15-03-2020

NBV Q & A sessie zwermbeheersing en invoeren jonge moeren

NBV Q & A sessie zwermbeheersing en invoeren jonge moeren

Op 6 april is de tweede online NBV Q & A sessie gepland. De eerste sessie op 2 maart met gemiddeld zo'n 60 toehoorders en vragenstellers verliep heel vlot en beheerst. Om 20.30 uur kunnen jullie je vragen weer stellen, dit keer over de periode mei en juni met als thema "zwermbeheersing en koninginnen invoeren".

Je kunt je aanmelden via deze link

 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Gerard

    15-03-2020 om 12:54

    Kan de sessie opgenomen worden?

    Gerard, technisch kan het wel, maar we zullen het uit privacyoverwegingen niet doen bij deze sessie. Groet, Ben

  • Gaby

    15-03-2020 om 16:18

    @Gerard,

    Hoi Gerard, dat kun je zelf ook doen. Google even op 'gratis tools om schermopnames te maken'.
    Het is maar een tip. Er zijn veel programma's die dit kunnen.

  • Jos Snoek

    15-03-2020 om 19:26

    In het kader van Corona lijkt het mij niet onverstandig om hier expliciet een online versie van te maken

  • André

    15-03-2020 om 21:52

    Beste Ben,
    Even iets anders.
    Als blijk van een zachte/warme winter zag ik vandaag de eerste hoornaar vliegen, dus dat beloofd nog wat voor het komende jaar.
    Hartelijke groet, André

    André, alle wespen, die je de komende weken tegenkomt zijn koninginnen. Dus kom je er eentje tegen met gele poten (Aziatische hoornaar) dan weet je wat je te doen staat. Groet, Ben

  • Andrew Millar

    15-03-2020 om 22:17

    @Gaby/Gerard dit zit ingebouwd in windows tegenwoordig: windows toets + G en dan krijg je opties waaronder het opnemen van je scherm.

  • Olav Visser

    15-03-2020 om 22:49

    De hoornaar rustig laten vliegen. De bijen weten al langer dan wij er zijn wat ze moeten doen bij ongewenst hoornaar bezoek. En wij hoeven niet in te grijpen voorzover er echt iets gebeurd. En als een volk op een bijenstand daadwerkelijk last van een aanval heeft kun je aannemen dat dat volk verzwakt is. Hoornaar, wesp, libelle...prachtige schepsels. Superefficiënte predators. Ervan genieten en het goed observeren!

  • karin

    16-03-2020 om 08:08

    Akkoord als je spreekt over "onze" hoornaar, de Aziatische is wel een heel ander verhaal!!

  • Jan JANSEN

    16-03-2020 om 21:29

    Aziatische Hoornaar!

    Voor een ieder, ik zou zeker in maart Ben zijn advies volgen. Zie je er één probeer haar te doden, daar het de koningin is opzoek naar eten!

    De Europesche bij weet absoluut nog niet wat zij aanmoeten met de Aziatische hoornaar of ook wel frelon genoemd.

    In de ochtend beginnen met tien grote volken en er in de avond nog zes over hebben is geen uitzondering, het zijn moord machines!

    Dus André oude racket in de stal zetten en ze hiermee een redelijk duwtje geven, en zet wat vallen gevuld met bruin bier, witte wijn, en siroop. Van alles een derde.

    Als je een een oudige val wilt zien heb ik wel afbeeldingen en tips.

  • Toon

    17-03-2020 om 18:37

    Heb vandaag in volk op twee BK, twee doppen (koninginne) gebroken. Wat is de stemming van z’n volk?
    Vorig najaar voegde ik twee volken samen met de krantmethode. Het is nu een groot volk op twee bakken met broed op 4 ramen net tussen de overgang van de twee bakken. Er zit behoorlijk veel broed in meer dan 12 dm.

    Toon, waarschijnlijk loopt de oude moer op zijn laatste benen en hebben de bijen 2 wisseldoppen aangelegd om de oude moer te vervangen. Waarschijnlijk te vroeg voor een goede bevruchting. Waarschijnlijk komen de wisselcellen terug. Groet, Ben

  • André

    18-03-2020 om 22:26

    Even ter aanvulling van wat Jan Janssen verteld.
    Ik gebruik altijd een appelsap fles van Schulp, deze heeft een grote opening.
    Uitermate geschikt voor de grotere wespen.
    De fles vul ik tot iets onder het midden met suikerwater, met daarop een half blikje bier, en daarna een aantal druppels Dreft.
    Het suikerwater is zoet daar komen wespen op af, maar het bier zorgt ervoor dat er geen bijen op af komen, en de dreft ontvet zodat de wespen naar de kelder van de fles zakken.
    Na een paar weken drijft er een dikke laag verzopen wespen/hoornaars.

