18-06-2024

Opkomende zwermdrift

Opkomende zwermdrift

Tegen de verwachting in trof ik vandaag in meerdere volken zwermcellen aan. Een enkel volk had zelfs al gezwermd, maar door het knippen van de meeste moeren, waren de bijen nog steeds aanwezig. In een volk hoorde ik bij het openen van de kast de tuter, zelfs bij het uitnemen van het raam bleef ze doorgaan met tuten. Inmiddels had ik de andere gesloten zwermcellen al verwijderd. Bij het volgende volk kwam ik een rijpe dop tegen waar de jonge moer uitliep. De rest heb ik weggebroken. Beide volken laat ik een volle maand met rust. In ieder geval gaan ze straks met een jonge moer de winter in. Dat verbetert de overwinteringskansen straks. Jonge moeren gaan langer door met het opbouwen van het broednest. Oude moeren bouwen het broednest eerder af.

De hernieuwde zwermdrift in deze tijd van het jaar heeft mogelijk te maken met het slechte weer waardoor er vanwege de thuiszittende vliegbijen snel overbevolking dreigt. Hopelijk slaat het weer de komende dagen om en kunnen de bijen alsnog hun winterreserves binnenhalen op de linde, de tamme kastanje, de braam en witte klaver. 

In deze video zie je prachtige zwermcellen, grote pinda's die mij op het verkeerde been zetten. Ik dacht aan wisselcellen, maar het aantal verraadde het werkelijke doel van de doppen, namelijk zwermen. Tegelijk hoorde ik van de bewoners dat er al een voorzwerm afgekomen was, die rechstreeks was teruggeslagen op de kast. Dit volk had duidelijk te weinig ruimte, door gebrek aan materiaal ontbrak de vierde honingkamer. Met het maken van een broedaflegger met gesloten zwermcellen is de overbevolking ten dele terug gedrongen. 

Nu maar hopen dat een bruidszwerm achterwege blijft. We gaan het over een maand zien. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

Deel dit bericht

Reacties

 • Claria

  18-06-2024 om 23:23

  Hi Ben, je gaat een aflegger maken met 3 ramen met broed waarvan 1 met 2 doppen en opzittende bijen. De andere 2 doppen breek je weg. Dan check je op de ramen die je eruit haalt of daar de jonge uitgelopen koningin niet zit denk ik? Gaat in de aflegger niet weer een deel met de tuter mee, als die is uitgelopen, als ze nog een kwaker horen?
  Groet,.Claria

  Ha Claria, ik had nog een net uitgelopen jonge moer achter de hand, die ik voor de zekerheid ingevoerd heb. Je redenering klopt wel helemaal.
  Groet, Ben

 • François

  19-06-2024 om 08:04

  Hoi Ben, heeft de topkast ook zoveel zwermdrift?

  Ha François, nee nagenoeg geen zwermdrift bij mij. Groet, Ben

 • Frans

  19-06-2024 om 08:31

  Hoi Ben, hoe zorg je ervoor dat je de jonge uitgelopen koningin niet, per ongeluk, meeneemt met broedaflegger?

  Ha Frans, klopt wat je zegt. Ik heb aan het eind voor het afsluiten van de kast nog een net uitgelopen moertje ingevoerd. Mocht de tuter nog in de kast zitten, dan wordt die jonge moer wel dood gestoken. ze was erg jong namelijk. Groet, Ben

 • Cees

  19-06-2024 om 09:21

  Hoi Ben,

  Is het ook mogelijk om in een volk dat achtergebleven is na een zwerm. Doppen te breken na 9 dagen en een nieuwe moer in te voeren (f1)

  Mvgr. Cees

  Ha Cees, met 9 dagen na de voorzwerm ben je veel te laat. Dan moet je na de voorzwerm eerst alle doppen verwijderen. Groet, Ben

