12-06-2017

nazwerm uit afvlieger

Tijdens de basiscursus in Klein Dochteren (gemeente Lochem) hebben we een vlieger gemaakt, waarbij we niet op de gebruikelijke 13e doppen konden breken in het afgevlogen volk. Op de eigenlijke planningsdag voor het maken van kunstzwermen was dit volk onhandelbaar. Daarom de les erna nogmaals een poging ondernomen en ze waren nu weer als lammetjes. De vlieger bevatte de oude koningin en bezette acht ramen bijen. De acht ramen waren in twee weken keurig uitgebouwd. Je zou verwachten dat deze aderlating voor het hoofdvolk (de afvlieger) voldoende zou zijn om de zwermplannen op te geven. Echter viertien dagen na het maken van de vlieger was er zaterdag weer praktijkles. Na aankomst op de cursuslocatie gonste het van de bijen tussen de fruitbomen. En ja hoor! Een extraatje voor de cursisten, een nazwerm streek neer in de fruitboom.

Zo zie je maar dat het maken van een vlieger niet voldoende is om de zwermdrift te elimineren. Doppen breken op de 13e dag blijft een must. Hieronder zie je (als je op de foto klikt) het aanvliegen van de zwerm. Enige duizende bijen clusteren rondom een tak, keurig in de schaduw onder het bladerdak van de fruitboom.

 

 Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • patrick

    12-06-2017 om 12:54

    Dag Ben,

    Weinig fruit te bemerken aan de boom...

  • Marion

    12-06-2017 om 18:14

    Beste Ben,
    Zeer geruststellend te vernemen dat ook bij jou de bijen soms onhandelbaar zijn. Op jouw filmpjes ziet het er altijd zo rustig uit .......

  • Susan

    12-06-2017 om 18:45

    Gisteren een mooi vol gesloten honingraam geoogst en even buiten laten staan. Vervolgens vergeten binnen te halen. Vandaag zag ik er veel bijen op zitten en zag dat alle dekseltjes eraf waren geknaagd en het bijna helemaal leeggegeten was. 1,5 kilo honing weg binnen 12 uur !. Ik vraag me af waar het is, opnieuw opgeslagen in de honingkamer? Waren ze uitgehongerd? Waardoor doen ze dit dan niet niet in de honingkamer?

  • Ben de blogger

    12-06-2017 om 20:35

    Marion, het was een volk van een andere imker ;-).

    Susan, bijen hebben excellente speurneuzen en hebben zelfs specialisten in het volk om drachten op te speuren, namelijk de speurbijen. Met jouw honingraampje hadden ze een buitenkansje om snel hun voorraden aan te vullen. Deels wordt het opgeslagen, deels wordt het direct opgegeten.
    De speurbijen zijn alleen gericht op externe drachtbronnen. De wachtbijen zorgen dat vreemde (speur)bijen niet binnen komen en de voorraden beroven.

  • Susan

    12-06-2017 om 21:37

    Gisteren een mooi vol gesloten honingraam geoogst en even buiten laten staan. Vervolgens vergeten binnen te halen. Vandaag zag ik er veel bijen op zitten en zag dat alle dekseltjes eraf waren geknaagd en het bijna helemaal leeggegeten was. 1,5 kilo honing weg binnen 12 uur !. Ik vraag me af waar het is, opnieuw opgeslagen in de honingkamer? Waren ze uitgehongerd? Waardoor doen ze dit dan niet niet in de honingkamer?

  • Henri Nijkamp

    13-06-2017 om 15:23

    Ik heb 3 volken, alle kasten staan onder bomen. Met name linden, aan de rand van een uitgestrekt gebied van enkele hectaren in bezit van Limburgs Landschap beheer, geweldige plek. Wat mij opvalt is, er ontstaan geen belegde doppen. Ondanks dat 1 kast erg vol met bijen is. Van deze kast heb ik een aflegger gemaakt om het iets uit te dunnen. Ben hoe kan het dat ik geen zwermdrift bemerk? Er wordt hoogstens een enkele dop gevormd, die ik bij de wekelijkse controle verwijder.

  • Rob W. le Mair

    14-06-2017 om 08:03

    Als je zo'n afvlieger nogmaals laat afvliegen is het probleem opgelost. Ze laten dan 1 moer uitkomen en knagen de andere doppen open.
    Zie hiervoor het boek van Ted Hooper.
    Rob.

  • Ben de blogger

    14-06-2017 om 21:39

    Henri,
    zwermtraagheid is een genetische eigenschap. Met name Buckfastbijen zijn hierop geselecteerd. De imker kan ook zwermvertragende maatregelen nemen, zoals op tijd ruimte geven en laten bouwen (bouwraammethode). De volle zon mijden werkt ook zwermvertragend.

  • Werry Jonker

    15-06-2017 om 20:00

    Beste Ben,
    In een Golzkast was een moerwisseling geweest.
    Vandaag zag ik tijdens controle alleen darrenbroed, maar ook op 4 ramen mooie doppen, waarvan 1 gesloten.
    Hoe kan dat? Zetten de werkster ook doppen aan op darrenlarfjes?
    Heb de 4 ramen apart in de kast gezet, achter een sluitplank.
    Zaterdag heb ik nieuwe bevruchte F1 koninginnen, kan ik een F1 in een kooitje met deeg in de kast doen, als ik alle doppen heb gebroken?

  • Ben de blogger

    16-06-2017 om 09:05

    Werry, het is bij een stille wissel mogelijk dat de oude moer nog enkele bevruchte eitjes heeft gelegd waarop de bijen doppen hebben aangetrokken. Waarom zet je ze apart?
    Uit voorzorg kun je na het breken van de doppen de moer invoeren via een wasdop of nicot kluisje met suikerdeeg. Ikzelf laat meestal de nieuwe moer zo los in het volk. Maar dat zijn altijd net geboren nog langzaam lopende moeren.
    Mocht je diagnose onjuist zijn en heb je te maken met bultbroed van eileggende werksters dan kan de invoering van een jonge moer de mist in gaan. Maar ook dan lukt het nog wel eens. Daarna vooral geduld hebben....

  • Anoniem

    16-06-2017 om 12:45

    Beste Ben,
    Ik heb de 4ramen met doppen apart gezet, om zwermen te voorkomen. Maar achteraf niet nodig, want dan hadden ze al gezwermd, want er was een dop gesloten.
    Zal de ramen nog eens goed bekijken op leggende werksters.
    De nieuwe F1 moeren zitten op MP raampjes,die in mijn Golzkast passen.
    Als ik een raampje met F1 moer en een voerraam apart in de Golzkast zet met een sluitplank met varroagaas, dan stoppen de werksters met leggen? En kunnen de bijen aan elkaar wennen?
    Groet Werry

  • Ben de blogger

    16-06-2017 om 14:59

    Werry, bij een stille moerwisseling wordt er NOOIT gezwermd, daarom heet het stil.
    I.v.m. het invoeren moet je eerst zeker weten wat diagnose is. Eileggende werksters of een stille moerwisseling. Jonge moer achter rooster merken ze aan de andere kant niets van!
    PS Niet te veel de kast open maken, storing geeft stress!

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.