26-10-2015

Nog steeds stuifmeel

Nog steeds stuifmeel

Op maandag 26 oktober vlogen de bijen nog af en aan met gele of oranje pootjes. Hier is de vliegopening te zien van een MiniPluskastje. Dit soort kastjes wordt voor de koninginnenteelt gebruikt en voor het overwinteren van raszuivere koninginnen. Het aluminium draaischuifje wordt gebruikt om darren te verhinderen naar buiten te vliegen op het moment dat dit soort kastjes op een bevruchtingsstation geplaatst zijn.  De winter APK check (check op grootte van het volk uitgedrukt in het aantal bezette straatjes) kan onder deze weersomstandigheden niet uitgevoerd worden, de bijen lopen overal vrij in de kast rond en hebben al weer een tijdje de wintertros verlaten.

In jonge volken zien we soms plotseling nog een verhoogde mijtenval, die is afkomstig van het laatste uitlopende broed. In het overgrote deel van de volken moet de mijtenval nagenoeg verdwenen zijn. Straks in november mag er ten hoogste 1 mijt per dag vallen. Ik ben benieuwd of de bijen met dit zachte weer en het binnenkomende voedsel weer tot vergroting van het broednestje zullen overgaan. Morgen zal ik bij wijze van uitzondering nog een keer kijken.

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Cees Bos

  26-10-2015 om 16:42

  Ziet er mooi actief uit. Prachtig zoals de dames het stuifmeel blijven aanvoeren. Ik zelf ben gestopt (10 oktober) met winter klaar maken van de bijen. Als de komende tijd het weer zo zacht blijft en de temperatuur boven de 10 graden vraag ik mij af of de kans bestaat dat er weer bijgevoerd moet worden?

 • Jan willem

  26-10-2015 om 18:34

  Vandaag net als jij even naar de bijenkasten gekeken en gewogen er is al veel wintervoorraad weggesnoept. Dit lijkt te komen door de hoge temperatuur waardoor ze wel stuifmeell maar geen nectar halen. Is dit bij jou nu ook een probleem.

 • Jan van Cadsand

  26-10-2015 om 18:37

  is het zeker dat de koningin door dat schijfje kan, (op klein) ik heb de zelfde op al mijn E.W.K.tjes, om bij stand bevruchting, de eerste 6 dagen de koningin te beletten uit te vliegen, zolang er niet voldoende is uitgebouwd. ik dank dat het de grote heeft moerrooster.

 • Ben SdC

  26-10-2015 om 20:07

  Het weer in september en oktober was niet sterk afwijkend van het gemiddelde. De meeste volken hebben in september en oktober nog een broednestje en soms daarna ook nog. Met 14 kg wintervoer voor 1 bk en 20 kg voor een volk ter grootte van 2 bk's maak ik me tot eind maart 2016 geen zorgen.

  Het aluminium rondje is een zogenaamd Amelander rondje en "op klein" echt bedoeld om darren tegen te houden. Zie http://www.buckfastbevruchtingsstation.nl/koninginnenteelt/het-amelander-rondje/

 • Mathijs

  02-11-2015 om 21:27

  Zou ik nu (02/11) nog plexiglas erop kunnen leggen voor de winter APK? Ik zou graag mee doen aan de winter APK check, maar ben bang dat het niet goed is voor de bijen om de kast nu nog open te maken, ondanks de 18 graden Celsius.

 • Ben SdC

  02-11-2015 om 21:36

  Je kunt nu nog wel een dekplank vervangen door plexiglas, maar wel van boven goed isoleren en geen ramen eruit halen! Zodra de temperatuur weer zakt, trekken de bijen zich terug op de wintertros en kun je straatjes tellen en dit doorgeven aan het Winter APK project.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.