17-07-2022

Overlevende onbehandelde volken

Overlevende onbehandelde volken

Een kort verslag van de stand van zaken van de kleine-cellen-volken: In 2016 heb ik met gebruikte bebroede 4,9 mm miniplusraatjes van imkerij Onder de Linde mijn eerste kleine-bijen-volk opgezet. Het jaar erop werd dit volk omgezet naar Dadant en de rest werd opgesplitst in een paar miniplus broedafleggers. In 2017, 2018 en 2019 groeide dit aantal naar enige tientallen volken. Geen enkel 4,9-volk werd nog behandeld, echter wel grondig gecontroleerd op de mijtbesmetting. Soms overschreden ze de toegestane drempelwaarden wel iets, maar gezien de vitalliteit en de sterkte van de volken konden ze dit goed doorstaan. 

In 2019 ben ik helemaal gestopt met de bestrijding van de mijten, alle volken waren omgezet naar 4,9 of voorzien van de tussenmaat 5,1 mm. Ik blijf de mijtenbesmetting op verschillende manieren monitoren. De belangrijkste focus ligt op voldoende inwinteringssterkte, hiermee weet je van tevoren of de volken de eindstreep van de winter halen. De volken worden in augustus, september en oktober goed in de gaten gehouden door het folie. Een enkeling, die niet voldoet aan de gewenste inwinteringssterkte krijgt alsnog een nieuwe jonge F1-moer via een vereniging met een Miniplusvolkje op het voergat. Dit betreft ongeveer 5% van de volken. 

Mijn strategie om de volken behandelvrij te laten overleven, berust op drie pijlers:

1. Teelt- en selectie van Buckfast volken/teeltmoeren met de laagste mijtbesmetting zonder te behandelen en een hoge algemene hygiene. Uitsluitend de teeltmoeren met de laagste mijtenbesmetting per lijn gaan door naar de volgende teeltronden; uiteraard kijk ik ook naar andere eigenschappen, maar daarover maken zich voldoende kundige imkers zich al druk te weten de bevruchtingstations en de Europese telers. 

2. Compact imkeren op kleine cellen: alles dat de warmtehuishouding ten goede komt, bevorder ik. Dus verkleinde raamafstand, kleine cellen, eenbaksimkeren voor wat betreft het broednest (grote broednesten in dubbele bk's zijn ideaal voor de mijtenvoortplanting, zie Velthuis en Kraus).

3. Beperkt aanbod van darrenbroed op ieder raam om besmetting van de werksters tegen te gaan en om de voortplanting van mijten in het beperkte darrenbroed juist te reduceren. Met kleine cellen wordt de broedduur eveneens verkort, waardoor ook daar de mijtenreproductie afgeremd wordt. 

Het integrale doel is een balans te laten ontstaan tussen de gastheer onze honingbijen en de parasiet de varroamijten. De mijten zijn er nu eenmaal, inmiddels ook al in Australie. In Cuba besloten ze 20 jaar geleden om vanwege geldgebrek de mijten helemaal niet te bestrijden. Na een paar jaar ontstond er een balans en hebben ze wederom als vanouds 220.000 volken, die nog nooit behandeld zijn. 

Het volk, dat inmiddels 6 winters overleefd heeft op eigen krachten zie je in de onderstaande video. Ik moet de moer nog vervangen, ze is iets minder vitaal en kwam wat laat op gang dit voorjaar.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent koninginnenteelt

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Ferry

  17-07-2022 om 21:08

  Hi Ben,

  Hoe gaat het vervangen van de moer in zn werk?
  Selecteer je die uit je eigen 4.9 mm volken?
  Ik neem aan dat een tripje naar de “normale” bevruchtingstations er niet in zit ivm de afmeting vd bijen?

  Ha Ferry, ik bezoek jaarlijks de bevruchtingsstations. Mijn moeren zijn van normale grootte. Groet Ben

 • Jan Roodenburg

  17-07-2022 om 21:39

  Hoi Ben zoals ik al eerder heb vermeld, heb ik mijn volken nog nooit tegen varroamijten behandeld. Nog nooit een dood volk gehad door deze mijten en alle volken zitten gewoon op normale raten, dus niet 5.1 mm of 4.9 mm.
  Ik imker altijd op 1 broedkamer en 3 of 4 honingkamers, dat hangt van de dracht af. Groeten uit Noord Holland.

