19-10-2019

Onbehandelde volken op kleine cellen

Toen ik vanmorgen de mijten op de schuifladen van bijna 30 bijenkasten wilde gaan tellen, werd ik verrast door het bezoek van een specht. Hij heeft een gat gehakt in de deksel en de lege voerbak. Ik hoop dat zijn conclusie dat er geen bijen in zitten, blijft hangen. Anders gaat er een vogelnet overheen. 

Dagelijks monitor ik de mijtenval om op die manier de minst met mijten belaste volkjes te kunnen vaststellen. De beste moeren met de minste mijtenval gedurende nazomer, herfst en winter vormen dan weer de basis voor de koninginnenteelt van komend jaar. Ongeveer de helft van de kasten zit op kleine cellen (4,9 mm) en de andere helft zit nog op grotere cellen (5,1 en 5,4 mm). 

Vaak krijg ik de vraag gesteld hoe het met de overjarige volken op de kleine cellen gaat? Dat wil ik hieronder graag toelichten. 

In het voorjaar van 2016 ben ik met kleine cellen in één MiniPluskastje begonnen. Dit oudste volk gaat nu zijn vierde winter in zonder enige vorm van behandeling de afgelopen drie jaar. Elf volken, die daaruit ontstaan zijn, gaan nu hun derde winter onbehandeld in. Al deze volken zitten inmiddels op grote dadantkasten. Acht volken gaan hun tweede winter in en dit jaar heb ik dertien nieuwe volken opgezet in MiniPlus op kleine cellen. 

Van al deze volken heb ik het afgelopen jaar 4 volken moeten samenvoegen vanwege een zwakke uitwintering, maar er zijn geen volken dood gegaan. De honingopbrengst is goed tot zeer goed en kan zeker de vergelijking aan met volken op reguliere cellen, die wel behandeld worden. 

Uit de monitoring van de mijtenval blijkt dat de volken op kleine cellen minder mijten laten vallen dan vergelijkbare volken op grote cellen. Hoe dit kan blijft gissen. De broedduur zou verkort zijn en de poppen zitten iets strakker in de cel waardoor er minder ruimte overblijft voor de reproducerende mijten. Het aantal bijen in de kleine cellen kasten is bij goede moeren ook groter, waardoor ze toch een voorsprong hebben op hun grotere collega's. En last but not least: er wordt beweerd dat kleinere bijen langer leven. Dit alles komt natuurlijk de vitaliteit van de volken ten goede. Misschien zijn ze gewoon meer robuust en overleven zo beter ondanks de aanwezigheid van iets minder mijten. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

Meer over kleine cellen lees je op het NBV Bijenblog onder de categorie Treatment Free Beekeeping en in het imkerboek 'het jaarrrond imkeren......". 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Werry Jonker

  19-10-2019 om 14:27

  Hallo Ben, dat klinkt goed.
  Maar laat je de nieuwe prinsesjes van je meest succesvolle lijn standbevruchten (dan worden de goede eigenschappen toch steeds minder goed?), of ga je naar een speciaal bevruchtingsstation?
  Ik heb nu een supervolk van een moerwisseling van een P0. Veel beter dan het volk van mijn andere P0. Waar moet ik nu van natelen?
  Groet Werry

  Werry,
  Ik laat acht tot zestien dochters van de twee beste moeren vanuit de selectie weer opnieuw aanparen op Flevo, Marken of Ameland of via KI zodat de goede eigenschappen behouden blijven. Via de stambomen zoek ik de beste kruising uit. Dit jaar wil ik moonlight mating gaan uitproberen op de eigen stand.
  Een stille moerwisseling levert eigenlijk per definitie de beste moeren op, vanwege de optimale verzorging van de enkele wisseldoppen. Altijd natelen van P-moeren, de nateelt is meestal beter dan de P-moer zelf vanwege het heterosis effect. Een effect door kruising waarbij de positieve eigenschappen versterkt terugkomen. Groet, Ben

 • Anneke van Pelt

  20-10-2019 om 00:10

  Moonlight mating! Nieuwe term voor mij..!? ?

