een punaise. Dat weet je van welke latten je straks eventueel raathoning kan oogsten. Tevens heb ik een derde lege toplat geplaatst, zodat ze voortvarend door kunnen gaan met het bouwen van nieuwe raat voor uitbreiding van het broednest en opslag van honing. Hiermee wordt de zwermdrift uitgesteld.

Klik vooral op de foto's om de uitvergrotingen te zien. Als laatste foto een bloem van een perzikboom. Zowel op de bloeiende perzik als op de pruim wordt heel weinig gevlogen. Blijkbaar kunnen ze ergens anders meer opbrengst genereren.

In de TBH's heb ik nog nooit de bouwraammethode gebruikt (nooit darrenraat gesneden). Dit hoort volgens mij niet bij deze natuurlijke manier van bijenhouden. Het uitvalpercentage bij mijn vier TBH's is over 5 jaar gemiddeld 5%. Dus slechts eenmalig is een volk uitgevallen in de winter.

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Inge van T

  03-04-2017 om 21:30

  Ben, wat een schitterende foto's! Genieten he.

 • Tanja

  04-04-2017 om 09:29

  Voor mij een belangrijk verhaal ,dank je wel daarvoor .Bij mij zijn de abrikoos en de amandel flink benut.Hier nemen de peren het stokje veelbelovend over.Het volk in TBH vliegt goed ,heeft gesloten werkster broed en is in tegenstelling tot vorig jaar erg waakzaam en strijdlustig.
  Kan dat met de soort dracht te maken hebben?
  Groet Tanja

 • Ben de blogger

  04-04-2017 om 10:47

  Tanja, in de regel niet, alhoewel er bijvoorbeeld nieuwe hybriden koolzaad zijn, die wel de agressiviteit blijken te stimuleren. Misschien zit er een andere moer bij jou op? Kijk vooral bij mooi zonnig weer!
  Leuk dat de bijen hun voorkeur laten bepalen door datgene wat beschikbaar is. Blijkbaar kunnen ze hier ook nog op andere bloemen vliegen.

 • Mathijs

  05-04-2017 om 09:24

  Dag Ben,
  Ik heb gisteren ook twee nieuwe toplatten geplaatst. Helaas is in de andere 3/4 latten broed aanwezig in de vorm van hele kleine larfjes. Ik kan dit dus niet meer gebruiken voor raathoning en ik wil eigenlijk geen honing uit raten waar broed in heeft gezeten.
  Ook vrees ik voor dit volk, ze gooide er laatst een aantal niet volgroeide darren uit met DWV. Een aantal is natuurlijk niet veel op 20.000 bijen (of hoeveel zullen er nu inzitten?), maar ik zag ook veel kleine bijen. Kan het zijn dat ze of een verkort achterlijf hebben door een of ander virus, of omdat ze met natuurbouw verschillende grote van cellen bouwen ze daarom klein zijn? Ik hoop het laatste.
  Groeten Mathijs.

 • Ben de blogger

  05-04-2017 om 09:34

  Mathijs, in het prille voorjaar geven bijen absoluut prio aan de uitbreiding van het broednest. Pas later komen aan de buitenkant raten met uitsluitend raathoning. Soms heb je schone honing bovenin en aan de onderkant broed. Dan moet je wachten tot het broed is uitgelopen voor je iets kan oogsten.
  Kleine bijen en DWV-bijen en -darren worden er inderdaad uitgewerkt. Op zich is dit hygiënisch gedrag. Toch zou ik - als het er meer zijn dan enige per dag - een keertje hive clean druppelen tussen de straatjes waar het broed zit. Dat stimuleert nog meer het hygiënisch gedrag en doodt de mijten op de bijen.

 • Wietske

  06-04-2017 om 19:48

  Dank je wel Ben voor de geweldige informatie, zeker met betrekking tot toplattenkasten. Een vraagje over bovenstaande. Als je nu behandeld met hyveclean kun je dan nog de raathoning oogsten?

 • Ben de blogger

  06-04-2017 om 20:00

  Wietske, je moet uitsluitend behandelen als het echt nodig is en uitsluitend op de bijen druppelen tussen de raten met broed. De nieuwe toplatten merken met punaises en daar vooral niet behandelen.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.