21-03-2024

Nieuwe mijlpaal van het NBV Bijenblog

Met de start van vele basiscursussen in het nieuwe seizoen zien we het ledental van onze verening stijgen, dat geldt ook voor het Bijenblog. We zijn de 4800 blogvolgers deze week inmiddels gepasseerd. Daarnaast volgen ook nog eens ruim 3800 imkers het bijbehorende You Tube kanaal. Met 1,4 miljoen views in binnen- en buitenland zien we dat ook terug in de positieve reacties en vele vragen. Toch is alles betrekkelijk: Shikira scoort 1,3 miljoen views met één song Hips don't lie. 

Tegen de nieuwkomers wil ik vooral zeggen: geniet van deze geweldige natuurhobby. Het is een prachtige natuurbelevenis wanneer je je ogen de kost geeft en vol bewondering de bijen hun gang ziet gaan. Er kan en zal van alles fout gaan, maar daar leer je van. Het is wel een hobby voor volhouders en je raakt nooit uitgeleerd. 

Het houden van bijen heeft tegenwoordig een heel ander doel dan vroeger. Toen was het een vorm van bijverdiensten, tegenwoordig is het een manier om je te ontspannen. Je kunt ontsnappen aan de drukte van alledag. De focus op de bewonderingswaardige bijen en even alles vergeten. Mijn vriendin Ria noemt het een vorm van meditatie. 

Daarnaast hebben de honingbijen en hun soortgenoten een enorme spin-off in de natuur. Denk eens aan alle vruchten en zaden, die hun bestuivingsdiensten met zich meebrengen. Bomen, struiken en planten zijn zwaar beladen met vruchten en zaden, die vormen een onmisbare schakel met vogels en zoogdieren. Natuurbeheerders zien de bijdrage van onze bestuivers soms over het hoofd, heb ik het gevoel. 

Maar petje af voor alle insecten en welkom aan alle nieuwe imkers.  

 

Voor die gebieden of methoden, die niet toegepast worden in mijn eigen hobby-imkerij worden er af en toe gastbloggers ingezet. Binnenkort misschien iets over het gebruik van bevruchtingstations voor de Zwarte bij. Zelf heb ik namelijk Buckfastbijen. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

auteur van Bijvriendelijk imkeren 2.0 en Eenvoudig(er) en duurzaam imkeren

 

 

 

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Heleen Hennink

    21-03-2024 om 12:49

    Nou Ben, ik sluit me helemaal aan bij jouw welkomswoorden.
    Zelf beginnend imker en helemaal gegrepen door de wondere bijen (insecten) wereld. En ervaar het zeker ook als een vorm van meditatie.

  • Norma Karmelk

    21-03-2024 om 14:10

    Inmiddels het tweede jaar en ik hoor zoveel tegenstrijdigheden in imkerland. Het heeft me haast doen stoppen want zeker als beginner word ik vaak gestoken, krijg ik enorme bulten, doe ik nog veel dingen niet goed. Dus voelt het vooralsnog vaak gestresst en zeker niet meditatief. Tenzij ik alleen naar ze kijk en geen acties behoef. Daarnaast vind ik het ook zeker leuk maar kan ik bijvoorbeeld bij de voorjaarsinspectie in zo’n groot volk de koningin maar niet vinden. Ik hoop dat ik ooit zover kom dat het voor mij ook tijdens de handelingen meditatief wordt. Nu doe ik me nog tegoed aan jouw blogs en video’s en leer daardoor steeds weer iets bij. Dank dus daarvoor. Groet Norma

    Ha Norma, juist vanwege jouw ervaringen met "groot volk en koningin zoeken" 'pleit ik voor het eenbaksimkeren. Daarmee verklein je de werkomgeving van 20 naar 10 ramen in de broedkamer. Dat is 2x eenvoudiger m.i..
    Groet, Ben

  • Bert

    21-03-2024 om 14:51

    Dag Ben,

    Ik kijk met veel plezier altijd naar je blogs en video's op internet. Als beginnende imker leer ik er veel van en veel tips en tricks zijn heel handig om mee te nemen in de kastinspecties.

    Wat ik wel heel jammer vind aan de blogs ect. is dat ze heel erg 1 kant op gaan. Je gebruikt uitsluitend Buckfast bijen terwijl (in mijn ogen) de meerderheid van Nederland Carnica's heeft. Daarnaast heeft niet iedereen de kennis en capaciteit om nieuwe koninginnen te kweken of kopen. En daardoor ook aan varoabestrijding moet doen.

