01-06-2018

Nazwerm onder aan de schuiflade

Tot mijn verbazing zag ik bijen aan de achterkant van de kast aan- en afvliegen. Maar aan de voorkant vlogen ze gewoon via de gangbare vliegopening in en uit. Het volk in de kast had BRIAS. Na het optillen van de spaarkast aan de achterkant zag ik een nazwerm met raat en al onderaan de schuiflade hangen. Dus waarschijnlijk een nazwerm uit een andere broedaflegger met meerdere doppen?

Wel zo makkelijk om het volkje over te hangen in een kast. Je kunt de schuiflade met volk en al als dekplank op een 10-raams kast, waarin al zo'n 6 ramen met kunstraat hangen, plaatsen. 

Overigens is met deze foto duidelijk te zien, dat het een nazwerm betreft. De omvang is zeer beperkt.

Zo'n 10 dagen na het afkomen van de nazwerm gaat de jonge moer aan de leg, bij de voorzwerm blijft de moer gewoon doorleggen zodra er weer cellen beschikbaar zijn. 

Dus een makkelijke methode om vast te stellen of je te maken hebt met een voor- of nazwerm is een check op open broed 7 dagen na het afkomen of onderdak bieden van de zwerm. Vind je eitjes en larfjes dan is het een voorzwerm met oude moer, geen eitjes betekent dat het een nazwerm is. Na enige weken nog geen broed? Hang dan een raam open broed in en kijk na een week nog eens. Redcellen? Zet het volk op 1 dop. Geen redcellen: er zit toch een moer in het volk!

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Annet

    01-06-2018 om 19:56

    Hallo Ben, heb je met deze warmte de schuiflade onder de volken? Of was dit toeval?

  • Ben de blogger

    01-06-2018 om 20:03

    Annet, ze blijven bij mijn vokjen gewoon zitten. Voldoende broed- en honingkamers geven, dan valt de baardvorming erg mee.
    groet, Ben

  • Tanja

    03-06-2018 om 16:05

    Ha Ben
    Hoewel t er niks mee te maken heeft ,even een vraag,vanmiddag word mijn TBH vliegplank
    ineens bestormt door een horde darren.Ik heb t vlieggat tot een enkel gat terug gezet.Maar waarom ineens een darren toevloed?
    Bedankt voor de blogs ik leer er veel van.
    Groet Tanja

  • Ben de blogger

    03-06-2018 om 18:40

    tanja, waarschijnlijk gewoon terugkerende darren. van 13.00 tot 15.00 uur zijn ze extra actief met mooi weer. gewoon laten gaan en vliegopening juist open laten. Groet, Ben

  • Henri

    04-06-2018 om 10:02

    Goeie morgen Ben,
    Indien je een zwerm of aflegger van een nieuwe koningin wilt voorzien, wanneer is dan het moment?
    Meteen of bv in augustus of september?
    Groet,
    Henri Nijkamp

  • Ben de blogger

    04-06-2018 om 11:41

    Henri, het antwoord is niet zo makkelijk op zo'n brede vraag. Daar heb ik een heel hoofdstuk over geschreven in mijn boek. Bij een zwerm is het de vraag of het een voorzwerm of nazwerm is, dus resp met oude of jonge moer. Je kunt namelijk alleen oud door oud en jong door jong vervangen in de regel. Bij een broedaflegger is het makkelijker, na 9 dagen moerloosheid redcellen breken en de nieuwe moer in kluisje met suikerdeeg invoeren. Vaak doe ik ze zelf er zo bij na het breken van de redcellen. Groet, Ben .

  • Gert Valk

    06-06-2018 om 15:39

    Dag ben,

    Ik heb een vraag over eierleggende werksters.
    Ik heb ongeveer 3 weken geleden 2 afleggers gemaakt. Bij een afleggen heb ik op Dag 10 een rijpe dop van een F1 Koningin in gehangen. Hey De koningin is net aan de leg. De andere aflegger had al vrij snel wat eitjes en het viel me op dat dat er een twee drie of vier per cel waren. Ik kon de koningin niet vinden maar dacht het zal wel een jonge Koningin zijn die nog onregelmatig legt. Maar nu een week later zie ik ook al cellen met wel 10 eitjes erin. Eierleggende werkster dus.
    De afleggers stonden naast elkaar. Gisterenavond heb ik de verkeerde aflegger 15 meter verderop in het hoge gras achter een Haag afgeschud.
    Achteraf denk ik dat ik er niet verstandig aan gedaan heb omdat allebei je weer terug vliegen en hij de goede broedaflegger zich naar binnen bedelen. Dus ook de eierleggende werksters?
    Wat is nu wijsheid. Een nieuwe schudzwerm maken en de goede Koningin invoeren. Of eerst even een week afwachten of wat dan ook?
    Graag jouw expertise!

    Alvast hartelijk dank!

  • Ben de blogger

    06-06-2018 om 16:24

    Gert, de eileggende werksters blijven in het gras achter, ga maar eens kijken in het gras achter de haag. Dus geen angst, de goede bijen vliegen af op het moergoede volk. Over een week kijken en misschien een grotere kast geven. Dit gaat dus wel goed. Groet Ben

  • Gert Valk

    06-06-2018 om 18:47

    Hele geruststelling! Bedankt

  • Henri

    07-06-2018 om 08:41

    Hoi Ben,
    Een aflegger die op dit moment in èèn broedbak zit, heeft 5 volle raampjes met broed 3 met honing en nog maar 1 raampje waarzij aan kunnen bouwen.
    Wat is wijsheid?
    Een uit te bouwen bak erboven of onder de huidige bak.
    Ik heb op dit moment geen uitgebouwde raampjes, maar dat lijkt mij niet erg omdat er genoeg nieuwe werksters aan komen...
    Dit is trouwens een behoorlijk contrast met een aflegger die er naast staat, deze is van dezelfde datum en van een beter volk afkomstig, maar heeft zich nog niet half zo goed ontwikkeld, komt goed tijd genoeg.
    Groet, Henri

  • Ben de blogger

    07-06-2018 om 08:56

    Henri, hang het nog uit te bouwen raam vooral tegen het broednest aan en plaats er een halve bak bovenop. Dan kun je straks het volk op 1,5 bak inwinteren. Een halve bak bovenop kunnen ze goed aan. Je kunt ook nog even wachten tot het moment waarop het nieuwe broed gaat uitlopen, dan hebben ze weer ruimte nodig. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.