  Anneke, bij moonlight mating wordt het tijdslot waarin darren rondvliegen voor de paring verschoven naar een tijdstip waarop andere 'vreemde' darren al weer thuis zijn. Dus van bijvoorbeeld 3 grote volken met veel raszuivere darren worden de darren pas om 7 uur 's avonds losgelaten tot zonsondergang. Tegelijkertijd worden de jonge koninginnen, die bronstig zijn op hun zesde levensdag ook losgelaten. Je hebt dan dus een microbevruchtingstation. In Oostenrijk worden op die manier door een beroepsteler 2000 koninginnen bevrucht. De aanparing schijnt 85% zuiver te zijn. Groet, Ben

 • Peter.Engels

  20-10-2019 om 08:21

  Dat is engels voor bij maanlicht paring :)

 • Peter van de Vondervoort

  20-10-2019 om 08:49

  Ik heb mogelijk de ontwikkelingen niet helemaal gevolgd, maar met mijn (mogelijk verouderde) kennis vraag ik me af wanneer een volk die heel laat een stille moerswisseling activeert, een koningin succesvol kan laten paren. En nu het bericht van maanlichtparing, is daar onderzoek over bekend?

  Peter, zie antwoord aan Anneke. Moonlight mating doe je in juni en in de avonduren en jij spreekt over een stille wissel in september? Twee verschillende zaken, maar in ieder geval worden bij mij meestal stille wissels in september nog wel bevrucht. Groet, Ben

 • Henk

  03-01-2020 om 23:31

  Dag Ben, Het blijkt een hele toer om aan gave Dadant Blatt (420x 260) kunstraat 5.1 en 4.9 cel grootte te komen.
  Ik wil zelf een watergekoelde pers maken en daarvoor siliconenmallen gieten.
  Kun je mij adviseren? Alvast bedankt voor je moeite.

  Henk, volgens mij is 5.1 en 4.9 mm kunstraat Dadant blatt te koop bij "Onder de Linde" van Marcus Mesu. Ik gebruik 5.1 uitsluitend in de honingkamers of als overgangsmaat.
  Maar je kunt de bijen beter op uitgebouwde 4,9 mm raat zetten, dat gaat beter dan met 5.1 als overgangsraat.
  De siliconenmallen kun je bestellen op Las Palmas, zie http://resistantbees.es/?p=4369

  Nog makkelijker is om je eigen was om te laten werken naar 4,9 of 5,1 mm kunstraat bij Joseph Rockl in Grafenau Duitsland. Daarvoor moet je wel 20 kg was verzamelen en opsturen. Mij bevalt dat uitstekend! Groet, Ben

 • Roel de Haan

  26-04-2020 om 19:06

  Hoi Ben,
  Kunstraat 4.9 mm celmaat gekocht bij een imkerwinkel, bij het controleren in een 3 hoek kwam ik niet
  tot 4.9x4.9 x4.9 bij het nameten, maar 5.3x5.2x5.1 ook het aantal cellen is dan anders.
  ik wil nu 4.9mm celmaat bestellen bij Onder de Wilgen heb jij daar de juiste celmaat gekregen zonder afwijking?

  Roel, ik laat mijn 4,9 mm kunstraat vanuit mijn eigen kringloopwas produceren in Duitsland, dus ik heb te weinig ervaring met Nederlandse kunstraat. Onder de Wilgen staat goed bekend onder de imkers. Je moet trouwens 10 cellen als geheel meten, zowel horizontaal als diagonaal. Van binnen tot eind is dan 4,9 centimeter. Dat is de standaard meetmethode.
  Groet, Ben

 • Roel de Haan

  27-04-2020 om 17:54

  Dag Ben,
  Bedankt voor het beantwoorden, ik al een pers gemaakt met siliconen afkomstig van resistantbees
  hier meet ik precies 5.1mm over 10 cellen ik ben er zeer tevreden over.
  Nu wil ik van kunstraat celwijdte 4. 9mm zelf een siliconen afdruk maken zodat ik zelf kan perzen.Wat ik nu ga doen is een 1kg kunstraat kopen bij Onder de Wilgen van 4.9mm en bij de juiste celwijdte kan ik verder, als ik bij resistantbees siliconenmatjes bestel duurt het weer 3 maanden, je hoort nog wel hoe het afloopt nogmaals bedankt.
  Met groet, Roel

  Roel, je hebt superieure kwaliteit nodig om een goede gietmal te kunnen maken, controleer je gekochte kunstraat daarom wel goed. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.