  Ha Jan, de warmtehuishouding is echt veel beter bij het gebruik van 1 bk. Dit is het compact imkeren of ook wel Darwiniaans imkeren waar Tom Seeley onderzoek naar gedaan heeft. Veldhuis zegt hetzelfde. Hoeveel volken heb je en hoe lang bestrijd je al niet? Groet, Ben

 • Leo Hazelzet

  18-07-2022 om 04:31

  Hoi Ben,

  Geïnspireerd door jouw visie heb ik de koers gekozen van Abbe Warre, zelf kasten gemaakt met een omzetplaat van een bk met broednest uit kast met 1 bk en 11 ramen.
  Niet de stap gezet naar 4.9 mm.
  De warre kasten is bijzonder: ,compleet anders dan geleerd en ervaren met spaarkast imkeren.
  Tot nu toe geen mijt gevonden, en nu 5 kasten in conversie van spaarkast naar Warré.
  Volken zijn top en helpen volledig mee aan terug naar de holle boom in het (voedsel) bos.
  Dit alles geeftmij wel veel plezier en voldoening.

  Ha Leo, iedere imker vindt de meeste voldoening in zijn eigen aanpak. Jouw aanpak ligt dicht tegen het natuurlijke, dus de bijen voelen ze daar goed bij en blijven zo gezonder dan met veel gemanipuleer. Groet, Ben

 • Jab.

  18-07-2022 om 21:01

  Hoi Ben,
  Op je toplatten staat altijd een "S" of een "V" wat bedoel je daarmee?
  Verder is jouw methode veel relexer dan die je leert op de basiscursus, ik ben helemaal om!
  Groet:

  Ha Jab, de S staat voor small (kleine cellen) en de V heeft iets te maken met de richting waarin de raten staan. Groet, Ben

 • Jan Roodenburg

  19-07-2022 om 13:18

  Hoi Ben, ik heb meestal 18 volken.
  Ik imker al 45 jaar en heb de volken nog NOOIT behandeld, wel een schuiflade en monitoren natuurlijk en elk volk heeft varroa mijten . Ik vind er 2 tot 10 per dag op de lade per volk. Mijn volken zijn de zwarte Nederlandse bij, vermengt natuurlijk met andere rassen. De koninginnen worden bij mij thuis in de omgeving bevrucht, dus geen grip op de zuiverheid.
  Veel imker plezier toegewenst.

  Bedankt voor je info Jan. Succes met je lokaal aangepaste bijtjes. Groet, Ben

 • R K Kootstra

  19-07-2022 om 16:21

  Even een weet vraag: hommels hebben zie ook last van varroa-mijten. Is daar iets over bekend?
  Overigens bedankt voor je informatieve blog. Reeds 3 volken in warmbouw. Volgend jaar overgang naar 5,1 mm cellen.
  Remmelt

  Ha Remmelt, hommels hebben geen last van varroamijten, soms wel van andere mijten bij verminderde weerstand. Varroamijten kunnen uitsluitend op de bijenkolonie overwinteren, terwijl de hommelkoningin solitair overwintert zonder broednest. Groet, Ben

 • Wimke

  19-07-2022 om 17:44

  Mijn complimenten voor de manier waarmee je met de bijen bezig bent., en dat met ons deelt.

  afgelopen winter een watergekoelde silicone mal gemaakt voor 5,1 mm wasvelletjes. sommige volken hebben er wel moeite mee, het leek soms wel of er leggende werksters aan het werk waren. zo onregelmatig als ze het uitbouwen. maar we houden vol. voor mij en mijn volken nog een mooie weg te gaan.

  Ha Wimke, misschien moet je vooral doorgaan met die volken/moeren, welke wel in staat zijn om 5,1 netjes uit te bouwen. Over het algemeen hebben zwarte bijen en Buckfast er weinig moeite mee, voor Carnica's lijkt het lastiger. Bij warmbouw is het goed om in de winter aan de achterkant iets te ventileren via de schuifla, omdat het daar anders iets te vochtig wordt. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.