01-08-2016

Overvolle kasten

Overvolle kasten

Zeker na het afnemen van honingkamers komt het regelmatig voor dat de bijen 's avonds met name aan de buitenkant van de kast hangen. Meestal is het verschijnsel 's morgens vroeg weer verdwenen, maar toch kan het zich dagelijks herhalen. Overigens zie ik het ook bij kasten, waar helemaal geen honingkamers vanaf zijn gehaald, getuige de bovenstaande foto's van een TBH en een Frankenbeute. De volken zijn eind juli op volle sterkte en het wegnemen van honingkamers om de varroabestrdijng te beginnen maakt de overbevolking alleen maar groter.

Het verschijnsel is niet erg en is van voorbijgaande aard. Tijdens de behandeling met Thymovar en mierenzuur is het verschijnsel ook vaak zichtbaar. De bijen hebben nu eenmaal een hekel aan de stank van Thymovar of de etsende zuurdampen van mierenzuur. Zelfs een enkele larf kan afsterven, want de bestrijding is net nog te verdragen door de bijen, maar voor kwetsbare larven is het soms net te veel. Vandaar de in acht te nemen afstand tussen mierenzuurverdamper en het broednest. De bijen kunnen nog terug deinsen, het broed echter niet, vandaar dat ik persoonlijk steeds meer gebruik maak van het mildere Hive Clean.

Op onderstaande foto is de toestand te zien van het volk waarin ik twee a drie dagen geleden de mierenzuurbehandeling ben begonnen. De bijen zie je op de toplatten van de BK-raampjes lopen. Dat is een goed teken, blijkbaar is de verdamping zodanig dat de bijen de verdamping goed kunnen verdragen. 

 

Ben Som de Cerff, docent bijenteelt en hobbyimker

Deel dit bericht

Reacties

  • Nienke Binkhorst

    01-08-2016 om 12:08

    Dank voor al je mooie blogs, Ben.

    Kun je de liebig dispenser ook op blokjes op het koninginnenrooster plaatsen of is dat niet aan te bevelen?

    Mijn bijen zijn op dit moment wat stekerig, heb je daar toevallig ook nog suggesties voor...

  • Mirjam van emmerik

    01-08-2016 om 12:59

    Wat is het toch mooi en leerzaam om elke keer je blogs te lezen! Ik heb er veel aan als beginnende imker( en oud student van je:).

  • Ben de blogger

    01-08-2016 om 14:32

    Nienke, ik heb net ook op een standplaats de HK's weg gehaald, moerrooster laten liggen en de dispenser er boven geplaatst. Bij mij waren sommige volken ook prikkelbaar. Ik hoor het nu onweren, dus atmosferische storingen spelen ook een rol. Zinken roosters kunnen enigszins dof worden vanwege het zuur (corrosie).

  • Edith

    01-08-2016 om 16:47

    Hoi.
    Hoe behandel je een TBH met mierenzuur?

  • D.J. Aalvanger

    01-08-2016 om 16:54

    Dag Ben,
    Ik gebruik al jaren Apidea verdampers.
    Op de top lat van de Dadant leg een klosje van 2 cm. Wel heb ik losse randen van 6 cm gemaakt waar de verdamper in komt te liggen. Geen gedoe met extra honingkamers of iets dergelijks.
    Het geheel is mooi compact.
    Voor dat de verdamper er op komt met de opening naar beneden gaat de mierenzuur fles en de verdampers eerst in de diepvries.
    De verdampers worden van te voren ingesteld op het kastformaat.
    Op de stand vul ik de verdampers met mierenzuur 80%. Omdat het mierenzuur en de verdampers koud zijn komt de verdamping langzaam op gang. Nooit geen problemen met dode bijen of broed.
    Door de latjes ligt de verdamper ruim 4 cm. boven het broed/voer.

  • Jos van den Heuvel, docent bijenteelt en hobbyimker

    01-08-2016 om 17:27

    Dag Ben, ik kon het blogbericht van de bijenboom niet zo vlug vinden, daarom zo maar even. De naam van de bijenboom is volgens mij Tetradium daniellii.

    Met een groet, Jos.

  • Werry Jonker

    01-08-2016 om 18:41

    Heb een paar jaar proeven gedaan met een zelfgebouwde verdamper buiten de kast, die geheel gecontroleerd mierenzuur doseert in de verdamper en dan zachtjes de kast inblaast.
    Werkt wel, maar ik wil toch overgaan op Hive clean.
    Je zou daar nog iets over vertellen?

    Begin deze week de " honingbijen" gebruikt in de 10 opkweekkastjes van de nieuwe koninginnen.
    Is meteen ook een oplossing voor de overbevolking.