 • Danny

  19-06-2024 om 11:35

  Dag Ben,
  Vraagje ivm zwermdoppen. Hoe kan je een ruim uitgesneden, gesloten zwermdop in een moerloos volk bevestigen zonder dat raam dus over te hangen? Met een elastiek of voorzichtig in de raat duwen?
  Groeten
  Danny

  Dag Danny, inderdaad in de raat duwen, in de omgeving van gesloten broed ivm de warmte. Groet, Ben

 • Henk

  19-06-2024 om 12:18

  hallo Ben,
  Dit jaar hoor ik veel meer over bruidszwermen dan andere jaren. Is deze indruk juist? En waar worden deze zwermen door getriggerd?
  groet Henk

  Ha Henk, bruidzwermen ontstaan in volken waarbij de zwermdrift nog aanwezig is, bijvoorbeeld vanwege een voorzwerm met geknipte moer. Die moer verdwijnt en de jonge moer gaat op paringsvlucht en de bijen gaan mee. Groet, Ben

 • Elias

  19-06-2024 om 18:38

  Dag Ben

  Hier ook doppen, doppen en nog eens doppen. Zijn nochtans allemaal F1 Buckfasts.

  Iets bizar meegemaakt: ik heb 1 kast waar ik al langer wist dat ik eileggende werksters in de honingbak heb maar nooit tijd gehad om er iets aan te doen. Vandaag is er ook werksterbroed in alle honingbakken (3). De echte moer heb ik in de 1 baks broedkamer gezien. Ik heb in het voorjaar de rugzakmethode toegepast dus misschien is er een redcel gekweekt boven het rooster op het broed van de hulpmoer maar hoe is die dan op bruidsvlucht geraakt?
  Rooster zit in een kader en ziet er goed uit.

  Een vraagteken dus
  Groeten
  Elias

  Dag Elias, dat is inderdaad een bijzonder geval. Misschien was de oude moer al eerder gewisseld en liepen er zo moeder en dochter in. Groet, Ben

 • Cees

  19-06-2024 om 21:29

  Hoi Ben,

  Ik heb een volk met eierleggende werksters.

  Wat doe je met zo een volk?

  Ik heb weleens gehoord dat je de ramen kan afslaan in hoog gras en de kast weghalen zodat de goede bijen bij de beide buren in bedelen.

  Wat is jouw advies?

  Ha Cees, dat kan inderdaad. Indien het nog een sterk volk is, kun je het ook proberen te redden met een reserve koningin. Eerst 1 x per week een raam open broed inhangen en na 2 weken moer invoeren of verenigen met een moergoed volk. Groet, Ben

 • Cees

  20-06-2024 om 08:01

  Hoi Ben,

  Vervolg vraag hierboven over eier legende werksters.

  Ik heb nog wat zitten denken en denk aan het volgende:

  Ik heb een volk 4.5 km verder in een 10 ramer (was een broedaflegger van half april van dit volk:)). Kan ik deze 10 ramer op de plaats zetten van het volk met de eier leggende werkster. Het volk met eier leggende werkster 10 meter verder zetten zo dat de vliegbijen in de nieuwe 10 raams kast vliegt en dan een dag later alsnog alle overgebleven bijen afslaan 10 a20 meter van de bijen stand zodat deze zich gaan in bedelen met de 6 andere volken.

  Op de nieuw geplaatste 10 ramer zet ik dan de HKs die nu nog op het volk met eier legende werksters staat.

  Ik weet niet of dit idee volgens de boekjes is maar ik als beginnend (3e jaars imker) denk dat dit wel moet lukken of heb ik het mis?

  Groet Cees

  Prima idee Cees, zo los je het probleem inderdaad goed op. Groet, Ben

 • mark

  20-06-2024 om 12:50

  Ze hebben ook zo ongelofelijk grote platen broed. Het lijkt wel of de bijen nu pas klaar zijn voor de dracht. Helaas is die zo goed als voorbij.