    Ik denk dat veel blog gebruikers (vooral nieuwe imkers) interesse en belang hebben bij Carnica volken aangezien het gedrag toch aardig wat anders is dan Buckfast. En daarbij ook bij instructiefilmpjes voor de varoabestrijding. Je filmpjes zijn overigens elk jaar een opfrisser en reminder wanneer en hoe je bepaalde handelingen moet uitvoeren.

    Kortom zal ik het leuk vinden dat je diverse volken houd hoe de meeste imkers in Nederland bijenhouden. De manier op de filmpjes staat soms te ver van de werkelijkheid af. Verder ga zo door!

    Groet Bert

    Dag Bert, wanneer je deze URL op het blog bezoekt: https://login.debijenhouders.nl/blog/categorie/varroa-en-de-bestrijding vind je 48 blogberichten over de varroabestrijding. De bestrijding is voor alle rassen en bastaardbijen hetzelfde. Overigens zijn het aantal Buckfastvolken, Carnicavolken en Bastaardvolken ongeveer gelijk in Nederland. De Buckfastimkers hebben gemiddeld iets meer volken per imker.
    Je kunt overigens geen enkel ras in stand houden zonder iets te doen aan koninginnenteelt of je moet steeds F1-moeren kopen. Ook met Carnicabijen moet je iets doen aan koninginnenteelt.
    Ik zal binnenkort een collega-imker met carnicabijen vragen een blogbericht te schrijven over het imkeren met Carnicabijen, want ik wist niet dat het gedrag van deze bijen heel anders is dan Buckfast. Je hebt me nieuwsgierig gemaakt. Wordt vervolgd. Groet, Ben

  • Frank M.

    21-03-2024 om 16:55

    Ha Ben, van harte gefeliciteerd met deze mijlpaal. De 5K ligt in het verschiet.
    Je hebt een geweldige hoeveel kennis over bijenhouden online bereikbaar gemaakt. Met een niet aflatend enthousiasme; niet alleen in woord, maar vooral in beeld.
    Ik blijf je volgen!

    Thanks Frank, je stond zelf aan de wieg van het Blog. Waarvoor dank! Misschien kun je nog eens een gastblog schrijven over het bijenverenigingsleven in Nederland? Groet, Ben

  • Joris K

    21-03-2024 om 19:14

    Hoi Ben,
    Gefeliciteerd met deze geweldige mijlpaal! Wat mij betreft een gezonde ambitie om Shakira te overtreffen :-)
    Dank voor al je blogs met inzichten, inspiratie en wijsheden. Ik kijk uit naar alle blogs die er nog komen van jouw en de gastbloggers.
    Ga zo door!

  • Jan Adrichem

    21-03-2024 om 20:56

    Hoi Ben
    Mooie woorden
    En dank voor je inzichten en kennis.
    Jan

  • Aat Rietveld

    22-03-2024 om 15:10

    Ben.
    een compliment meer dan waard ....
    Er zitten vele uren in.
    maar de moeite waard.

    Aat

  • Johannes

    22-03-2024 om 22:04

    Beste Ben,
    Als ik op m'n smartphone zie dat er weer iets gepost is, kan ik bijna niet wachten tot ik achter de PC zit om je films te bekijken. Het help mij als beginnend imker geweldig. Ik zou willen dat politici ook imker waren en zo zouden leren hoe, net als de bijen, je kunt bijdragen aan het volk. :)

  • Aad B.

    23-03-2024 om 12:53

    Bedankt voor alle moeite die je doet om broodnodige kennis over te brengen. Heb er veel van geleerd.

  • Herman Hulleman Harderwijk

    27-03-2024 om 12:38

    Dag Ben,
    Ik volg je al jaren en smul nog steeds van je theorieën en tips. Wanneer ben je een beginner en wanneer een gevorderde imker ? Maakt mij niet uit. Ik leer nog elke dag, dat wel. Zélf heb ik Buckfastbijen. Een ander kiest voor Carnica, misschien wel met bijbehorende vlogger.
    Het goede!

    Dag Herman, de bijenvolken geven wel aan wanneer welke imkerhandelingen verricht kunnen worden. Dat staat los van het ondersoort. Alle honingbijen dus bastaard, zwart, carnica of buckfast behoren namelijk tot dezelfde soort. De verschillen komen vooral voort uit teelt en selectie. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.