  • Ben de blogger

    01-08-2016 om 18:54

    Edith, ik zou een TBH nooit behandelen met mierenzuur. Je kunt een Liebig Dispenser nergens op plaatsen zodat het verdampt. Op de bodem van de kast is ook niet geschikt. Ik heb vorig jaar een bakje met Apiguard op de bodem gezet, ook geen succes. Het hele volk ging buiten hangen.
    Het makkelijkste is Hive Clean druppelen tussen de uit elkaar geschoven toplatten. Thymovar kan ook nog. Twee halve kaartjes aan weerskanten van het broednest aan een ijzerdraadje hangen.

  • Ferry

    01-08-2016 om 19:48

    Hallo Ben,

    Vorig jaar heb ik mijn bijen behandeld met thymovar strips. Het viel me op dat de gevallen mijten op de lade nog in leven waren, waardoor ik me afvroeg of het middel wel effectief was. Ik had ook de indruk dat de volken niet schoon te krijgen waren (bleven mijten vallen op de lade)

    Eind juni van dit jaar heb ik een klein behoorlijk besmet volkje behandeld met Hive Clean. Daaruit vallen momenteel geen mijten. Dat lijkt dus goed te zijn gegaan

    Omdat het geen wettelijk erkend middel is en er ook niet op staat dat het als varroa bestrijding kan worden gebruitk, zocht ik zonder bevredigend resutlaat naar ervaringen met Hive Clean.

    Gebruik jij dit middel al langer? heb jij een goede vergelijking tussen de effectivieteid van "Hive Clean - Thymovar strips - mierezuur"?
    (ik twijfel of ik mierenzuur moet inzetten ...)

    VG

    Ferry

  • Ben de Blogger

    01-08-2016 om 19:57

    Ferry, je kunt je conclusie ook omdraaien. Het werkt blijkbaar goed want de mijten vallen gedesoriënteerd uit het volk. Het werkt lang door, want er blijven mijten vallen. Ik heb wel een onderzoeksrapport over Hive Clean, de werking is 85% vergelijkbaar met Thymovar. Mierenzuur zit nog hoger evenals de winterbehandeling met oxaalzuur. k gebruik het alle vele jaren, maar zoals gemeld, wissel ik de verschillende methoden per volk. Inmiddels zo'n 4 a 5 jaar geen winterverliezen gehad. Ik zal komende dagen een video maken van de Hive Clean behandeling en dan het rapport proberen te publiceren.

  • Tomer

    01-08-2016 om 21:42

    Het nadeel van Thymovar vind ik de lange behandeling (6 weken). Hoe doe je dat dan met het voeren? Tussen de 2 behandelingen in of pas erna?

  • Blogger Ben

    01-08-2016 om 21:50

    Tomer, gewoon tijdens. Meer een kwestie van het handig verdelen van de plaatjes over het oppervlakte van de ramen broed en de voeropening in de dekplank. Probeer het maar eens, ik leg twee hele (2 BK's) of twee halve plaatjes (1 BK) achterin en voorin is het voergat. De drie punten vormen een gelijkzijdige driehoek,

  • Mathijs

    08-08-2016 om 12:23

    Dag Ben,
    Je zegt dat mierenzuur nog beter werkt dan thymovar of hive clean. Maar het probleem met mierzuur is dat het, ik dacht, van 4 dingen als luchtvochtigheid, temperatuur enz afhankelijk is. In labaratorium onderzoeken dood het de mijten in het broed, maar dat is in laboratoria's waar de omstandigheden optimaal zijn. Helaas is dat in de werkelijkheid nooit. Imkers bij de vereniging waar ik lid ben in de studieclub zeggen dat ook en hebben zoiets van dat je maar beter kan geloven dat het niet alle mijten in het broed dood dan dat het bijna alles dood en dat je dat gelooft en straks winterverliezen hebt.bze gebruiken het wel maar vinden dat je toch moet opletten.
    Misschien is mierenzuur door al die dingen waar het afhankelijk uiteindelijk toch minder werkzaam dan hive clean en thymovar? Dat zullen de ervaren imkers misschien weten en er een mening over hebben.
    Er was ook een imker bij mijn vereniging die zijn methode kwam uit leggen, hij werkte niet meer met mierenzuur en ook niet met hiveclean en ook niet met thymovar, want thymovar vind hij maar troep. Hij behandelde in de zomer door oxaalzuur te vernevelen, het was een hele lastige methode voor mij als beginner. Maar hij wilde niet meer afhankelijk zijn van het weer, daar kwam het op neer.
    Groeten Mathijs.

  • ben de blogger

    08-08-2016 om 13:58

    Mathijs, indien je 1) je keurig aan het driegangen menu houdt en je eigen keuze maakt uit de 4 genoemde middelen en deze ook nog eens verandert ieder jaar of om de 2 jaar en 2) alleen sterke volken handhaaft, kun je nauwelijks last van wintersterfte hebben. Ik heb er tenminste geen last (meer) van. Vooral nadat ik ben gaan selecteren op sterke en vitale volken. De kleinere worden verenigd met een sterkere. Overigens zijn we in alle opzichten als imker afhankelijk van het weer! Dat maakt het juist ieder jaar weer boeiend.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.