31-08-2022

Nazomercheck en voeren

Eindelijk heb ik de zomerhoning van de volken af. Door een verbouwing en de daardoor uitgestelde vakantie heb ik de honing pas in de tweede helft van augustus van de volken gehaald. Vandaag de laatste bijenstand gedaan. Eigenlijk is me dat niet slecht bevallen. 

Anders moet ik na het afnemen van de honingbakken begin juli direct enige liters invertsuiker bijvoeren, maar nu konden ze gebruik maken van hun eigen honingvoorraden. Uiteraard eten ze dan wel honing (met pollen erin), maar veel honing minus 10% blijft veel honing. Tot mijn verbazing zat er in de broedkamers vaak ook nog vaak verzegelde zomerhoning. Dus van voedseltekorten, zoals geschetst in het nieuws was bij mij geen sprake. 

Ik realiseer me dat dit kan, dankzij het feit dat ik geen varroabestrijding meer hoef uit te voeren. Eergisteren ben ik ook weer begonnen met het monitoren van de dagelijkse mijtenval van 27 volken. Maar daarover meer in een volgend blogbericht. Eerst nog de beloofde video, die ik vandaag geschoten heb op drie verschillende lokaties over het eenbaksimkeren. 

Mocht je meer willen lezen over het eenbaksimkeren, neem dan eens een kijkje in het imkerboek "eenvoudig(er) en duurzaam imkeren in spaarkast en Topkast". Mocht je meer willen weten over het imkeren in Dadant- of TBH-kast dan kun je "Bijvriendelijk imkeren 2.0" eens inzien. In dat laatste boek kun je ook van alles lezen over het imkeren op kleine cellen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Hero

  03-09-2022 om 20:56

  Ha die Ben, was het niet beter geweest om eerst de moer te doden van het vreemde volk? mijn ervaring is dat de bijen soms een voorkeur houden van hun eigen koningin, vorig jaar verenigde ik een volk, de moer was 2 jaar oud, en haar dochter was van dat jaar, maar in het voorjaar zag ik tot mijn verbazing dat de oude moeder nog steeds aan de macht was. Groet BuckfastHero.

  Ha Hero, de oude moer was een P moer. Geen probleem als die zou blijven leven. Maar gezien het gedrag van de werksters zit er geen moer meer in. Groet, Ben

 • Claudio

  03-09-2022 om 21:00

  Hi,
  Eerst dit, bedankt voor de leuke filmpjes dit jaar weer.
  Zelf imker ik dit jaar ook op 1 bak.
  Bijna al mijn volken gaan de winter in met 1.5 bak, omdat de volken na het afnemen van de honing einde juli nog erg groot waren. Ik ben klaar.met voeren en behandelen.
  Het eerste moment om de onderbak weg te halen zou zijn ergens in februari.
  Of zeg jij dat er nog een eerder moment is om dit te bekijken.

  Gr.

  Ha Claudio, je kunt die ingreep beter eind februari doen. Niet later want dan komt er weer stuifmeel in. Groet, Ben

 • Ferry

  03-09-2022 om 21:02

  Volgens de schatting van de WUR in de studie “Wintersterfte van bijenvolken 2020-2021” hebben de Nederlandse imkers in totaal ongeveer 82,000 volken.
  Als iedere imker iets meer dan 1 jerrycan inversuiker per volk voert, hebben we met zn allen een afvalberg van meer dan 100.000 jerrycans gegenereerd. Niet te verkroppen toch? (Ik zie ook bergen jerrycans ontstaan bij ons op de schans)

  Is er al eens nagedacht over / kunnen we ons eens sterk maken voor bv een statiegeld systeem zodat die berg afval kan worden hergebruikt? Ik ben bereid daarbij te helpen.

  Ben benieuwd naar je reactie

  Ha Ferry, er zijn imkerwinkels waar je je eigen cans kunt laten afvullen met mais- of graansuiker. Is ook nog goedkoper. Toen ik nog 15 volken had, reed ik altijd naar Willich in Duitsland om ze daar weer te laten vullen. Dus hergebruik is goed mogelijk.

  Ik recycle ze nu via het afvaldepot van de gemeente.
  Groet, Ben

 • Hero

  03-09-2022 om 21:10

  Ferry volkomen met eens, laten we daar eens aan werken, zeer goede opmerking.

 • john

  03-09-2022 om 21:36

  Ferry. Afgeven bij de vuilstort bij t plastic en het wordt gerececyled.

 • Gosse

  04-09-2022 om 08:59

  Ben, als je in de BK 11 ramen gebruikt kan je dan in de HK gewoon 10 ramen gebruiken of moet je dan over naar 11 in de HK.
  Groet, Gosse

  Ha Gosse, je kunt gewoon 10 ramen blijven gebruiken in de hk. Sommige beroeps doen er 9 in omdat ze dan dikke spekraten krijgen. Groet, Ben

 • Marina

  04-09-2022 om 10:46

  Ferry, Ik ben het helemaal met je eens. Ik imker nog niet zo lang maar heb er ook moeite mee. Heb ook suiker uit de supermarkt gehaald, maar de anderhalve kilo pakken zitten ook in plastic! Het zou mooi zijn als navullen van de kannetjes hier ook mogelijk wordt!
  Of toch weer zelf suikerwater gaan maken ...