    Dus Olav Visser, ik laat ze wel vliegen, maar wat mij betreft staat de eindbestemming al vast.

    Met vriendelijke groet,
    André

    Andre, ik heb het wel eens geprobeerd met puur bier. Maar na een week als de alcohol weg is, komen er ook bijen op af. Dat was geen succes. Ik ga jullie recepten proberen. Groet, Ben

  • karin

    20-03-2020 om 10:56

    als je een flesje bier gebruikt met daarbij een soeplepel basterdsuiker en een scheutje azijn, werkt ook, de azijn houdt de bijen weg

  • Toon (biotoon)

    28-03-2020 om 16:32

    Hoi Ben; nu 11 dagen later zie ik in mijn volk, waarover ik op 17 maart 18:37 schreef, dat er weer een dop is aan gezet. Er is geen broed en geen brias meer. Het volk begint dus met een andere start dit jaar. Kan de jonge koningin als ze uitkomt op bruidsvlucht nu al darren tegen komen??
    Anders kies ik voor samen voegen met een ander volk!

  • Ben de blogger

    28-03-2020 om 16:36

    Toon, de kans op darren over 4 weken is erg klein, dus je kunt beter verenigen nadat je die oude moer eruit gehaald hebt. Groet, Ben

  • Toon (biotoon)

    28-03-2020 om 21:18

    Hoi Ben;
    Bedankt voor de info.
    Dan zet ik een ander volk bovenop dit volk!
    Groet Toon

  • Gabrielle Groen in 't Woud

    07-04-2020 om 10:28

    Goedemorgen Ben, dank voor de bijzonder leerzame Q&A sessie gisterenavond. Ik heb nog een aanvullende vraag en mijn partner Servaas van der Horst adviseerde me jou hierover te mailen. Ik heb drie kasten staan, als beginnende imker, en in 1 daarvan een Buckfast P-moer. Nu wil ik graag in mijn andere kasten een F1 dochter hiervan krijgen. Half mei ga ik waarschijnlijk vliegers maken van mijn drie kasten. Ik zou dan gelijk in de vliegers een raam met broed van de P-moer willen hangen om een nieuwe koningin te maken. Echter ik heb waarschijnlijk te weinig ramen om dat dan gelijk in alle kasten te doen. Wat is wijsheid? Eerst een raam broed in de vliegers en later dan de originele kasten van een nieuwe koningin voorzien? graag je advies. Mijn andere doel is de overstap van spaarkast naar Dadant, maar ik zie op tegen het geknutsel met ramen. Heb eerder gezien dat de bijen onder de ruimte van zo'n kleiner raam dan alles vol gaan bouwen. Dus ofwel die overgangsfase doorkomen ofwel met Buckfast volk op 1,5 bak spaarkast? groet, Gabrielle

    Gabrielle, je zou van de twee bastaardvolken een vlieger kunnen maken waarbij je in de nieuwe kast een raam met raszuiver open broed hangt. Sla nog wel twee extra ramen af in deze kasten, zodat je direct ook wat jonge bijen hebt voor het verzorgen van de redcellen. De twee oude moeren moet je maar laten hemelen ;-) of met een raampje broed en voer in een reservekastje aanhouden.

    In de twee afvliegers (de verplaatste oude bastaard volken) worden redcellen aangetrokken. Negen dagen later kun je alle redcellen wegbreken en ook daarin een raampje raszuiver open broed hangen. Op dag 13 daarna weer doppen breken en F1-moeren in laten lopen.

    mocht je redcellen over het hoofd zien, dan maak je nog wel kans op nazwermen.....

    Dit alles is lastig te combineren met de overgang naar Dadantkasten. Maar je zou de bijen kunnen laten afvliegen op de nieuwe dadantkasten met daarin in het midden het open broed vastgebonden aan een lat van dezelfde lengte als dadantramen.

    Het is wel een heel project, met dit jaar weinig zicht op honing. Hou je P-moer volk in de gaten, mochten daarin belegde zwermcellen ontstaan, dan kun je die misschien wel gebruiken in je project. Ik wens je veel succes! Spannend.
    Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.