09-06-2021

Nazwerm zo groot als een voorzwerm

Meestal wordt er verteld dat nazwermen klein zijn en maximaal enige duizenden bijen bevatten. Dat klopt indien er al een voorzwerm vertrokken is. Maar in dit geval was de voorzwerm op maandag 31 mei terug gevlogen naar de kast vanwege een geknipte koningin. Ik heb toen alle doppen verwijderd en een jonge moer laten inlopen. Echter de bijen bleken toch redcellen opgetrokken te hebben, want dat bleek het geval te zijn toen ik na vertrek van de nazwerm de broedkamer controleerde. De redcellen waren vrijwel allemaal rijp en hadden zeker gezorgd voor vele nazwermen in de komende dagen. 

Ik vond een uitgelopen dop in de broedkamer en in de nazwerm vond ik een jonge moer. Die laatste heb ik eruit gehaald en het geheel weer verenigd via de bovenkant van de dadantkast. Of dit zo goed komt, is twijfelachtig. Maar ik had geen reservekast of kieps bij de hand. Dus nood breekt wetten en dan kies je voor een praktische oplossing. Over drie weken zullen we het zien. Het was weer een enerverende ervaring om midden in zo'n enorme zwerm te staan. 

Ondertussen is er een heel goede pseudoacaciadracht op gang gekomen. De meeste moeren kunnen geen eitjes meer leggen. Welllicht in de avond en nacht in de net uitgelopen cellen. Alle overige cellen zitten stampvol verse nectar. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Maurits Tax

  09-06-2021 om 20:58

  Dag Ben, indrukwekkend blijft het. En heel mooi gefilmd. Ik heb weer een vraag. Hoe slaag jij erin de moer in de zwerm te vinden? Ik neem aan dat je pas kunt zoeken na het binnenhalen van de zwerm. Dus in de dadant, in dit geval? Dank voor je antwoord.
  Groet, Maurits

  Ha Maurits, puur geluk hebben. Ik had een hk op een dekplank onder de zwerm gezet en de zwerm afgeschud. Toen er deels een omgekeerd dak opgelegd. Een deel van de zwerm vloog 2x terug naar de tak. Toen heb ik het laatste deel in het dak afgeschud en zag ik direct de moer lopen. Ze probeerde al weer op te vliegen. Maar ik had haar met veel mazzel dus te pakken. Groet, Ben

 • Lineke

  10-06-2021 om 11:07

  Goedemorgen Ben, weer een vraagje :-)

  Vanmorgen de bijen na 2 weken weer gecontroleerd en bij het openen van de kast viel me meteen op dat er veel minder bijen in de kast zaten. Dus daarmee dacht ik al dat ik een zwerm verloren ben. Bij het controleren van de broedkamer zag ik ook alleen nog maar gesloten broed, geen open broed meer. En ik zag nog veel doppen, waarvan sommigen open waren (echt keurig klepje open, dus ik vermoed uitgelopen koninginnen), maar sommigen waren ook leeg (terwijl ze wel gesloten waren?!) en in andere gesloten doppen zaten larven. Geen poppen of koninginnen die op het punt stonden om uit te lopen. Ik was begonnen met doppen breken van de doppen die onder aan het raam hingen, maar heb er voor de zekerheid toch 1 laten zitten. Daarna kwam ik ook nog 2 doppen midden op het raam tegen waarvan ik me afvroeg of het redcellen waren. Die heb ik dus ook maar laten zitten. Toen durfde ik niet meer verder te kijken, bang dat er een jonge koningin in het volk zit die ik zou kunnen verstoren (inballen). Kast gauw weer afgesloten en nu besloten om ze voorlopig (5 weken?) maar met rust te laten en dan te controleren of je nieuwe moer goed aan de leg is. Is dit de juiste strategie? Had ik dingen anders moeten doen (behalve een week eerder controleren om de zwerm te kunnen voorkomen). Het leek er trouwens soms ook op of de bijen de doppen aan het ruimen waren, maar dat kan wellicht ook komen omdat ik ms de dop had beschadigd en dat ze dan de larf ruimen? Dus ik weet het niet zeker.

