04-12-2018

Overwinterende luizen op de dekplank?

Meerdere imkers melden grote aantallen luisachtige insecten op de dekplank en schuiflade, is dit een nieuw fenomeen? De afbeelding op de foto is weer een ander groter insect, die ik vanmorgen tegenkwam, wel een vreemde vogel met die lange voelsprieten. Wellicht heeft de temperatuur iets te maken met die luizen?

Zelf heb ik sinds enige jaren 'last' van wantsen, met tientallen soms honderden wonen ze onder de dekplanken. Ze migreren samen met mijn imkermaterialen ook nog eens naar andere bijenstanden. Soms kom ik er zelfs eentje tegen in mijn auto.

Mocht iemand die luizen ook zien of kennen, maak even een foto en stuur een blogreactie in.

Ben Som de Cerff, hobby-imker en docent bijenteelt

 

 

Deel dit bericht

Reacties

  • Silvia

    04-12-2018 om 15:05

    Dit lijkt me een soort sluipwesp. Er zijn duizenden soorten van 0,3 tot 4,2 cm groot. Een aantal soorten wordt gebruikt als biologische bestrijding tegen plaaginsecten in de tuinbouw. Nuttige beestjes die voor zover ik weet niet parasiteren op de honingbij.

  • Arnoud

    05-12-2018 om 17:16

    Hallo Ben, vlgs. Aglaia Bouma betreft het: "Dat is een schild- of sluipwesp; kan ik niet verder van foto determineren. Dat zijn parasito-iden. Het zou een soort kunnen zijn die bijenlarven als gastheer heeft, maar wellicht slachtofferen ze juist ongewenste gasten in je kasten". Voor zover.

Uw reactie

Vink onderstaand controlevakje aan tegen spamrobots

Blijf op de hoogte

Wilt u automatisch een e-mail ontvangen zodra Ben Som de Cerff een nieuw blogbericht heeft geplaatst?
Meldt u zich dan hier aan.