  Ha Marina, er zijn containers van 1000 liter te koop voor 845 euro, gratis afgeleverd. Daarmee kunnen de leden van een bijenvereniging zelf hun lege cans van vorig jaar afvullen. Groet, Ben

 • Floris kerssies

  04-09-2022 om 10:51

  Hallo Ben.
  Ik ben bijna klaar met voeren van suikerwater.
  Er zit erg weinig stuifmeel in de kast. Wat zou jouw advies zijn? ( beginnend imker)

  Gr Floris

  Ha Floris, ik maak me ook wel enigszins zorgen over de eiwitreserves van de bijen die nu geboren worden. Toch zitten ze blijkbaar nog niet helemaal zonder bijenbrood. Ik ben ook geen voorstander van het massaal gaan voeren met candipoline., een stuifmeelvervanger. Een gebied heeft een bepaalde draagkracht. Dat zal dit jaar kritisch worden. Groet, Ben

 • Jan JANSEN

  04-09-2022 om 12:19

  Hoi Ben,
  ik gebruik minder glucose siroop, welke ik hier bij de imker winkel koop, dan jij ik zit ongeveer op 12KG kast 10&11 ramen.
  Maar de maanden okt, nov, en januari gaat er een pak, 2.5kg, suikerdeeg op. December en februari zijn hier e koud voor suikerdeeg.

  Vraag is dit ook en goede mix voor de winter?

  Ha Jan, waarom voer je nu niet 2,5 kilo meer en laat je het suikerdeeg achterwege? Suikerdeeg voeren in januari stimuleert de aanleg van het broednest terwijl er nog geen vers stuifmeel beschikbaar is. Tenminste hier in NL, misschien bij jou in Frankrijk wel?
  Groet, Ben

 • Jes

  04-09-2022 om 12:21

  Dag Ben,
  Een praktisch vraagje. Ik zit kort voor mijn vakantie en wil weer terug naar mijn vaste aantal volken. Een prachtig ontwikkelde aflegger zit in een 11 raams BK. Deze wil ik verenigen met een volk, wat kleiner, wel brias, zit ook in een 11 raams BK, Segeberger. Echter de afstand is ca 4 meter tussen beide volken (op bijenstand).
  Dagelijks het volk ca 30 cm verplaatsen zie ik niet zitten.
  Dus dacht ik aan as dinsdag tegen de avond de volgroeide aflegger, op het andere 11 raams volk te zetten met zekerheidshalve krant ertussen (hoeft niet, weet ik, maar ze knagen zich er vast snel doorheen). Bovendien wordt dan mogelijk wat regen verwacht en mildere temperaturen 20-25 graden. Dan kan ik daarna ook verder met vervolgmierenzuurbehandeling met Liebig dispenser.
  Wat vindt jij daarvan, of heb je een beter idee?

  Ik kijk in oktober of de onderste BK weg kan, zo nee, ook goed. De andere volken staan wel op een 11 raams BK met een HK erop. Het bevalt me prima het eenbaks of 1,5 baks imkeren.

  Ha Jes, mits je andere volken tussen de twee te verenigen volken hebt staan, gaat het wel goed. De vervliegende haalbijen bedelen zich wel in bij de andere volken. Groet, Ben

 • Joris

  04-09-2022 om 16:59

  Hallo Ben, Ik heb in juni 5 6-ramers (isomokasten) waarvan 2 het nu niet goed doen :slechts 3 straatjes bezet en dus de winter allicht niet zullen overleven. Suikerdeeg hebben ze genoeg. Kan ik een zwakke 6-raamskast samenvoegen met een sterke 6-raams en overzetten naar een 11-raamskast en de koninginnen het onder elkaar laten uitvechten ? Of heb je een ander idee. Groet.

  Ha Joris, verenigen van zwak en sterk wordt afgeraden. Het sterke volk komt de winter wel goed door. Het zwakke volk kan ziek zijn, daarmee kun je ook het sterke volk besmetten. Dus voeg de 2 zwakke volken samen in een zesramer. Je schrijft suikerdeeg hebben ze genoeg. Je moet ze nu inwinteren met een suikerwateroplossing of invertsuiker. Groet, Ben

 • Maria Rueda

  05-09-2022 om 11:01

  Ik vraag mij nog een ding af bij het verenigen. Hoe weet je nou zeker dat de nieuwe koningin niet dood gemaakt wordt door de oude slecht presterende koningin, aangezien jij de andere niet dood maakt. Of weten de bijen dat goed zelf te regelen.
  Ik ben namelijk zelf van plan om mijn veger weer terug te verenigen op mijn hoofdvolk, aangezien de nieuwe koningin in mijn hoofdvolk niet goed aan de leg is. 1 raam broed in een volk met 2 broedkamers lijkt mij zeer weinig.....Wat denk jij?