  Graag weer je advies in deze.

  Dank!

  Groet, Lineke

  Ha Lineke, aangezien je uitgelopen doppen gezien hebt, zit er ook al een jonge moer in. Je had dus gerust alle doppen weg kunnen halen. Er blijft nu nog kans op nazwermen. Waarschijnlijk zijn alle nazwermen al vertrokken en stopt het nu vanzelf. Je bent al voldoende bijen kwijt geraakt helaas. Ik zou zeggen over 3 a 4 weken moet er weer een leggende koningin aanwezig zijn. Groet, Ben

  PS die lege doppen, die je zag, waren gewoon uitgelopen doppen, maar het klepje was weer dicht geklapt. Laatst gaf ik zo'n "rijpe" dop weg, bleek al uitgelopen

 • Lineke

  10-06-2021 om 13:43

  Hoi Ben, dank voor je reactie. Ben altijd zo bang om alle doppen of alle behalve 1 dop weg te breken. Stel je voor dat er toch geen goede moer is of die ene dop net niet goed is (zeker nu ik ook gesloten doppen aantrof die leeg waren) en ik al hun kansen dan ontneem en met een hopeloos moerloos volk eindig... ik heb maar 1 volk dus kan ze dan ook niet meer helpen.

  Maar de kast was nu vrij leeg dus ik ga er inderdaad maar vanuit dat er geen nazwermen meer volgen. Hoop dat een andere imker mijn zwermen gevangen heeft. Niemand hier heeft iets gemerkt.

  Groetjes, Lineke

 • Patrick

  10-06-2021 om 21:05

  Hoi Ben,
  Even nog een vraag over koninginnenteelt.
  ingekooide doppen.
  Ik kan van n imker ingekooide doppen krijgen op dag 11.
  Ipv de gesloten dop in een apidea aanbieden wil ik graag eerst dat de koningin geboren wordt zodat ik haar kan merken.
  Ik heb geen broedstoof,is er n andere manier om de ingekooide doppen op temp. tehouden.
  Kan ik ze zeg maar tot haar geboorte boven n moerrooster in een honing kamer plaatsen .
  Dat is dus maar voor 2dagen tot ze uitloopt.
  Mvg.Patrick.

 • Ben de blogger

  10-06-2021 om 21:16

  Ha Patrick,
  Hoe doe je het met vervoer? De doppen mogen niet afkoelen. In een zeer goed bezette hk boven het rooster gaat het prima. Wel in het midden plaatsen voor optimale warmte. Groet, Ben

 • Patrick

  10-06-2021 om 21:25

  Oei Ben,daar heb ik niet aangedacht.
  Tempex bak met thermosfles?
  De reis duurt klein uurtje.
  Kan ik t ook gewoon in een 10 raams volk plaatsen,ze zijn immers ingekooid.
  Andere optie,thuis kastjes klaar maken.
  Kastjes meenemen,dop plaatsen en naar huis.
  Kan de dop dit verdragen.

  Patrick, je kunt gesloten doppen wel vervoeren in een teeltraam met aan weerskanten een raam gesloten broed met bijen. Ideale verwarming met de juiste temperatuur. Niet in een moergoed volk bij de moer doen, die is agressief tov andere moeren.

  Dop in de apidea kan mits de apidea's goed gevuld zijn en daarmee voldoende warmte genereren. Door het vervoer kunnen de bijen slecht trossen.
  Groet, Ben

 • Jaap uut Ede

  10-06-2021 om 22:48

  Dus Ben, een zingende voorzwerm gehad?

  Ja, de tweede in mijn carrière. Voor zover ik weet ;-).
  Groet, Ben

 • Patrick

  11-06-2021 om 08:50

  Ben bedankt .
  Ik ga voor het vervoer van de doppen in een 3ramer op n teeltlat.groeten ,Patrick

 • ivo

  11-06-2021 om 11:45

  Dag Ben, Goedemorgen,
  Klein vraagje:
  Als je een kilogram verzegelde raathoning hebt, hoeveel gram honing zit daar dan ongeveer is?

