natuurbouw in een TBH
Reacties
-
Inge van T
03-04-2017 om 21:30Ben, wat een schitterende foto's! Genieten he.
-
Tanja
04-04-2017 om 09:29Voor mij een belangrijk verhaal ,dank je wel daarvoor .Bij mij zijn de abrikoos en de amandel flink benut.Hier nemen de peren het stokje veelbelovend over.Het volk in TBH vliegt goed ,heeft gesloten werkster broed en is in tegenstelling tot vorig jaar erg waakzaam en strijdlustig.
Kan dat met de soort dracht te maken hebben?
Groet Tanja -
Ben de blogger
04-04-2017 om 10:47Tanja, in de regel niet, alhoewel er bijvoorbeeld nieuwe hybriden koolzaad zijn, die wel de agressiviteit blijken te stimuleren. Misschien zit er een andere moer bij jou op? Kijk vooral bij mooi zonnig weer!
Leuk dat de bijen hun voorkeur laten bepalen door datgene wat beschikbaar is. Blijkbaar kunnen ze hier ook nog op andere bloemen vliegen. -
Mathijs
05-04-2017 om 09:24Dag Ben,
Ik heb gisteren ook twee nieuwe toplatten geplaatst. Helaas is in de andere 3/4 latten broed aanwezig in de vorm van hele kleine larfjes. Ik kan dit dus niet meer gebruiken voor raathoning en ik wil eigenlijk geen honing uit raten waar broed in heeft gezeten.
Ook vrees ik voor dit volk, ze gooide er laatst een aantal niet volgroeide darren uit met DWV. Een aantal is natuurlijk niet veel op 20.000 bijen (of hoeveel zullen er nu inzitten?), maar ik zag ook veel kleine bijen. Kan het zijn dat ze of een verkort achterlijf hebben door een of ander virus, of omdat ze met natuurbouw verschillende grote van cellen bouwen ze daarom klein zijn? Ik hoop het laatste.
Groeten Mathijs. -
Ben de blogger
05-04-2017 om 09:34Mathijs, in het prille voorjaar geven bijen absoluut prio aan de uitbreiding van het broednest. Pas later komen aan de buitenkant raten met uitsluitend raathoning. Soms heb je schone honing bovenin en aan de onderkant broed. Dan moet je wachten tot het broed is uitgelopen voor je iets kan oogsten.
Kleine bijen en DWV-bijen en -darren worden er inderdaad uitgewerkt. Op zich is dit hygiënisch gedrag. Toch zou ik - als het er meer zijn dan enige per dag - een keertje hive clean druppelen tussen de straatjes waar het broed zit. Dat stimuleert nog meer het hygiënisch gedrag en doodt de mijten op de bijen. -
Wietske
06-04-2017 om 19:48Dank je wel Ben voor de geweldige informatie, zeker met betrekking tot toplattenkasten. Een vraagje over bovenstaande. Als je nu behandeld met hyveclean kun je dan nog de raathoning oogsten?
-
Ben de blogger
06-04-2017 om 20:00Wietske, je moet uitsluitend behandelen als het echt nodig is en uitsluitend op de bijen druppelen tussen de raten met broed. De nieuwe toplatten merken met punaises en daar vooral niet behandelen.
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.