  Ha Mark, hier in de Achterhoek nog volop gaande ;-). Groet, Ben

 • Elias

  23-06-2024 om 09:13

  Dag Ben

  Het mysterie is opgelost: ze kan door koninginnerooster, zelfs door het clipje waarin ik ze ving toen ik ze vond in de bovenste bak.
  Het is in dit volk dus geen 1 baksimkeren meer maar wel 3 baksimkeren :)

  De natuur blijft de natuur, ik laat ze nu gewoon doen.
  Hartelijk dank!
  Elias

  Elias, dat is dan wel een heel mager Ktje. Klein maar dapper! Groet, ben

 • Eddy

  23-06-2024 om 14:23

  Goedemiddag ben,

  Vanmorgen rond 11 kwam er een zwerm af van een van mijn betere volken. Ik heb eerst de kast bekeken en inderdaad een gesloten dop.... Deze en overige belegde zwermcellen heb ik weg gebroken. Ik heb 2 ramen broed uit het volk gehaald en kunstraat voor geplaatst.

  De zwerm heb ik geschept in een 10 ramer ( 8 kunstraat en de 2 ramen broed). Straks na 5 uur wil ik de geschepte zwerm onder het volk plaatsen zodat het volk weer herenigd is en ik een volk op een dubbele BK heb.

  Ik heb hier een poosje naar lopen zoeken op internet maar kan hier helaas niets van vinden of dit werkt. Zelf zie ik hier geen probleem in en denk ik wel dat het moet lukken of denk jij daar anders over?

  De reden waarom ik dit doe is omdat hier de linde net is begonnen en er heel veel liguster hagen staan waar ze opvliegen en dit een volk is waar al best wat nectar in de HKs zit. Het was ook een hele grote zwerm het gedeelte wat achter is gebleven was een stuk kleiner dan de zwerm.

  Dag Eddy, de reden dat je jouw oplossing op internet niet vindt, komt door het feit dat het niet werkt. Indien je 1 dop over het hoofd gezien hangen ze morgen weer in de lucht en wanneer je alles weggebroken hebt, zullen ze volgende week weer gaan zwermen. De afname van 2 ramen broed en bijen is namelijk een druppel op de gloeiende zwermplaat. Ze gaan dus weer zwermen.

  Je zult de zwerm met K nieuwe huisvesting moeten bieden. Groet, Ben

 • Joost

  26-06-2024 om 14:31

  Goedemiddag ben,

  Van verschillende volken heb ik vegers gemaakt en op dag 13 de doppen gebroken en meerder koninginnen in laten lopen. Met 1 van de 4 zie ik nog steeds geen eitjes terwijl dat bij de andere 3 al meer dan een week eitjes te zien zijn.

  Alle volken staan op 1Bk. Het volk waar nog geen eitjes te zien zijn zin de BK vol met nectar en stuifmeel.

  Ik weet dat ik een raampjes brias kan inhangen om te kijken of er redcellen gemaakt worden. Maar ik heb ook nog een andere idee. Op een bijen stand 6km verder heb ik een broedaflegger die nu op 5 ramen broed zit en in een 10 ramer overgezet moet worden. Ik zit te denken om dit volk inderdaad in een 10 ramer te plaatsen en dan meenemen naar de andere bijenstand om dan te verenigen. Ik wil ook wat inkrimpen wat volken betreft dus dat komt mooi uit.

  Zijn er risico's verbonden om teverenigen met een volk met goede Q en volk met misschien een slechte niet bevruchte Q of helemaal geen Q? En mocht dit gewoon kunnen moet ik dan een krantje gebruiken?

  Mochten er in allebei de volken toch gewoon een goede Q zitten maakt het mij niet veel uit welke overblijft het zijn immers beiden koninginnen van dit jaar.