  Dank
  Ivo

  Ha Ivo, bedoel je een vierkant raathoning zonder houten kader/raampje? Raat weegt heel weinig, op een kilo honing misschien 50 gram. 1 kilo is ongeveer 2,5 dm2 raat, mits aan beide kanten verzegeld. Groet, Ben

 • Gerhard

  11-06-2021 om 19:51

  Ha Ben,
  ik heb een behoorlijk volk maar de moer van 2020 maakt niet veel broed meer aan , de bijen merken dit ook en hebben 2 doppen aangemaakt.
  dus hoogst waarschijnlijk een stille moer wisseling .
  nu wil ik graag een andere jonge moer invoeren wel van het zelfde ras carnica.
  is dit nu al mogelijk of gewoon zijn gang laten gaan en in augustus een jonge moer in voeren en geeft dat het beste resultaat.
  Groet Gerhard.

  Ha Gerhard, een wisselmoer is vaak een prachtige moer. Ze is natuurlijk wel een volgende generatie dus wanneer je liever een F1 invoert, kun je wellicht de oude moer en de doppen wegnemen en de jonge moer direct invoeren.
  Je kunt de wisselmoer ook een kans geven en alles op zijn beloop laten. Ze is inderdaad altijd nog verwisselbaar eind augustus. Groet, Ben

 • ImkerToon

  12-06-2021 om 11:06

  Klopt het dat bijen in een zwerm, door vol zuigen met nectar/honing niet steken??

  Ha Toon, beide beweringen kloppen, bijen steken nagenoeg niet tijdens het zwermen en ze nemen inderdaad een volle honingmaag mee.
  Ik weet niet of er wetenschappelijk bewijs is dat deze twee zaken direct aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Overigens steken mijn bijen zonder te zwermen ook nauwelijk ;). Groet Ben

 • Joost

  13-06-2021 om 19:45

  Dag Ben,
  Net als bij jou was mijn voorzwerm ook teruggeslagen op het hoofdvolk. Na een week is er een nazwerm afgekomen door een uitgelopen wisselcel die midden op het raam zat , die ik over het hoofd had gezien. Het jonge moertje heb ik uit de nazwerm gehaald en nadat ik alle onrijpe doppen gebroken heb teruggeven aan het hoofdvolk en de moerloze zwerm gebruikt als pleegvolk voor de koninginnenteelt. Alleen het hoofdvolk is nog steeds extreem groot, bestaat er nu een grotere kans op een bruidszwerm of gaat dit meestal goed.

  Ha Joost, meestal gaat dit goed. Ik vertrouw er ook op, want mijn volk is nog compleet. Groet, Ben

 • Peter van Zoest

  13-06-2021 om 21:02

  Is de Q van een nazwerm eigenlijk nog onbevrucht?

  Ja Peter

 • karin

  15-06-2021 om 17:31

  Hoi Ben, deze namiddag een inkomende zwerm op mijn stand gekregen :-) ze zijn in een leegstaande afleggerkast gekropen. Ik had een uur tevoren rond de lege kast wel een tiental bijen gezien, maar er verder niet bij stilgestaan. Iedereen is intussen bijna binnen, ze stertselen volop...zo mooi om te zien.
  Wanneer geef ik ze siroop? Er zijn tegenstrijdige meningen...1dag wachten, 3 dagen wachten? over naar hulplijn ;-)

  Ha Karin, de richtlijn uit de boeken is inderdaad 3 dagen. Maar wanneer ze de tweede dag in de kast blijven, kun je ze gerust in de schemering van donderdagavond voeren. Groet, Ben

 • Don Kooijman

  16-06-2021 om 07:24

  Hoi Ben, ik heb 1 kast waar geen broed meer in zit maar wel een uitgelopen dop, houd dit in dat in dat er een jonge moer is maar nog niet aan de leg? Wat kan ik het beste doen, nog even afwachten of er een raam met open broed uit een ander volk in hangen.

