20-02-2020

NBV Q & A sessie met Bijenblogger Ben Som de Cerff

NBV Q & A sessie met Bijenblogger Ben Som de Cerff

In het werkplan voor 2020 van de NBV staat onder het kopje Kennisoverdracht het voornemen om de BijenBlog te continueren en te onderzoeken of we meer in contact kunnen komen met de BLOG-volgers, bijvoorbeeld door live sessies via YouTube. Hiermee willen we vooral de nieuwe generatie imkers aanspreken. 

Eerste Q en A

Met dit BLOG-bericht willen we de eerste Q & A sessie aankondigen. Deze staat gepland voor 's avonds 2 maart van 20.30 tot 21.30 uur via het You Tube kanaal van Ben. De eerste sessie is vooral bedoeld als tryout. Om jullie vragen over het imkervak enigszins te structuren willen we werken met thema's. Het eerste thema bestaat uit de voorjaarswerkzaamheden in de bijenvolken. Zit je met vragen over de periode maart, april en mei bewaar ze dan voor deze sessie. Je vragen kun je dan via de chat intikken en je krijgt dan via de webcam direct van mij antwoord. Soms zal ik vragen gecombineerd behandelen.  

Aanmelden voor deelname

Om deel te nemen aan de Q & A moet je je van tevoren aanmelden via deze link. Je krijgt in de uren voor de sessie een mailtje met de juiste You Tube link. Om 20.30 uur zal de streaming chatsessie beginnen.

We zijn benieuwd naar jullie vragen en ervaringen.

Frans Moens en Ben Som de Cerff  

 

Deel dit bericht

Reacties

 • jaap

  20-02-2020 om 22:31

  er blijft toch wel de gewone blog? ik werk niet met You Tube

  Jaap, het BLOG blijft gewoon. Groet, Ben

 • Jaap 2

  21-02-2020 om 08:28

  Is de aanmelding algemeen of alleen voor 2 maart?
  2 maart kan ik niet

  Jaap, alleen voor 2 maart as. Groet, Ben

 • dirk

  21-02-2020 om 09:10

  Ben, blijft de sessie nadien nog beschikbaar op het You Tube kanaal?

  Dirk, dit is een tryout, die uit privacy overwegingen niet openbaar gemaakt zal worden. Mocht dit in de toekomst anders worden, dan wordt dit vooraf bekend gemaakt. Groet, Ben

 • Jan Adrichem

  21-02-2020 om 10:44

  Leuke ontwikkeling.
  Echter ik moest wel nadenken over Q en A
  Waarom niet gewoon Vraag en Antwoord?
  Jan

  Jan, je hebt gelijk, maar we moeten ook aan de jeugd denken. De jeugd heeft de toekomst ;-). Groet, Ben

 • jan timmers

  21-02-2020 om 22:45

  Is het ook te volgen als je slechthorend ben?

  Jan, je kunt de luidspreker van de laptop harder zetten, misschien helpt dat voldoende? De gestelde vragen kun je mee lezen. De antwoorden zijn alleen gesproken. Groet, Ben

 • Ed Rietdijk

  22-02-2020 om 20:33

  Hoi Ben,
  Ik ga mij ook opgeven, ik barst van de vragen.
  Groet, Ed

 • J El

  24-02-2020 om 18:58

  Hoi, is dit ook te volgen zonder dat je zelf vragen hebt, oftewel, ik geef me op, stel geen vraag, maar kijk en luister gewoon mee. Want als ik het goed heb is het eigenlijk een VLOG waarin je live vragen beantwoordt.

  J, geef je maar op en lees en luister maar naar de vragen en antwoorden van anderen. tot binnenkort! Ben

 • Joop Clarijs

  15-07-2021 om 13:44

  Beste Ben,
  Ik ben als vrijwilliger werkzaam op een eendenkooi van het Zuidhollandslandschap en heb er ook al jaren een paar bijenvolkjes staan in het kooibos. Dat was nooit een probleem tot we onlangs een nieuwe regiobeheerder “veenweide” kregen en ik out of de blue te horen kreeg dat ik Of m’n bijen moet wegdoen Of zwarte bijen moet gaan houden. Volgens hem tolereert geen enkele landschapsorganisatie meer Buckfastbijen meer op hun terreinen. Ben hevig ontdaan hierover. Jij hebt een bijenstand op Hackfort bij Natuurmonumenten. Heb jij geen last met de bijenconcurentie gedoe enmoet ík hiermee nu omgaan.?
  Met een vriendelijke groet,
  Joop Clarijs

  Ha Joop, ik heb op mijn bijenstanden geen probleem met Natuurmonumenten, ik bestuif het fruit daar met mijn bijen in een hoogstamboomgaard.
  Ik denk dat je twee opties hebt. 1. goede voorlichting geven en vertellen dat de buckfastbij als basis uit de oorspronkelijke zwarte bij ontstaan is. De buckfastbij bestuift op dezelfde wijze als andere bijensoorten, en getalsmatig zijn de volken nagenoeg even groot. De invloed van ieder bijenras op de omgeving is hetzelfde. Alle honingbijen zijn generalisten en met voldoende natuur is er plaats voor wilde bijen en honingbijen, gehouden door imkers.
  2. Onkunde kun je ook bestrijden met onkunde, je kunt natuurlijk zeggen dat je bastaardbijen hebt en door lokale standbevruchting een lokaal aangepaste bij houdt, die goed past in het veenweidegebied. Daar is niets van bezijden de waarheid.

  Het is triest dat het ware probleem niet wordt benoemd namelijk de achteruitgang van de natuur en de teloorgang van de biodiversiteit in de weilanden.
  Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.