12-12-2018

nieuwe logees tijdens het oxalen

Vandaag was de eerste dag, waarbij de temperatuur bleef steken op 4 a 5 graden. Bovendien was het windstil en droog, dus perfect om te oxalen via de druppelmethode. Ik heb diverse bijenstanden bezocht en 32 volken behandeld. De volken zaten compact op de wintertros en slechts een enkeling vloog een beetje op. Dat was goed voor de laatste steken dit jaar, omdat ze de mouw van mijn winterjas in kropen. Blijkbaar werden ze aangetrokken door de gele rubberhandschoenen ;-). Op 1 van de foliedekplaten trof ik een voor mij nieuw soort torretjes aan, blijkbaar overwinteren ze in familieverband (zie foto). 

Over de sterkte van mijn bijenvolken mag ik niet klagen, slechts 8 van de 32 waren zwak, het merendeel was daarentegen sterk. Die acht zwakke volken ga ik de komende twee weken, indien de temperatuur richting de 10 graden gaat, paarsgewijs verenigen, zodat er 4 middelmatige volken overblijven. Ik zal proberen een video te maken van die vereniging.

Denken jullie na het oxalen aan het invullen van de winterbehandelingsenquete? (links onderaan op de NBV-homepage).  

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobby-imker 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Gaby

    12-12-2018 om 15:57

    Hoi Ben, dit is toch niet de kleine kastkever he?


    Gaby, nee, gelukkig niet. maar die zien er eigenlijk nog leuker uit. Kleiner en met bolletjes op het uiteinde van de voelsprieten ;-). Net of ze van Mars komen. Groet, Ben

  • lindar

    12-12-2018 om 16:38

    Deze dagen zijn wel een cadeautje voor het oxalen. Vandaag een volk behandeld en morgen de andere negen. Dank voor je nuttige updates.

  • Ferry

    12-12-2018 om 17:08

    Ook vandaag gedruppuld - twee volken. Toch vind ik het wel alijd jammer om de propolus afsluiting te moeten losbreken...

    Waar staat die enquete ook al weer?

  • Freija

    12-12-2018 om 20:49

    Beste Ben, wat kun je doen als je een TBH nu nog wil behandelen?

    Freija, sublimeren is het enige wat je nu kunt doen. Groet, Ben

  • André

    13-12-2018 om 00:52

    Dag Freija,
    Niks doen, gewoon wachten tot het voorjaar.
    Deze vraag stelde ik vanmiddag ook. Ben, bedankt daarvoor.
    Groet André.

  • Robert

    13-12-2018 om 09:06

    Gisteren was het inderdaad prachtig weer om te oxalen. Bij een volk zat de tros in het midden van 2 BK. Dit was wel even vervelend voor hen toen ik de bovenste BK optilde.
    Bedankt voor al je info.

    Robert, bij mij was 1 op de 10 volken onrustig. Groet, Ben

  • Theo

    13-12-2018 om 11:56

    Ben, als je hebt gesublimeerd en he twijfelt over t effect, kun je dan alsnog druppelen? Groet Theo

    Theo, sublimeren heeft de hoogste effectiviteit. Twee keer sublimeren is zelfs 99,5% effectief. Dus waarom twijfelen? Niet alle volken bevatten veel mijten.
    Sublimeren, gevolgd door 1x druppelen is niet onderzocht, maar het zou moeten kunnen. Twee keer druppelen is wel schadelijk. Overigens persoonlijk zou ik na het sublimeren gewoon niets meer doen. Misschien de gaasbodem controleren, misschien zit die dicht vanwege propolis of dode bijen of mul. Groet, Ben

  • Frank27

    13-12-2018 om 12:17

    Sublimeren beter als je wacht op iets meer wind. Temperatuur is bij sublimeren niet zo belangrijk. Zelfs beter als de bijen los van de tros zijn. Altijd vanaf benedenwinds volk beginnen voor eigen veiligheid en gezondheid. Zo sta je nooit in de (rest)dampen van een al behandeld volk. Sublimeren kan meer dan één keer, druppelen niet!

  • Randolf

    13-12-2018 om 13:54

    Ik sublimeer al meer dan 8 jaar. De eerste paar keer vond ik niet geweldig i.v.m. de kans op inademen. Gebruik daarom een slang die ik tijdens het sublimeren in mijn mond heb. Het uiteinde ligt dan een eindje verderop buiten de bijenstand. Inademen door de slang en uitademen door je neus.

