27-07-2015

Onverzegelde honing?

Onverzegelde honing?

Onverzegelde honing zegt niets over het watergehalte. Onverzegelde honing is meestal ook ingedikt tot het juiste vochtgehalte, zeker als de dracht ten einde is of indien het enige dagen slecht weer is geweest. Je kunt eenvoudig de stootproef doen. Sla de biijen af met een stevige tik op een oortje van het raam, spettert er geen "verse" honing uit, dan mag je aannemen dat de honing droog genoeg is om te slingeren. Voor het vaststellen en meten van het vochtgehalte heb je een refratometer nodig, maar de kleine imker met 1 of 2 volken kan met de stootproef uit de voeten. De voorraden honing zullen beperkt zijn en snel geconsumeerd worden.

Het is verstandig om nu alle honingbakken, die echt als honingbak dienst gedaan hebben, te verwijderen. Hiermee voorkom je vervuiling van de honing met niet gewenste geuren en stoffen.  Mocht je nog echte heidehoning verwachten, pas dan een kortdurende bestrijding met mierenzuur toe en plaats daarna de lege honingbakken weer terug.

Ben Som de Cerff, koninginnen- en bijenteeltleraar en hobby-imker

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Femke

  03-08-2015 om 16:58

  Ben, kan jij een refractometer aanraden die goed is om het suikergehalte in de honing te bepalen? Als ik google op refractometers zie ik vooral exemplaren die gebruikt worden om het zoutgehalte in zeewater te meten.

 • Anneke

  03-08-2015 om 19:25

  In de brochure Effectieve bestrijding van varroa (WUR), lees ik op pag 49 bij punt 9. : - Plaats een honingkamer EEN WEEK nadat de varroabestrijding afgerond is.-
  Mijn mierenzuurbehandeling is zaterdagavond gestart en kan ik dan woensdag (als alles verdampt is) de HB eral weer opzetten ? Kijken of er nog heidehoning binnenkomt?

  En nog een vraagje: het alvast voeren van de 5 kg voor de mierenzuurbehandeling, is dat al onderdeel van de ruim 12 kg wintervoer ?

 • Ben SdC

  04-08-2015 om 08:44

  1) Bij de meeste imkerwinkels zijn voor honing de juiste refractometers te koop. Bij de NBV kost deze 75 euro. Er bestaat tegenwoordig ook een digitale met automatische temperatuurkorrektie. Te koop bij www.holtermann.de voor 299 euro.
  2) Bijen@wur neemt een veiligheidsperiode van een week in acht. Dat is verstandig, maar korter kan ook. Aangezien het toch wel 5 dagen tot een week duurt voor alles verdampt is, is zo-wo (4 dagen) te kort. Controleer in ieder geval of alles verdampt is, daarna zou ik de honingbak weer plaatsen. Maar met een afstand van 2 km tot de heide zou ik er weinig tot niets van verwachten.
  3) Nee, de 5 kg suikergift direct van het afnemen van de zomerhoning en voorafgaande aan de varroabestrijding maakt geen onderdeel uit van de 14 kg wintervoer. Medio augustus (of later als je nog naar de heide reist) wordt wel vastgesteld wat de actuele voervoorraad is en deze mag in mindering gebracht worden op de nog te voeren hoeveelheid (lees ook Bijenwerk van 23 augustus 2015).

 • HONINGonline

  03-12-2018 om 17:00

  Wij slingeren eigenlijk gewoon altijd 100% verzegelde raten met honing. Het is de kunst om bijen precies de goede ruimte te geven afhankelijk van de dracht. Aangezien wij honing verkopen via de webshop kunnen wij het niet maken de particuliere honing koper te dunne honing te leveren. Als de honing gaat gisten zijn natuurlijk de rapen gaar! Dat moet je niet willen als imker.


  Honingwinkel, het gaat niet om de vloeibaarheid, maar om het vochtgehalte. Ook niet verzegelde honing kan voldoende ingedampt zijn. Voor de zekerheid kun je de partij honing controleren via een refractometer.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.