12-03-2024

Overwinterde hoornaarnesten

Veelal om budgettaire redenen - de geldkraan ging in de herfst dicht bij de overheid - maar ook vanwege de niet ontdekte nesten in hoge bomen, zijn er honderden hoornaarnesten afgelopen herfst achtergebleven en niet geruimd. In heel Belgie en Zuidelijk Nederland staan 1203 niet-geruimde nesten geregistreerd in VespaWatch.nl (zie foto). Dat betekent dus dat er meer dan 1200 nesten de kans hebben gekregen om jonge hoornaarkoninginnen in oktober en november voort te brengen. 

Deze hebben zich in de grond en tussen opgeslagen hout en gras verscholen voor de ergste winterkou. Vanwege het ontbreken van strenge vorst afgelopen winter zullen er meer dan gemiddeld koninginnen overleven en kunnen we dus rekenen op een invasie van nieuwe vestigingen. Gemiddeld ontstaat er uit ieder nest zo'n vijf nieuwe embryo nesten in het voorjaar. De voorspoedige ontwikkeling hangt sterk af van het voorjaarsweer. Met temperaturen van boven de 15 graden zijn inmiddels al de eerste koninginnen in Belgie en Zuid Nederland gezien en gemeld in waarneming.nl. 

Het niet bestrijden van gemelde nesten in oktober en november lijkt onverstandig. Met een investering van enige honderden euro's per geruimd nest kan men voorkomen dat er vijf nieuwe nesten in het voorjaar ontstaan, die dus het vijfvoudige kosten van dat ene nest in het najaar, als ze in het volgende jaar geruimd moeten worden. 

We mogen op basis van de 1.200 achtergebleven nesten in Belgie en Nederland rekenen op de komst van 6.000 nesten in 2024. Dit is nog een optimistische schatting, want niet alle nesten zijn ontdekt en geregisteerd. Laten we dus pleiten voor een structurele verlenging van het ruimseizoen tot 1 december. In november worden ze ook beter zichtbaar in de bomen. Het kan veel narigheid en geld besparen in het daaropvolgende kalenderjaar. 

Zet de link naar www.VespaWatch.nl op je telefoon of laptop en registreer je vooral in VespaWatch.nl wanneer je wil mee doen met AH-vallen, wiekpotten en speurgroepen om nesten te traceren. Ik zal andere hoornaardeskundigen regelmatig vragen een update te geven over de Aziatische hoornaar. Gespotte Aziatische hoornaars svp blijven melden op Waarneming.nl. 

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

 

 

Deel dit bericht

Reacties

 • Henk Postma

  12-03-2024 om 20:59

  hallo Ben, vespawatch is voor meldingen in Belgie, voor Nederland is het Waarneming.nl

  Groet,

  Henk

  Dag Henk, kijk eens op www.vespawatch.nl
  Ik zal de link ook opnemen. Nederlandse meldingen gaan inderdaad via waarneming.nl. Groet, Ben

 • Peter

  12-03-2024 om 22:30

  Voor de goede orde,
  Het is waarneming.nl en waarnemingen.be

 • Arjen Gerritsen

  12-03-2024 om 22:55

  De locaties die in Vespawatch.nl worden gemeld zijn met de exacte geo-locaties overgenomen van waarneming.nl en waarnemingen.be waar Aziatische hoornaars en hun nesten kunnen worden geregistreerd. Vespatch.nl geeft daarmee een veel gedetailleerdere weergave van de locaties. Dubbele registraties worden eruit gefilterd.

  In vespawatch.nl kunnen verder vallen, vliegrichtingen en contactpersonen voor opsporing en bestrijding worden geregistreerd. Daarmee is de app een belangrijke aanvulling bij het beperken van invasie van de Aziatische hoornaar.

 • Yolt IJzerman

  12-03-2024 om 23:18

  Ik vind geen app met de naam Vespawatch. Het is alleen een site, neem ik aan?

  Ha Yolt, klopt. Gewoon de website starten op een mobiel en dan gaat je telefoon automatisch naar de mobile versie. Vanuit elke browser op de telefoon kan je een snelkoppeling plaatsen bij je icoonen. Groet, Ben

 • Wilma

  12-03-2024 om 23:57

  Bij ons (Zeeland) worden nesten alleen geruimd, als ze in waarneming.nl zijn gevalideerd. Vespawatch.nl is volgens mijn laatste informatie nog niet gekoppeld aan waarneming.nl. Klopt dat? Want dit is waarom wij nog niet intensief vespawatch.nl gebruiken...
  Wanneer die koppeling er wel is, is het een supersite!

  ha Wilma, de koppeling wordt nu nog handmatig gerealiseerd. Groet, Ben

 • Leo van der Heijden

  13-03-2024 om 08:15

  Waarnemingen van Aziatische hoornaars en nesten altijd eerst melden bij waarneming.nl. Bij validering kan een nest geruimd worden hoewel de regelingen voor dit jaar nog niet rond zijn bij de provincies. Altijd een melding doen met duidelijke foto. De meldingen worden regelmatig overgenomen door Vespawatch.nl. hier kan je dan ook een goed overzicht vinden van alle waarnemingen. Daarnaast is deze website en app. Goed te gebruiken voor de registratie van lokpotten en vallen en vliegrichtingen. Een enorm goed hulpmiddel bij het vinden van nesten.

 • Ron Roovers

  13-03-2024 om 12:25

  Hoi Ben,
  De titel van je blog liet mij twijfelen.... AH of EH? Alleen de AH wordt toch bestreden, niet de EH.

  Groet,
  Ron

  Ha Ron, de EH is inheems en beschermd. Het woord Aziatische was te lang voor de titel ;-). Groet, Ben

 • Michelle

  13-03-2024 om 13:12

  Het zijn de koninginnen die overwinteren, niet de nesten.
  De nesten zijn voor eind november leeg en worden niet hergebruikt.

  Ha Michelle, klopt. In het blogbericht schrijf ik dan ook over de overwinterende koninginnen. De titel Overwinterde hoornaarnesten betekent letterlijk niets anders dan dat ze na de winter nog steeds in de bomen hangen. De inhoud is inderdaad leeg. Het feit dat ze in oktober en november hun koninginnen hebben kunnen laten vliegen vormt een probleem straks. Dank voor je aanvulling. Groet, Ben

 • Hero

  13-03-2024 om 17:08

  Ha Ben , zeg als ik nu een portretfoto van mijn buurvrouw neem, die zeer uitvergroot en op mijn bijenstand hang, zal ik dan de aziatische hoornaars daarmee afschrikken ? of zullen ze dan mijn volken massaal aanvallen? we zullen het beleven !!!! Groet Hero.

 • Michelle Smeets

  13-03-2024 om 18:36

  In Nederland, exclusief Zeeland, zijn 28 niet geruimde nesten geregistreerd op waarneming.nl, allemaal gevonden vanaf 16 november. Nesten die tot en met 15 november zijn ontdekt en gemeld op waarneming.nl, zijn allemaal geruimd. Vespawatch heeft geen info over welke nesten zijn geruimd.

  Beste Michelle, Zeeland is een provincie van Nederland. De informatie betreffende niet geruimde nesten betreft zoals vermeld in het Blogbericht Belgiƫ en Nederland samen. Het overzicht met de 1203 niet geruimde oude nesten komt uit VespaWatch.nl. Groet, Ben

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.