17-08-2015

Ongebruikelijk voeren

Ongebruikelijk voeren

We kennen allemaal wel de traditionele voerbakken, de 2 en 6 liter voerbakken, die op het voergat onder het dak geplaatst moeten worden. Maar het kan ook anders. Zowel in een Top Bar Hive als in spaar- en dadantkasten kun je met plastic bakken of doorgeknipte plastic waterflessen (of papieren melkpakken) met wat houtjes, kurken of kleikorrels erin om het verdrinken van bijen in de suikeroplossing  te voorkomen, ook heel goed de bijen hun wintervoer laten aanvullen. 

In de dadantkast zet je de voerflessen gewoon op de bodem aan de zijkant van de kast. Door 2 kantramen in een spaarkast weg te nemen, kun je hier de voerflessen neer zetten. Vooral bij kleinere "kweekvolken" met sluitblokken in een grote kast is dit een mogelijkheid.

Hoeveel moet je aan een TBH-volk  voeren? Probeer het aantal bezette raten om te rekenen naar het aantal bezette spaarkastramen. 1 compleet uitgebouwde TBH-raat tel ik als 1,5 spaarkastraam. Dus 14 bezette toplatten met volledige raten komen overeen met ongeveer 21 spaarkastramen, dus 2 broedkamers. Zo'n volk heeft dus 20 kg wintervoer nodig.

Een volledig verzegelde TBH-raat weegt ruim 3 kg, de aanwezige honing mag je dus in mindering brengen op de berekende 20 kg wintervoer. 1 kg suiker opgelost in water levert uiteindelijk 1,2 kg wintervoer op.

Een andere vorm van bijvoeren, die ik graag in TBH's toepas, is het bijvoeren via zegeltjes honing. Door het ontzegelen van tientallen spaarkast- en dadanthoningramen heb ik heel veel zegeltjeshoning, die ik verzamel in 6 liter voerbakken. Door naast elkaar twee 18 mm gaten te boren in een toplat, kun je de 6 l. voerbak op deze gaten zetten en de bijen halen dan keurig alle honing van de zegeltjes uit de voerbak en slaan deze op in de raten. Dit heeft als voordeel dat je ook in het voorjaar het overtollige wintervoer als echte (raat)honing kan oogsten.

 

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Anoniem

    17-08-2015 om 11:03

    Van die laatste alinea begrijp ik niets.
    Een 6 liter voerbak?
    Als ik iets op de latten zet kan het deksel er niet op.
    Moet de honing door die gaten lopen die in de toplatten komen?

  • Ben SdC

    17-08-2015 om 12:34

    Ik heb houten schuinlopende daken waaronder de 6 l bak goed past en ook platte zinken daken. In het laatste geval komt het zinken dak tijdelijk iets hoger te liggen op de voerbak. De gesloten toplatten vormen feitelijk het dak, de plaat of dak daarboven dient om de toplatten te beschermen tegen regen.
    De bijen kunnen in de voerbak kruipen en de honing eruit halen. Ik zal nog wel eens een paar foto blog (flog) plaatsen.

  • Maurits Tax

    18-08-2015 om 15:48

    Dag Ben,

    Een aantal verduidelijkende foto's zouden inderdaad meer inzicht kunnen geven. De foto's bij deze blog zijn overigens al illustratief, maar wat mij betreft net niet duidelijk genoeg. Maar weer mijn waardering voor je informatie!
    Hartelijke groet,
    Maurits

  • Dide.

    21-08-2015 om 16:25

    Hallo, Dit jaar hebben de bijen veel honing in de kasten, voor mij te veel om te slingeren. Graag zou ik mijn bijen willen inwinteren met hun eigen verzegelde honingramen. Kan ik nu de HK met volle ramen bovenop de BK plaatsen ? Graag zou ik daarover advies krijgen, en hoe de bijen de winter zijn door gekomen met het inwintering op eigen honing.

  • Ben SdC

    21-08-2015 om 19:55

    Het enige doel waarvoor honingbijen nectar verzamelen in de zomer is het aanleggen van reserves voor de winterperiode (en uiteraard als eigen brandstof), wanneer er niets bloeit en het te koud is om te vliegen. Dus ze overwinteren goed op hun eigen reserves. Honingkamer dus laten staan of terug zetten. 1 kanttekening: niet alle honingsoorten zijn goed als wintervoedsel. Heide- en sommige bladhoning soorten bevatten veel onverteerbare stoffen, die bij een extreem lange winterzit zonder reinigingsvluchten tot roer (diarree) kunnen leiden.
    Maar normaal gesproken gaat het goed op eigen honing.

  • Henri

    17-10-2017 om 12:24

    Mooi idee hoe je in een toplattenkast kunt voeren
    Ik heb drinkbakken voor kippen, dan hebben ze steeds een rand met suikerwater. Dat werkt erg goed.
    Jammer dat ik geen foto kan plaatsen maar hier toch een afbeelding
    https://www.kleinveeservice.nl/kunststof-drinktoren-3-liter.html

  • tom f

    17-07-2019 om 15:28

    Dag Ben,

    Ik slingerde afgelopen week een mooi verzegelde honingbak van mijn dadant kast. De tweede honingbak was echter nog niet verzegeld en door een aanstaande vakantie heb ik ook niet echt meer de mogelijkheid om deze binnen een aantal weken te slingeren (mocht dee tegen die tijd toch vol en verzegeld raken). Ik heb nu al meer dan voldoende honing van de slingerbeurt afgelopen week en zou de honing die nu nog in de tweede honingkamer zit dan ook graag aan de bijen laten.
    Hoe doe ik dit best: gewoon de honingbak boven laten staan (met een moerrooster tussen HK en BK), of is het beter om de honingkamer onder de broedkamer te plaatsen (en wat is het beste tijdstip om dit te doen). Als ik ze omwissel, mag er dan een moerrooster tussen blijven zodat de koningin mijn 'maagdelijke' honingramen niet gaat beleggen (al sluit ik dan natuurlijk wel mijn darren in de broedkamer op...). Je ziet, een moeilijk te ontwarren knoop voor een beginner als ik. Alvast bedankt voor je advies

  • Ben de blogger

    17-07-2019 om 15:39

    Tom, het is heel simpel: zet je hk in de avond zonder moerrooster onder je bk. De bijen zullen de honing de komende maanden gebruiken en ook nog rond het broednest opbergen. De moer breidt het broednest echt niet meer uit naar beneden, want ze legt steeds minder eitjes na de langste dag. Dat geldt met name voor overjarige moeren.
    Ook jonge moeren breiden niet uit, maar houden het huidige broednest wel langer in stand. Waarschijnlijk is de hk eind augustus leeg en kun je deze wegnemen of laten staan tot 1 maart en dan wegnemen. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.