Onbehandelde volken en toch een lage mijtbesmetting
Reacties
-
Karel
29-10-2021 om 11:47Dag Ben
Vraagjes: als je deze weg wil inslaan, dan houdt dit in dat je jaarlijks je koninginnen moet laten aanparen in een bevruchtingsstation om de behaalde eigenschappen in stand te houden?
Hoever kan je geraken met standbevruchting?
Staat dit los van het 'kleine cellen' verhaal?
Alvast bedankt!
Karel
Ha Karel, ook op je eigen stand kun je aan selectie doen. Echter de progressie gaat langzamer omdat je alleen aan de moederskant kan selecteren. Maar het is altijd de moeite waard om te meten en van je beste moeren na te telen. Indien je de beste nateelt laat bevruchten op een bevruchtingsstation dan versterk je impact ook met de patrilijnen.
Kleine cellen is een extra factor, maar die kun je ook buiten beschouwing laten. Ik wil er vooral voor pleiten je eigen bijen te onderzoeken en met de beste verder te gaan. Groet, Ben
-
Bennie
29-10-2021 om 17:13Als ik larven betrek van bijvoorbeeld de carnica of buckfast vereniging, zijn deze dan ook geselecteerd op mijtbesmetting?
Ha naamgenoot, dat zal in de toekomst steeds vaker het geval zijn. Maar vooralsnog moet je echt zelf op zoek gaan. Je kunt kijken in de pedigrees, waarin VSH% vermeld staan. Je kunt ook kijken naar de pedigree van de lijnen op de bevruchtingstations.
Groet, Ben -
Gert Valk
29-10-2021 om 22:29Ha Ben,
Wat een interessant blog bericht! Ben blij dat je deze ervaring en kennis deelt.
Vast van plan om ook te blijven tellen aankomende jaren.
Dankjewel!
Ha Gert, graag gedaan. Groet, Ben -
Jan Timmers
31-10-2021 om 14:04Dag Ben. Mijn najaarshoning is erg donker, ja wel bijna zwart. De raten waren bijna 100% verzegeld. De bijen staan in de vesting Willemstad. Hoe kan dit en welke dracht zou hier verantwoordelijk voor zijn?
Groeten. Jan.
Ha Jan, je bijen hebben waarschijnlijk honingdauw verzameld waarin een roetdauwschimmel zit. Dit geeft donkere honing, echter....1..dit gebeurt meestal in de zomer wanneer er veel luizen actief zijn en 2. Dit jaar heb ik weinig vernomen over donkere honing. Dus wellicht hebben jouw bijen een andere donkergekleurde zoetstof gevonden. Met een pollenanalyse en geleidingstest kun je dit laten onderzoeken. Groet, Ben -
Jan Timmers
01-11-2021 om 14:23Bedankt Ben. Priemende vraag. Mag deze honing in omloop gebracht worden? (Consumptie).
Wie doet pollenanalyse? Wie doet geleidingstest?
Willemstad is een klein vestingstadje met bomen op de wallen. Daaromheen is polderlandschap.
Meer dan 50 jaar houd ik bijen. Nog nooit meegemaakt. Honing ziet er wel prachtig uit!
Ha Jan, honingdauwhoning is extra lekker, zeer aromatisch. Het wordt ook wel bladhoning genoemd. Er staan zeker lindebomen op de verdedigingswallen?
Uiteraard mag je bladhoning verkopen. Ik vraag nog voor je na waar je de honing kan laten analyseren. Groet, Ben -
Jan Timmers
01-11-2021 om 19:26Wederom bedankt Ben.
Zeker, op de wallen staan prachtige lindebomen.
Ha Jan, kun je mij een mailtje sturen? Dan geef je het adres om je honingmonster te laten onderzoeken.
Groet, Ben -
ivo
02-11-2021 om 15:28Goedemiddag,
ik merk in een afgesloten doos met uitgeslingerde honingramen schimmelvorming (groen stof op het hout, en hier en daar ook op de raten zelf).
Is hier nog iets aan te verhelpen? (en in de toekomst te vermijden?)
Dank.
Ha Ivo, die groene zweem is geen probleem voor de bijen. Die maken ze weer perfect schoon. Het hangt direct samen met de vochtigheidsgraad in de verpakkingsdoos. Misschien kun je een drogere ruimte zoeken komend jaar. Geen zorgen dus. Groet, Ben
Uw reactie
Blijf op de hoogte
Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?Meldt u zich dan hier aan.