  Ha Maria, wanneer ik verenig en één van de twee moeren is niet goed, dan haal ik eerst die moer eruit.
  Één raam broed is inderdaad erg weinig. Groet, Ben

 • Ted van Loon

  07-09-2022 om 09:03

  Hoi Ben als je de bijen op eigen honing wil laten overwinteren waar plaats je de honingkamer dan bij eenbaksimkeren onder of boven?

  Ha Ted, de volle hk laat je gewoon bovenop staan. Indien je nog volop zou moeten bijvoeren met suikerwater, dan plaats ik de hk - om te voorkomen dat er suiker in de hk komt - liever onder. Maar een hk met uitsuitend echte honing moet je gewoon bovenop laten staan (zonder moerrooster). Groet, Ben

 • Hinke Gouma

  11-09-2022 om 09:59

  Dag Ben, ik heb een volk in een houten spaarkast met een volle HK erop. Ik wilde ze ook zo in de winter laten omdat het een groot volk was. Nu zie ik dat het volk behoorlijk geslonken is, er zitten bijna geen bijen meer in de HK. Kan ik de HK nu onderop zetten zodat ze niet te veel warmte verliezen? Of moet de HK er toch af?

  Ha Hinke, je moet de volle honingkamer gewoon bovenop laten staan. Uiteraard zonder moerrooster tussen bk en hk.
  Het broednest en straks de wintertros zitten tegen de voerkrans aan en eten zich komend voorjaar weer naar boven. Ik neem aan dat het volk in de broedkamer nog wel 7 tot 9 ramen bezet houdt? Groet, Ben

 • Christa

  11-09-2022 om 11:07

  Hallo Ben, sinds juli heb ik een carnica volk. Ze doen het erg goed, ik heb al 13 kg honing kunnen oogsten. Ik wil de bijen inwinteren op eigen honing. Ik heb twee BK's waar verdeeld zo'n 11 volle ramen honing in zit , zeker 1 raam met stuifmeel. Verder zit er om het broed ook nog voer. Ik heb op 5 ramen brias. Denk je dat dit genoeg is om de winter door te komen? Graag jou advies . Groeten Christa

  Ha Christa, 11 volle ramen honing is 11 x 2 kilo, dus 22 kilo honingvoorraad. Dit is echt ruim voldoende voor de herfst en winter. Een raam stuifmeel is ook meer dan voldoende.
  Dus niets meer aan doen, zou ik zeggen. Groet, Ben

 • Hester Siegers

  24-09-2022 om 10:26

  Hallo Ben,

  Op 7 september schrijf jij het volgende bericht:’ Ha Ted, de volle hk laat je gewoon bovenop staan. Indien je nog volop zou moeten bijvoeren met suikerwater, dan plaats ik de hk - om te voorkomen dat er suiker in de hk komt - liever onder. Maar een hk met uitsuitend echte honing moet je gewoon bovenop laten staan (zonder moerrooster). Groet, Ben’. Nu hebben wij adhv dit advies de honingkamer op de broedkamer laten staan, zonder koninginnenrooster. Maar nu werd ik terug gefloten door mijn docent van de imkercursus, die zei dat je dan een koudebrug maakt, die bijen in de winter niet kunnen overbruggen. Dus dat het beter is om met 10 graden dagtemperatuur de honingkamer onder de broedkamers te zetten. Nu wil ik het volk eigenlijk niet meer storen, maar ik wil ook niet dat ze niet meer bij hun voer kunnen vanwege deze koudebrug. Dus nu weet ik het even niet meer. Wat kan ik nu het beste doen?

  Ha Hester, je doet er goed aan om je via Google te verdiepen in het begrip koudebruggen. Een koudebrug ontstaat wanneer er staal van buiten een huis naar binnen doorloopt. In bijenkasten slaat het condensatievocht neer op koude oppervlakken, bijvoorbeeld op niet geisoleerde glazen of plexiglas dekplank. Vandaar dakisolatie aan de binnenkant.
  Nu de ruimte tussen hk en bk. Die ruimte is gevuld met lucht, overigens hebben de bijen de bakken en de raampjes ook al vaak met was of propolis aan elkaar vast gezet. Zoals je wellicht weet, is lucht een goede isolator. Overigens tussen de ramen zit dezelfde ruimte als tussen de bakken.
  Lucht kan nooit een koudebrug veroorzaken.
  Er zijn ook imkers die uitsluitend met honingkamers werken, dus ook als broedgedeelte. Laat maar met een gerust hard de hk's vol bovenop staan, want het volk zal daar in februari en maart dankbaar gebruik van maken. In de maanden november, december en januari hebben ze hooguit drie kilo nodig, dat halen ze direct weg rondom de wintertros of het voorgaande broednest. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.