  Ha Don, geef het volk in ieder geval drie weken de tijd gerekend vanaf de vermoedelijke uitloopdatum, daarna kun je een raam open broed inhangen wanneer er nog geen eitjes zijn. Groet, Ben

 • karin

  16-06-2021 om 12:00

  Hoi Ben, bedankt voor de info :-) ik heb nog een halve bus invertbee van vorig najaar. Verval datum 03/2021. Kan ik die nog gebruiken voor de zwerm? of ivm te hoog HMF beter wegkieperen?

 • Francine

  28-06-2021 om 14:33

  Hallo Ben, hartelijk dank voor alle zeer informatieve blogs en videos. Ik heb een vraag over een situatie in mijn aflegger. Ik heb deze lente een aflegger gemaakt en 6 km verplaatst. Daar is een jonge moer in uitgelopen. Deze begon maar niet met leggen. Na een aantal weken de moer beter bekeken, bleek ze een beschadigd vleugeltje te hebben, waarschijnlijk voor haar bruidsvlucht gebeurd. Ik heb haar eruit gehaald en ik heb een raam eitjes van een ander volk met een jonge moer die net was gaan leggen gehaald en in de nu moerloze aflegger gehangen. Dit raam bevatte alleen maar eitjes, geen ander vorm van broed, maar zat wel aan beide kanten goed vol met eitjes. Een aantal dagen later ben ik gaan kijken of ze redcellen aan het vormen waren. Er waren in het midden 2 belegde redcellen uitgebouwd. Maar alle andere eitjes waren verdwenen. Waarom zijn deze eitjes verwijderd? Imkers in mijn omgeving hadden dit nog nooit meegemaakt en wisten het ook niet. Inmiddels is er gister uit 1 van de redcellen een jonge moer uitgelopen. Groeten Francine

  Ha Francine, waarschijnlijk lijkt hier meer sprake van het gedrag van wisselcellen. Je oude moer had een gebrek en het volk wilde haar dus graag wisselen. Had ze eigen open broed gehad dan had je veel meer redcellen gekregen na uitname van de moer. Maar nu hebben ze de vreemde eitjes geruimd.

  Overigens is dat een redelijk gewoon verschijnsel in moergoede volken. Hang je hierin larven of gesloten broed dan blijft het verzorgd worden, maar hang je "vreemde" eitjes erin dan worden de eitjes geruimd.

  Dit is ook bij jou gebeurd. Waarschijnlijk hebben er dus slechts enkele piepjonge larven in het midden gezeten. Dat zijn de wisselcellen geworden.
  Waren het mooie grote cellen?
  Groet, Ben

 • Francine

  29-06-2021 om 08:34

  Hallo Ben, dat is duidelijk! Ik had inderdaad alleen eitjes voorhanden, de moer van het volk waar ik ze uithaalde, was zelf zo jong, dat er nog geen gesloten broed was. Dan is het maar goed dat ze nog een paar mini larfjes hebben kunnen vinden! De cellen waren mooi, de uitgelopen moer is vrij klein naar mijn mening. Ik laat ze nu even met rust en kijk over een paar weken weer of ze aan het leggen is. Hartelijk dank!

  Francine, jouw waardering "mooie cellen" duidt er inderdaad op dat de bijen wisselcellen gemaakt hebben en dus geen redcellen. Het verschil zit in vorm, aantal en verzorging. Groet, Ben

 • Eric W

  30-06-2021 om 21:43

  Hallo Ben.
  Ik heb een zwerm in de buurt geschept. Ik weet dus niet of het Buckfast of Carnica of iets wat er tussenin zit. Kan ik de koningin verwijderen. En er een raam met brias inhangen uit een Carnica volk?
  Ofwel hoe krijg ik hier een meer raszuivere volk van.
  Het was een grote zwerm met waarschijnlijk de de oude koningin die toch vervangen dient worden

  Ha Eric, je doet aannames, die misschien niet juist zijn. Er kan wel een p moer inzitten of een f1 van dit jaar. Als dit een bastaard volk is, kun je er wel een raam carnica brias inhangen. Maar als het buckfast is, dan werkt dat niet. Je carnica moer wordt gewisseld. Ik zou eerst maar eens goed naar de kleur en tekening van de bijen kijken. Dan weet je wat voor bijen dit zijn. Groet Ben ik

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.