  Groet Joost

  Dag Joost, er zit wel een klein risico aan. Zelfs twee, vereniging in juni/juli eindigt soms in oorlog.
  Maar vaak gaat het goed. 2e risico zit 'm in die onduidelijke moer. Dus om dit te omzeilen, kun je de goede kast naast de andere zetten. Moerrooster met krant erop leggen en daar bovenop de kast met onduidelijke moer en veel nectar. Na 2 weken weer eens controleren of het goed is afgelopen. Misschien kun je dan slingeren ;-). Groet, Ben

 • Joost

  27-06-2024 om 08:15

  Hartelijk dank voor je snelle antwoord.

  Ik ga morgen de 10 ramer met goede Q meenemen en onder het volk met onduidelijke moer zetten met een moerrooster en krantje.

  Nog een vervolg vraag:

  Wat als er toch 2 goede moeren in zitten? Dan kunnen die het toch niet uit vechten door het moerrooster?

  En stel dat ze de onderste moer dood steken dan kan de bovenste moer toch niet naar beneden om daar te leggen? en de bovenste zit vol met nectar en syuifmeel.

  Bedankt voor je uitleg en eventuele risico's maar ik snap eigenlijk dat moerrooster niet echt :).

  Groet joost

  Ha Joost, het moerrooster beschermt je leggende moer onder, want de evt moer boven kan niet bij haar komen en niet gaan vechten. De bijen zullen beide moeren niets aandoen.
  Na 2 weken kun je zelf beoordelen of er boven nog een moer leggend is en zo ook beneden. Waarschijnlijk alleen beneden.
  Vervolgens mag jij beslissen welke moer je laat zitten. Groet, Ben

 • Sjaak

  02-07-2024 om 16:26

  Hoi Ben,

  Korte vraag, weet jij wanneer de bijen op de witte klaver gaan vliegen (Zeeuwse klei grond) en wanneer lopen de nectar sappen van de witte klaver?

  50 meter van mijn bijen stand staat een groot wit klaver veld. De afgelopen weken heb ik meedere keren gekeken maar geen enkel bijtje waargenomen. Afgelopen week vlogen ze wel vol op de liguster en linde.

  dag Sjaak,
  Voor klavernectar heb je zomers warm weer nodig. Dus 24 +.Groet, Ben

 • Cees

  04-07-2024 om 20:23

  Goedenavond Ben,

  Nu heb ik wel iets heel vreemds gezien, 2 koninginnen in een volk.

  Een tijdje geleden heb ik een veger gemaakt en 6km verder gezet. 2 weken later keek ik in de veger en er waren bijna geen eitjes en broed maar wel 1 wisselcel, deze heb ik laten staan. Ik had een bak onder geplaats waar ik de koningin in heb gedaan met een moerrooster. Vanavond keek ik in de onderbak en zag inderdaad de koningin maar even later zag ik in de boven bak ook een koningin, beiden zijn aan de leg die van boven beter dan de onderste.

  Weet jij wat dit is?? De oude koningin nog ofzo vermoed ik. En wat moet ik hier mee doen? Ik heb het rooster nu weggehaald. Ik weet niet welkede oude is anders kon in deze doden.

  Ha Cees, ik heb wel vaker moeder en dochter in hetzelfde volk gehad na een stille wissel. Ik begrijp niet waarom jij een moerrooster gelegd hebt. Kan de jonge moer wel op bruidsvlucht zijn geweest?

  Ze zoeken het nu samen wel uit gewoon de natuur zijn gang laten gaan. Groet, Ben

 • Cees

  05-07-2024 om 06:55

  Hoi Ben

  Oké ik wist niet dat dat kon maar bedank voor je antwoord. Nu het rooster weg is kunnen ze het zelf inderdaad uitzoeken.

  Ik het het een beetje krom omschreven :) . Maar dat moerrooster heb ik pas een week of 5 later geplaatst nadat ik een wisselcel had gezien. Aangezien ik geen HKs meer had wilde ik de BK als HK gebruiken. De jonge moer heeft uiteraard de tijd gehad om op bruidsvlucht te gaan.

  Dan zal het wel goedkomen Cees. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.