  • Theo

    13-12-2018 om 15:03

    Ben, ik twijfel eraan omdat ik daarvoor de varoala er paar dagen onder had. Deze daarna schoongemaakt en na de behandeling weer een aantal dagen eronder. Ik verwachtte meer mijten te zien vallen. Maar lijkt alsof t zelfde valt in die paar dagen.
    Vandaar mijn vraag of t zou kunnen...Groet Theo

    Theo, als de bijen tijdens het sublimeren of in de dagen erna op de wintertros zaten, dan blijven de dode mijten tussen de bijen hangen. De grootste val merk je pas op nadat de temperatuur richting de 9 a 10 graden gaat. Dan komen de bijen los en vallen de mijten volop. Groet, Ben

  • karin

    13-12-2018 om 16:28

    Ferry,
    als je werkt met glazen of harde plastic afdekplaat, kan je op de randen ,na het oxalen een randje vaseline aanbrengen (een milimetertje dik of zo) wanneer je dan de afdekplaat terug legt, zorgt de vaseline ervoor dat alles weer netjes dicht is, ook wanneer de plaat niet 100% op de vorige plaats ligt.


    Karin, ter aanvulling: het kan echt geen kwaad als de dekplank niet direct hermetisch afsluit. De warmtehuishouding zorgt ervoor dat de bijen het niet koud krijgen binnen de wintertros. In de VS laten ze zelfs een beluchtingsgat open in de dekplank, ook in de winter. Groet, Ben

  • Arnoud

    13-12-2018 om 18:34

    Hallo Ben,
    Waarom zitten al de bijen van 4 volken niet op de wintertros bij 2•C om 12 U. 's middags, na nachtvorst? Gemiddeld 8 straatjes goed bezet per kast, volop in de weer, opvliegen en soms hevig verdedigend/steeklustig tijdens oxalen en geen andere beestjes in de kast.

    Arnoud, ik kan maar 2 redenen bedenken, de kasten zijn Segebergerkasten, dus beter geïsoleerd of de volken zijn meer defensief. De 3 volken, die bij mij iets opvlogen zaten wel in piepschuimkasten, maar die zijn soms in de zomer ook iets minder vriendelijk. Groet, Ben

  • Gerrit

    13-12-2018 om 19:46

    heb vandaag oxaalbehandeling toegepast. Twee kasten. Staan gesitueerd onder afdak beschut tegen weer en wind. Het eerste volk was onrustig en er vlogen zo'n 50 bijen op. Snel handelingen uitgevoerd en kast gesloten. De tweede kast was veel rustiger en er vlogen geen bijen op. Groot verschil. Wat kan hiervan de redenen zijn?

    Gerrit, ik denk dat je dit verschil in de zomer ook zal zien, wellicht is het ene volk gewoon iets meer verdedigend. Die eigenschap zie je wel vaker, vooral bij koeler weer. Groet, Ben

  • Serge

    13-12-2018 om 21:06

    Beste Ben,eergisteren volkje van zes straatjes gedruppeld zaten mooi op tros 24hr later eens gekeken (zitten onder plexiglas ) en zag dat ze zenuwachtig rondliepen verspreid over alle ramen en niet meer in tros zaten.Behandeld met oxuvar en op bijsluiter stond dat ze zenuwachtig konden zijn.Is dit normaal ?

    Serge, het is een gevolg van de stress vanwege het oxaalzuur. Het blijft een zuur, die de bijen weliswaar kunnen verdragen, maar leuk vinden ze het niet. Over een paar dagen zitten ze weer in de winterrust. Groet, Ben

  • Jan

    13-12-2018 om 21:59

    Misschien is het de piepschuimkever ;-)

  • Verachtert Luc

    14-12-2018 om 14:30

    Dag Ben.
    Dit vond ik over het kevertje. Zelf heb ik het ook ooit gehad en toen gemerkt dat het kan vliegen.

    Kortschildkever: Proteinus ovalis, Koudekerke, 11 maart 2009 (foto: Albert de Wilde; det. Oscar Vorst).
    Er zijn zeer veel kleinere soorten kortschildkevers. In mijn bijenkasten leven in de winter kleine kortschildkevers, die vermoedelijk predatoren zijn van dwergschimmelkevers en andere insecten die ook op de bodems leven. Vooral op dichte bodems die een iets vochtiger klimaat hebben, zijn ze te vinden. Het is een kevertje van 2,2, tot 2,6 mm lengte. Dr Oscar Vorst heeft ze voor mij gedetermineerd: Proteinus ovalis. Ik fotografeer veel gevangen insecten eerst op millimeterpapier om de juiste maat te kunnen berekenen, zoals hier. Ze kunnen uitstekend vliegen en je staat verbaasd als je ziet hoe groot de vleugels zijn, die vanonder de korte schilden tevoorschijn komen, zie deze foto. Ze kunnen ze ook weer razend snel opvouwen.
    Groetjes Luc Verachtert

    Dank je Luc. Ze lijken er inderdaad veel op. Ze zijn echter wel 5 a 6 mm lang. Groet, Ben

  • Luc Verachtert

    14-12-2018 om 16:30

    Sorry voor de foto, lukt niet om hem te plakken.
    Je kan de foto zien op volgende link: de veertiende foto als je naar beneden scrolt..
    http://www.ahw.me/indexkevers.html
    Groetjes
    Luc

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.