28-06-2016

Omgekeerde raatbouw

Omgekeerde raatbouw

Ik dacht altijd dat bijen van boven naar beneden raat bouwen, maar op deze foto's zie je het tegenovergestelde. Op de linker foto zijn de bijen in een leeg opgezette bak in een Warrekast raten van beneden naar boven aan het bouwen. Toen het werksterraat af was, zag je geen verschil meer met naar beneden uitgebouwde raat.

Op de rechter foto zie je een uitgesneden HK-raam (Dadantformaat), dat dient als bouwraam. Aan de onderkant zie je de bouw een hartvormig stuk raat, maar in het raam zijn ze ook vanaf de onderkant omhoog aan het bouwen. Het blijven ware architecten, die bijtjes van ons.

Nu de langste dag achter ons ligt, wordt de bouwdrift minder en zeker de behoefte aan darren wordt minder. De bouwramen kunnen dus vervangen worden en de darrenraatmethode is na het verwijderen van 3 bouwramen als succesvol aan te merken. 40% van de mijten is weggevangen en indien je het bouwraam met open broed in een kunstzwerm hebt meegegeven en tijdig verwijderd hebt, dan scoor je 80% van de mijten uit de kunstzwerm. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Natasja Verdaasdonk

    28-06-2016 om 14:17

    Ik heb dit jaar dezelfde ervaring met mijn Warrekast, ik vroeg me af of daarom het systeem van 'nadiring' wordt gehanteerd.Omdat de raat in de onderste bak te ver in de bodem was doorgebouwd lukte bij mij de nadiring niet en heb ik ook bovengeplaatst....en wordt er dus nu van beneden naar boven gebouwd.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.