03-11-2015

Omvang winterpopulatie

Omvang winterpopulatie

De langlevende winterbijen hebben zich de afgelopen 3 maanden gevormd, daar is nu niets meer aan te veranderen. De omvang van het huidige wintervolk is wel bepalend voor een goede overwintering en een voorspoedige ontwikkeling in het komende voorjaar.

Deze morgen was het weer eens koud met vorst aan de grond in het zuiden en oosten van het land. Overal lag er bij ons (Achterhoek) rijp op het gras en de bijenvolken hadden zich samen geclusterd op de wintertros. Mooie gelegenheid om weer eens de omvang van de volken op te nemen (winter APK check) en te vergelijken met de omvang van een kleine maand geleden. Gelukkig was er bij mij niets veranderd. Een enkel volk in een polystryreenkast zat nog los in de kast, maar in de houten kasten was de tros duidelijk gevormd. Na het liften van een paar achterkanten van kasten kan ik concluderen dat het met de voervoorraad nog wel goed zit. 

Op de bovenstaande foto zijn 6 straatjes te tellen, dit volk komt de winter dus wel goed door. Door de bolvorm van de tros zijn de straatjes in het midden van de kast groter. De komende dagen blijft het ook 's nachts weer warmer (9 a 10 graden) en dan is het vaststellen van de grootte van de winterpopulatie niet betrouwbaar genoeg uit te voeren. 

In de tweede helft van november kan de winter APK check, zodra de nachttemperaturen weer onderuit gaan, weer goed gedaan worden. 

Ben Som de Cerff, hobbyimker en docent bijenteelt

Deel dit bericht

Reacties

  • Jan van Cadsand

    03-11-2015 om 15:58

    In de Gebieden me invloed van de zee is er nog niet betrouwbaar te controleren. Hier in Zeeuws vl. bloeit veel gele mosterd, en ze vliegen er nog een beetje op.

  • Ben SdC

    03-11-2015 om 16:57

    Ik zag het vanmorgen, bij jullie + 5 afgelopen nacht, bij ons - 2...... nog 2 weken wachten dus.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.